Читај ми!

Novi Sad, protest zbog deklaracije

Sa protesta "Stop razbijanju Srbije" u Novom Sadu zatraženo povlačenje deklaracije, ostavka Bojana Pajtića i vanredni izbori za Skupštinu Vojvodine. I miting i protestna šetnja protekli bez incidenata.

19.30 - Završena protestna šetnja centralnim ulicama Novog Sada.

18.48 - Zvanični deo mitinga završen, počela protestna šetnja.

18.42 - Vučević: Tri zahteva - povlačenje deklaracije, ostavka Bojana Pajtića i vanredni izbori za Skupštinu Vojvodine. 

18.33 - Mirović: Narodna volja je jasna - Pajtić treba da ode.

18.27 - Bajatović: U Vojvodini neće biti separatizma, zato što im mi to nećemo dozvoliti.

17.23 - Intoniranjem himne Bože pravde počeo protest.  

Učesnici protesta u Novom Sadu poručili su da su protiv daljeg cepanja Srbije i zatražili povlačenje sporne deklaracije iz skupštinske procedure, ostavku predsednika pokrajinske Vlade Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Na skupu pod nazivom "Stop razbijanju Srbije" poručeno je da u Vojvodini nema mesta secesiji i separatizmu i da se neće dozvoliti da aktuelna pokrajinska vlast koja je opljačkala državu cepa Srbiju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić je, uoči protesta, upozorio i vlast i opoziciju da ne pokušavaju da isprovociraju bilo kakve incidente na protestu i poručio da će država obezbediti red i mir.

Posle protesta, saopštenjima su se oglasile Srpska napredna stranka i Demokratska stranka. Naprednjaci poručuju da su građani Vojvodine pokazali volju i želju za promenama koje niko ne može da zaustavi, dok demokrate saopštavaju da u Vojvodini nema separatizma.

Skup, na kome se, prema proceni MUP-a Srbije, okupilo 30.000 ljudi, a zatim i protestna šetnja, protekli su bez incidenata.

Kolonu su predvodili govornici sa skupa, među kojima su bili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Saveta SNS za Vojvodinu Igor Mirović, predsednik Pokrajinskog odbora SPS Dušan Bajatović. Na čelu kolone bio je veliki transparent na kome je pisalo "Vojvodina je Srbija".

Predsednik pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović na protestu je zatražio ostavku predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih izbora u Vojvodini.

"Pozivam ih da se hitno sedne i da se dogovorimo kako ćemo da raspišemo nove pokrajinske izbore, da pobedimo na njima zajedno sa vama", rekao je Bajatović.

Bajatović je naveo da u Vojvodini neće biti separatizma, ne zato što ga, kako je rekao, neće pokrajinska vlast, nego zato što to neće dozvoliti narod.

Prema njegovim rečima, vlast ima samo dva izbora - ili će ostavkom Bojana Pajtića biti raspisani izbori ili će to uraditi predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor.

Bajatović je za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, koji je danas na skupu u Južnom Tirolu, rekao da učestvuju na sastanku "svih evropskih separatista", gde pokušava da "internacionalizuje" pitanje Vojvodine.

Potpredsednik Srpske napredne stranke i predsednik Saveta te stranke za Vojvodinu Igor Mirović, takođe, je pozvao Bojana Pajtića da podnese ostavku i da se iz skupštinske procedure hitno povuče predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

"Naši zahtevi su veoma jasni i nećemo dugo čekati, jer narodno raspoloženje je očigledno, a narodni gnev nećemo moći da kanališemo ako nastaviš da se ponašaš kao poslednji diktator u ovom delu Evrope", rekao je Mirović.

Mirović je rekao i da je potrebno što pre raspisati vanredne pokrajinske izbore.

Promene moraju doći i u Vojvodinu

Mirović je rekao da promene moraju doći i u Vojvodinu i da je narodna volja veoma jasna i predstavljena ispred zgrade Vlade Vojvodine.

On je poručio Pajtiću da treba da ode i podnese ostavku i da povuče deklaraciju o navodnoj zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

"DS je u prethodnih 13 godina učinila sve da se skupi narodno nezadovoljstvo", rekao je Mirović i ocenio da se u tom periodu "rastočila privreda" u Pokrajini, a da je u Srbobranu, u kojem je najplodnija bačka crnica, nedavno otvorena narodna kuhinja.

"Zar to nije dovoljan znak da podneseš ostavku? Zar još treba provokacija poput deklaracije", upitao je Mirović.

Povlačenje Deklaracije, ostavka Bojana Pajtića i vanredni izbori u Vojvodini - tri su ključna zahteva protesta u Novom Sadu, koje je izneo i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"Pajtiću, ne treba nama novi glavni grad, ne treba nama novi jezik, nova istorija, nova crkva, nova država, jer je naša država oduvek bila i biće Srbija", rekao je Vučević.

"Jedinstveni smo u ovim zahtevima. Bojane Pajtiću, nemoj više da zastupaš Vojvodinu i da navodno čuvaš naše interese, jer rezultati te politike su zaparložene njive i osiromašeni građani", naglasio je Vučević.

Vojvođanska vlast pokazala je da "ne zna ništa o Vojvodini, jer kad bi sada izašli iz svojih bunkera tek tada bi mogli da saznaju šta je Vojvodina i šta misle njeni građani", rekao je gradonačelnik Novog Sada.

"Pokazali su nam da znaju da lažu, a poneki od njih bogami i da kradu. Pokazali su nam i di su naši novci, udobno smešteni u njihove buđelare. Došlo je vreme da vratite što ste oteli od građana, da odgovarate za postupke koji su doveli do ovakvog stanja u Vojvodini", rekao je Vučević.

"Nama gospodine Pajtiću ne treba vaša deklaracija, mi ovde pišemo našu deklaraciju, vrlo kratku, vrlo jasnu a ona glasi: Vojvodina je bila, jeste i biće uvek u Srbiji", rekao je Vučević i najavio nove proteste ukoliko se ne uvaže ti zahtevi.

Milenko Jovanov iz Demokratske stranke Srbije zapretio je pokrajinskom rukovodstvu da će završiti u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i optužio Pajtića da je "separatista".

Miting, koji je počeo intoniranjem državne himne "Bože pravde", organizovalo je nekoliko udruženja, a pridružile su mu se političke partije koje su u pokrajini opozicija - Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije, Srpski pokret obnove i Socijaldemokratska partija Srbije.

Učesnici protesta "Stop razbijanju Srbije" ispred vojvođanske Vlade, koji je održan uz pojačano prisustvo policije, nosili su zastave Srbije, stranačke zastave i transparente sa natpisima "Vojvodina je pokrajina Srbije, a ne novčanik DS", "Hoćemo izbore", "Pajtiću ostavka", "Hoću posao, a ne Deklaraciju".

Ispred Vlade Vojvodine bio je istaknut plakat u bojama državne zastave, sa grbom, na kojem je velikim ćiriličnim slovima ispisano "Vojvodina Srbija", a ispod toga isti natpis na latinici, mađarskom i slovačkom jeziku.

Na zidinama Petrovaradinske tvrđave istaknut je veliki transparent sa natpisom "Stop Pajtićevom sepatizmu".

Razlog za današnji protest jeste Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, čije je donošenje nedavno najavio predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

Deklaracija je izazvala burna reagovanja, u prvom redu opozicionih političkih partija u vojvođanskoj skupštini, a potom i predstavnika vlasti i opozicije ne samo u pokrajini, nego i u državi.

Pajtić je i danas ponovio da Deklaracija nije separatistička i poručio da neće dozvoliti ulične prevrate.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи