Читај ми!

Vučić: Od inata nema goreg zanata

Potpredsednik Vlade i lider naprednjaka Aleksandar Vučić rekao da će predsedništvu svoje stranke predložiti nastavak dijaloga i dobijanje većih garancija za Srbe na Kosovu. Mi od inata ne možemo da živimo, moramo da postignemo sporazum i moj predlog je da tražimo nastavak dijaloga, ističe Vučić.

Lider Srpske napredne stranke i prvi potpredsednik Vlade i Aleksandar Vučić izjavio je da će predsedništvu svoje stranke predložiti nastavak dijaloga i dobijanje većih garancija za Srbe na Kosovu, ali je dodao da smatra da "nije realno" da Srbija potpiše rešenje koje joj je ponuđeno u Briselu.

"Nećemo potpisati ništa što će ići na uštrb srpskih interesa, ali mi moramo da postanemo normalna zemlja i da našu zemlju dodatno otvorimo", rekao je Vučić dodajući da od inata nema goreg zanata. 

Prema njegovim rečima, Srbija je kao jabuka, podeljena na dva dela i inat kao zanat neće pomoći u reševanju kosovskog pitanja.

"Mi od inata ne možemo da živimo, od inata nema goreg zanata, iz inata mogu da pobede braću Brajan, ali iz inata ne možete državu da pravite i gradite, mi moramo da postignemo taj sporazum, mi moramo da ga postignemo. Ako me pitate da li ćemo to što smo dobili potpisati, moj predlog će biti sutra da tražimo nastavak razgovora, dijaloga, da dobijemo veće garancije i da idemo u tom smeru", rekao je Vučić gostujući u emisiji "Teška reč" na televiziji Pink.

Kako kaže, nije realno da u utorak sporazum bude potpisan, ali za Vučića od toga je važnije kojim putem ide Srbija.

"Šta je to što ćemo da radimo, hoćemo li da ugrozimo budućnost, hoćemo li da dovedemo zemlju do toga da nam opet uvode vizni režim, hoćemo li inatom da zaorimo njive, da zapošljavamo ljude, hoćemo li inatom da izgradimo nešto u Srbiji, nećemo", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija ne preti nikakvo novo bombardovanje osiromašenim uranijumom, ali je ukazao da bi izolacija zemlje bila veliki problem.

"Znam koliko nam fali za penzije. Penzioneri ih jesu zaradili, ali je neko to opljačkao. Znam koliko nam fali za nove fabrike, za našu vojsku i za našu policiju, a znamo koliko je teško i našem narodu na severu Kosova i na jugu pokrajine", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će sutra biti doneta "konačna i zvanična odluka" o rešenju za Kosovo ponuđenom na pregovorima u Briselu.

"Sutra ćemo uputiti zvaničan odgovor Briselu i tražiti nastavak dijaloga i garancije za bezbednost Srba", rekao je Vučić i istakao da Srbija mora da reši kosovski problem i da ne sme dozvoliti da to postane "zamrznuti konflikt".

Potpredsednik Vlade je rekao da na završnim pregovorima u Briselu, 2. aprila, srpska strana nije dobila nikakav "papir", već da joj je samo pročitano šta se od nje traži.

"Bio je ogroman pritisak da se te večeri to prihvati. Mi smo rešavali u trenutku i posle 15 ili 20 minuta doneli smo odluku da se vratimo u Beograd", rekao je Vučić.

"Ja sam u jednom trenutku rekao da sam spreman da podnesem ostavku. Ono što je ništa ne možemo da prihvatimo", rekao je Vučić. 

Nema koristi od zamrznutih konflikata

"Srbija nema koristi od zamrznutih konflikta niti od toga što će sve da bude po starom, ne smemo da budemo gurnuti na sporedni kolosek koji vodi nazad. Srbija mora da razmišlja o svojoj budućnosti", rekao je Vučić.

To nije, kako je rekao, pitanje datuma, nikakvih tehničkih detalja, već pitanje jedne velike široke slike - ili ste deo sveta ili niste.

"Video sam neke koji govore o tome, nemojte da izdate, nemojte ovo nemojte ono, ne brinite nećemo, ali ću ja da pitam sve njih, ko će da bude odgovoran i pod čiji ćete prozor da dođete kad budemo imali 40 odsto nezaposlenost, jer je prethodna Vlada dovela sa 13 na 27 odsto nezaposlenih, hoćete tada da govorite o prodaji, izdaji ili gladi, plašim se da će ovo drugo da bude prioritet", kaže Vučić.

Kako je naveo, srpska delegacija je otišla Brisel sa namerom da postigne sporazum sa prištinskom stranom. 

"Očekivali smo ozbiljniji pristup svojih domaćina. Neću da krijem pred građanima Srbije govoreći da je nešto bolje nego što stvarno izgleda, to što su oni nama nudili u pojedinim momentima je ličilo na skrivenu uvredu i pokušaj da nas unize", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je srpska strana u Briselu tražila da oružane snage Kosova ne budu na severu Kosova i Metohije, kao i da razgovarali o pravosuđu i policiji.

"U jednom trenutku oni su rekli da se slažu sa principima izbora regionalnog komandanta policije. Predlagali su da taj region severa Kosova bude sa sedam opština", rekao je Vučić i dodao da je Priština pokušala da uključi u taj region opštine sa albanskom većinom.

Vučić je izjavio da je dobio više od 1.500 SMS poruka, ali je poseban utisak ostavila jedna od čoveka koji se predstavio kao nacionalista i koji mu je nevoljno priznao da je pametnije da se potpiše sporazum.

"Ja ga ne bih potpisao i tražim od tebe da budeš za to da se nikada ne potpiše, ali negde - pošto imam dve ćerke, bilo bi mi lakše ako bi ti to potpisao. Bolje ti da potpišeš, a ja se sakrijem da te sedam dana kritikujem, pa ću moći posle toga da kažem da ćemo moći bolje i drugačije da živimo", rekao je Vučić.

Vojvođanska vlast nanela štetu državi

Vučić je izjavio da je vojvođanska vlast nanela ogromnu štetu državi Srbiji inicijativom da pokrajinska skupština usvoji deklaraciju o zaštiti prava Vojvodine.

Vučić je rekao da je inicijativa predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića o usvajanju deklaracije o zaštiti prava Vojvodine predstavlja "užasan udarac Srbiji u trenutku koji nije ni lak ni jednostavan".

"Građanima Vojvodine nije potrebna zaštita od Srbije nego od onih koji loše vladaju u Vojvodini. Najveća nezaposlenost je u Vojvodini. Tamo žive vreoma vredni ljudi, ali je loša vlast uništila sve što je u Vojvodini postojalo", rekao je Vučić.

Upitan o istrazi u vezi sa malverzacijama u Razvojnoj banci Vojvodine, Vučić je ponovio da u borbi protiv korupcije neće biti zaštićenih.

Број коментара 118

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво