Читај ми!

Srbija i Rusija privilegovani partneri

Vladimir Putin ocenio da će poseta Ivice Dačića Moskvi doprineti razvoju odnosa Rusije i Srbije. Moskva podržava stav Srbije po pitanju Kosova, rekao ruski premijer Medvedev i poručio da su Rusija i Srbija privilegovani partneri čiji odnosi treba da budu efikasni. Dačić rekao da Srbija namerava dijalogom da dođe do održivog rešenja kosovskog pitanja.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić sastao se u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevom. Predsednik Rusije je ocenio da će Dačićeva poseta dati dodatan impuls razvoju bilateralnih odnosa.

"Uveren sam da će vaša poseta biti podsticaj razvoju ekonomskih odnosa", rekao je Putin, podsetivši da se prošle godine obim trgovinske razmene smanjio, a da je početkom ove godine zabeležen rast od 38 odsto, što je ocenio kao "dobar znak".

Predsednik Rusije je naveo da je njegova zemlja najveći investitor u privredu Srbije, kao i da postoji mnogo zanimljivih i velikih projekata. Putin je uveren da će susret premijera Dačića i Dmitrija Medvedeva biti značajan podsticaj daljem širenju saradnje.

Ivica Dačić je Putinu zahvalio za principijelnu podršku kada je reč o Kosovu, obrativši se na ruskom jeziku. "Srpski narod to zna, pamti i smatra da je Rusija najbolji prijatelj Srbije", rekao je srpski premijer.

"Želimo što bliže odnose sa Rusijom u svim oblastima, u politici, ekonomiji, kulturi, do odbrane i bezbednosti", rekao je Dačić, istakavši da je to posebno potrebno Srbiji, pošto se ona, geostrateški gledano, nalazi u teškom položaju, budući da je okružena državama članicama NATO-a.

Predsednik Rusije je, u susretu sa srpskim premijerom u podmoskovskoj rezidenciji u Novom Ogarjovu, uputio pozdrave predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i poziv da poseti Rusiju "u bilo koje vreme".

Medvedev: Uvek ćemo podržavati stav Srbije o Kosovu

Rusija podržava stav Srbije po pitanju Kosova, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba, rekao je u Moskvi ruski premijer Medvedev posle sastanka sa srpskim kolegom.

"Ne treba mi da 'guramo' taj proces, već Srbija. Vi treba da budete u najvećoj mogućoj meri zainteresovani za valjano rešavanje tog pitanja", rekao je Medvedev.

Ruski premijer je dodao da polazi od toga da političke nijanse, odvojene razgovore i suštinski interes po tom pitanju treba da inicira srpska strana. Medvedev je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da Rusija shvata koliko je kosovski problem važan za prijatelje Srbe i da se to pitanje uvek pokreće u razgovorima.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme stekao se utisak da se od "Rusije očekuje više nego od same Srbije". Ocenjujući da "to nije ispravno", Medvedev je istakao da Srbija treba da odluči kakav stav će da zauzme. Tu temu treba pokretati i pred UN i u pregovorima sa EU, rekao je ruski premijer.

Medvedev je podvukao da će Rusija podržati Srbiju po tom pitanju. "Uvek ćemo podržavati stav koju bude formulisali srpski rukovodioci", poručio je Medvedev.

Dačić: Dijalogom do održivog rešenja

Premijer Dačić je rekao da Srbija ima nameru da nastavi dijalog o kosovskom pitanju i da dođe do održivog rešenja.

"Srbija ne može da prihvati principe koji su u osnovi te varijante dokumenta, jer oni ne garantuju punu bezbednost i zaštitu prava srpskog stanovništva na Kosovu", istakao je Dačić, dodajući da potpisivanje takvog dokumenta ne bi dovelo do konačnog i održivog rešenja za problem u pokrajini.

"Nikada se nećemo saglasiti sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova", rekao je Dačić i istakao da takvi presedani nisu u skladu sa međunarodnim pravom.

Kako je naglasio, srpske vlasti su zainteresovane da zaštite Srbe koji žive na Kosovu. "Upravo zato smo spremni da nastavimo dijalog", rekao je Dačić, prema čijem mišljenju, pregovore treba vratiti pod okrilje UN.

Potpisano sedam sporazuma

Srbija je privilegovan i poseban partner, a pravi prijatelji treba ne samo da razgovoraju telefonom i da se dopisuju nego i da se sretnu, rekao je Medvedev na početku sastanka sa Dačićem. Tradicionalno prijateljstvo dve zemlje treba osavremenjivati, rekao je ruski premijer istakavši da partnerski odnosi treba da budu efikasni.

Ivica Dačić je izrazio zahvalnost zbog potpisivanja niza sporazuma, posebno izdvojivši Sporazum kojim Vlada Rusije odobrava kredit Srbiji za popunu budžeta. On je premijeru Rusije rekao da ono što je do sada urađeno u oblasti energetske saradnje, razvoju NIS-a i pripremama za početak izgradnje gasovoda "Južni tok", ima pozitivan efekat na ekonomiju Srbije.

Sastanku dvojice premijera prisustvovali su ministri vlada Srbije i Rusije. Nakon sastanka potpisano je sedam bilateralnih sporazuma u prisustvu premijera Dačića i Medvedeva.

Osim sporazuma o kreditu za podršku srpskom budžetu, potpisani su i Sporazum o saradnji u oblasti železničkog transporta, Plan zajedničkih aktivnosti na obezbeđenju rada i razvoja srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu za period 2013–2015. godine.

Potpisani su i Sporazum između dveju vlada o uzajamnom priznavanju i ekvivalenciji javnih isprava o stečenom obrazovanju i naučnim nazivima, Sporazum o statusu srpskih vojnih memorijala na teritoriji Rusije i ruskih na teritoriji Srbije.

Potpisani su i Memorandum između Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije i Vlade Kaluške oblasti o trgovinsko-ekonomskoj saradnji i Memorandum o razmeni statističkih podataka o spoljnotrgovinskoj razmeni između carina Srbije i Rusije.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво