Читај ми!

Nema dogovora u Briselu, postignut napredak

Još nema dogovora u dijalogu, izvestan napredak postignut, razgovori se nastavljaju početkom aprila, javlja izveštač RTS-a. Tokom popodneva i večeri intenzivirani kontakti premijera Dačića i vicepremijera Vučića. Razlog: predstavnici Srbije nisu zadovoljni sadržajem papira koji je Ketrin Ešton predočila kao vrstu finalnog predloga, saznaje RTS.

23. 23 - Sledeća runda dijaloga 2. aprila. 

23. 19 - Tači: Imali smo konstruktivne razgovore. Ni ja ne mogu da potvrdim da li smo blizu ili daleko od dogovora, ali idemo pravim putem, naveo Tači i dodao da očekuje u narednim danima da se dođe do rešenja. 

23.14 - Ne mogu da kažem da smo ni blizu ni daleko od dogovora, jer se svakog momenta pogled na situaciju može promeniti, rekao je Dačić dodajući da je za sedam susreta izgradio odnos da se poštuju dogovori.

23.10 - Imali smo težak dan ne zbog žustrih diskusija, već zbog teških tema koje smo imali, rekao Dačić na konferenciji za novinre. 

22.55 - Još nema dogovora u dijalogu, izvestan napredak postignut, razgovori se nastavljaju početkom aprila, javlja izveštač RTS-a. 

22.51 - Uskoro zajedničko obraćanje novinarima Eštonove, Dačića i Tačija.

22.44 - Završena sedma runda dijaloga, uskoro obraćanje novinarima.

19.30 - Kako RTS nezvanično saznaje, tokom popodneva i večeri intenzivirani su kontakti premijera Dačića i vicepremijera Vučića. Razlog: predstavnici Srbije nisu zadovoljni sadržajem papira koji je Ketrin Ešton predočila kao vrstu finalnog predloga.

17.42 - U toku kraća pauza, posle koje će se nastaviti razgovori utroje. Diplomate koje prate sastanak kažu da je pauza napravljena, jer je Ketrin Ešton htela da se konsultuje sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, prenosi Beta.

15.50 - Dačić, Ešton i Tači drugi put danas razgovaraju u Briselu.

13.55 - Počeo sastanak Ivice Dačića i Ketrin Ešton.  

13.00- Posle trojnog sastanka započeli bilateralni susreti. Eštonova razgovara sa Tačijem.   

11.10 - Počeo trojni sastanak Dačića, Tačija i Eštonove, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela. 

10.56 - Premijer Dačić sastao se jutros sa Filipom Rikerom, američkim diplomatom zaduženim za Zapadni Balkan.

U Briselu je završena sedma runda dijaloga Beograda i Prištine o pregovorima o formiranju i nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. U dijalogu još nema dogovora, ali je postignut izvestan napredak, razgovori se nastavljaju početkom aprila, javlja izveštač RTS-a. 

Ova runda pregovora započela je trojnim sastankom, posle čega su usledili zasebni bilateralni susreti, a zatim i još jedan sastanak u sastavu Dačić, Eštonova, Tači.

Tokom dana, bilo je nekoliko pauza za konsultacije i bilateralne sastanke Ketrin Ešton sa Dačićem i Tačijem.

Kako RTS nezvanično saznaje, tokom popodneva i večeri intenzivirani su kontakti premijera Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića. Razlog: predstavnici Srbije nisu zadovoljni sadržajem papira koji je Ketrin Ešton predočila kao vrstu finalnog predloga.

Inače, to je već treći put da se Dačić i Tači pod pokroviteljstvom Ketrin Ešton u Briselu sastaju kako bi razgovarali o nadležnostima zajednice srpskih opština.

Dačić i Tači tokom dana su se sastali sa američkim diplomatom zaduženim za Zapadni Balkan Filipom Rikerom, što je postala uobičajena praksa otkada se u Briselu vodi dijalog Beograd–Priština.

Premijer Kosova Hašim Tači sastao se u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom i predložio mu da Kfor ima odlučujuću ulogu u "ostvarivanju eventualno postignutog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova".

Prema najavama, dijalog bi mogao da potraje do kasno u noć, kada se očekuje da se dve, odnosno tri strane obrate novinarima.

Maja Kocijančič je, uoči razgovora u Briselu, rekla novinarima da "napori idu u pravcu napretka u dijalogu", podsetivši da je visoka predstavnica EU prošle nedelje posetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija sa političkim liderima.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sastavi izveštaj o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izvori Tanjuga u Briselu sad kažu da će tokom sledećih nedelja verovatno biti novih rundi.

"Ukoliko ne dođe do dogovora, još ima vremena za nastavak dijaloga", rekao je funkcioner Komisije koji je želeo da ostane anoniman.

On je podsetio da se ministri inostranih poslova zemalja članica, koji na osnovu izveštaja Komisije treba da odluče da li Srbija može da računa da će joj u junu biti otvoreni pregovori o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila.

"To je ujedno i poslednji mogući rok za pozitivan izveštaj", rekao je taj funkcioner.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво