Читај ми!

Vojvodina, deklaracijom do autogola

Ne smiruje se bura oko predloženog teksta vojvođanske deklaracije. Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao da taj tekst ne bude na dnevnom redu ni na sledećoj sednici parlamenta. DS tvrdi da najavljeni protest u Novom Sadu predstavlja pokušaj republičkih vlasti da svoju nesposobnost prikriju borbom protiv nepostojećeg separatizma.

Vlada Vojvodine je na svom sajtu objavila tekst Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne pokrajine Vojvodine. Predloženi tekst Srpska napredna stranka, DSS i Nova Srbija ranije ocenile su ranije kao secesionistički.

Predsednik Skupštine Vojvodine i partner demokrata u pokrajinskoj vlasti Ištvan Pastor apelovao je na predlagača da se taj tekst ne nađe ni na sledećoj sednici vojvođanskog parlamenta, a od organizatora sutrašnjeg protesta zatražio da odustanu od "uličnog politiziranja" i da se vrate u institucije sistema.

U tekstu Deklaracije koja danima podgreva političke strasti u Vojvodini navodi se, između ostalog, da republička Vlada, bez konsultacija sa pokrajinskim organima, na neustavan način raspolaže pokrajinskom imovinom, kao i da se masovno vrše smene rukovodećih ljudi i članova upravnih odbora u značajnim državnim institucijama pre isteka mandata, bez zakonske osnove i obrazloženja.

"Svedoci smo činjenice da u poslednje vreme dolazi do narušavanja ukupnog ambijenta koji, ne samo da ne doprinosi razvoju pravnog sistema i uspostavljanju poverenja između organa Autonomne pokrajine Vojvodine i centralne vlasti, nego i najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine, ostvarivanje njihovih prava i garanciju sigurnosti", navodi se u Deklaraciji. 

Navodi se i da je posebno osetljivo pitanje u vezi sa narušavanjem ranije stečenih prava, što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi.

U Deklaraciji se navodi da su nesporazumi krenuli uzlaznom linijom krajem 2012. godine, a bili u vezi sa uređivanjem pitanja finansiranja Vojvodine.

Predsednik pokrajinske skupštine, koji je otkazao sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o deklaraciji, ocenjuje da je sama koncepcija dokumenta krajnje problematična. 

"Mešanje načelnih i veoma prizemnih pitanja kao što su ustavno-pravni principi i pitanja upravnih odbora nekih preduzeća. Te dve stvari su se našle u istom tom dokumentu. A kako tek da komentarišem navode da su problemi počeli 2012. godine. A šta je onda bilo 2008. godine, zašto devet godina nismo ni sa jednim predlogom zakona ušli u procedure u republičkom parlamentu", kaže Pastor.

Deklaracija – povod za borbu za vlast 

Pastor, međutim, ocenjuje i da je deklaracija postala povod za borbu za vlast i za ulično politiziranje.

"Zar je moguće da se opet govori o ustašama, separatizmu i otcepljenju? Nije valjda da će uvek tako biti kada god potegnemo pitanje prava Vojvodine?", pita Pastor.

Iako je Pastor pozvao organizatore sutrašnjeg protesta da odustanu od uličnog politiziranja i vrate se u institucije, podršku protestu pored naprednjaka, DSS-a i Nove Srbije najavljuje i koalicija okupljena oko socijalista i stranka Rasima Ljajića.

"Lansirali su politički pamflet i dobili su politički odgovor. Ako nas pitate da li ćemo razgovarati, odgovor je 'da'. Ali je pitanje za Pastora i LSV, koji takođe nisu znali za Deklaraciju, što su pristali onda da zakažu sednicu skupštine", kaže predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović.

Prema njegovim rečima, to je bila smišljena politička provokacija, ali nije očekivan ovakav odgovor.

Srpska napredna stranka traži povlačenje Deklaracije o ustavnim pravima Vojvodine i opet ostavku pokrajinskog premijera.

"U institucijama treba voditi dijalog, ali se mora voditi na pragu naše inicijative koja je započela pre nekiliko nedelja, kada smo zatražili izbore, jer smo podsetili na gubitak legitimiteta aktuelne većine u pokrajinskoj skupštini", kaže predsednik Saveta za Vojvodinu SNS-a Igor Mirović.

Prema njegovim rečima, Deklaracija je na kraju kao izraz privatne volje dela Vlade Vojvodine o kojoj niko ništa nije znao i koja je uznemirila javnost i bila kap u prepunoj čaši.

Demokrate ne odgovaraju koalicionom partneru Ištvanu Pastoru na apel da odustane od toga da se Deklaracija nađe na narednoj sednici vojvođanske skupštine.

U saopštenju navode da najavljeni protest u Novom Sadu predstavlja, kako kažu, pokušaj republičkih vlasti da prikriju svoju nesposobnost borbom protiv nepostojećeg separatizma. Ta stranka navodi i da nema nikakvu dilemu da će sutra u Novi Sad doći autobusi prepuni aktivista stranaka na vlasti.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво