Dačić: Nema popuštanja, došli smo do duvara

Ako neko očekuje da će Srbija stalno da popušta želim da im poručim da mi više nemamo gde da popuštamo, došli smo do duvara, rekao je premijer Ivica Dačić u Nišu. Moguć je dogovor, ali smo još daleko od toga, rekao je Dačić.

Zajednica srpskih opština na Kosovu ne mora da ima zakonodavna, ali mora da ima izvršna ovlašćenja da bi uopšte imala čime da se bavi, rekao je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i poručio da je dogovor moguć, ali da je još daleko od toga.

"Ako neko misli da će Srbi na Kosovu da se bave izdvanjem časopisa i da je to dovoljna nadležnost zajednice, onda smo mi daleko od dogovora, rekao je Dačić novinarima u Nišu, gde se sastao lokalnim zvaničnicima i privrednicima.

Prema njegovim rečima, Srbija nema više prostora za popuštanje u dijalogu sa Prištinom, i da je, kako bi dogovor bio moguć, kosovski premijer Hašim Tači taj koji treba da popusti.

"Dogovor jeste moguć, ja se trudim, šest puta sam razgovarao sa Tačijem, ali ako Tači smatra da ne mora da popušta da bi bilo dogovora onda je veoma teško očekivati postizanje dogovora", rekao je premijer.

"Ako neko očekuje da će Srbija stalno da popušta želim da im poručim: mi više nemamo gde da popuštamo, došli smo do duvara. Ne lažemo, ne cenjkamo se, i kažemo to otvoreno. Dakle, moguć je dogovor, ali smo još daleko od toga", rekao je Dačić.

Premijer je rekao i da je dokument koji je danas objavljen u medijima, kao navodni nacrt sporazuma Beogada i Prištine, nije autentičan, budući da EU do sada nije istupila ni sa kakvim predlogom.

"Nije autentičan, kao što nije tačan nijedan od objavljenih dokumenata ili priča o tome šta je dogovoreno. Do sada nije ponuđen nikakav dokumenat koji bi bio predlog EU niti je takav papir bio predmet bilo kakvih rasprava i razgovora u dosadašnjim susretima", rekao je Dačić.

Sa Prištinom, kako je naglasio, još nema nikakavog dogovora niti sporazuma, i sadašnja pozicija sa jedne strane može da dovede do dogovora ali je još daleko da se o tome razmišlja zato što Priština nije pomerila mnogo svoje pozicije u odnosu na početne.

"Oni ne prihvataju da zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja. Ostaje nam da vidimo da li je moguće doći do nekakvog dogovora. Sledeći sastanak je zakazan za 20. mart u Briselu, i videćemo kako će se odvijati razgovori ovih dana", rekao je Dačić, zaključivši da nema da saopšti nikakve nove detalje u odnosu na stanje od pre nekoliko dana.

Povodom izveštaja medijima o nezakonitim aktivnostima pripadnika Žandarmerije u Nišu, Dačić je istakao da policija ima odrešene ruke da u tom predmetu postupa po zakonu.

"Ja sam ministar unutrašnjih poslova, ali policija treba da radi svoj deo posla. Direktor policije i načelnici policijskih uprava imaju potpuno odrešene ruke i neka hapse svakoga ko je kriv", rekao je Dačić.

Predstavnici lokalnih medija su se interesovali i za problem imenovanja načelnika policije u Nišu, a Dačić je izrazio očekivanje da će ta stvar biti rešena tokom predstojeće sedmice. 

Propise ne treba donositi ishitreno

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić osvrnuo se i na medijsku situaciju u Srbiji, ocenivši da propise u toj oblasti ne treba donositi ishitreno i na način koji bi stvarao konflikte u društvu.

"Postoje veliki pritisci iz međunarodne zajednice kada je reč o primeni nekih propisa koji jesu možda propisi koje treba primeniti u daljem procesu približavanja EU, ali primer mleka i aflatoksina je pokazao da kada trčite ispred rude nastaju određeni problemi", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje novinara koji se interesovao za sudbinu Niške televizije.

Dačić je kazao da nije upućen u tu temu, ali da je načelno zadatak vlade da pomaže društvu i građanima u sadašnjim teškim uslovima, tako što će društvenim dogovorom rešavati probleme saglasnošću svih faktora koji su bitni u pojedinoj oblasti.

"Tako smo se, i kada je reč o medijskim zakonima, trudili da u tome učestvuju medijska udruženja, zajedno sa ministarstvom koje se time bavi. Važno je da u toj obasti bude ravnopravan tretman svih delova Srbije", rekao je Dačić.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 17. mar 2013, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

duvar 2

DUVAR znaci zid na TURSKOM! "Dotjerali smo cara do duvara (zida)"!

(nedelja, 17. mar 2013, 08:21) - anonymous [neregistrovani]

duvar

Šta znači "duvar" ?

(subota, 16. mar 2013, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

Zemljo Srbijo

Okreci se prijateljima, okreci se Kini, Rusiji, i ostalim mocnim prijateljima. Evropa je pred finansijskim i ekonomskim kolapsom i povuci ce sav evropski narod za njom. SAD je u jos goroj situaciji.
Pod hitno napravite domaci bankaraski sistem i zadrzite dinar. Vratite unistenu proizvodnju. Spasite drzavu Srbiju i prestanite sa tim kretanjima ka toj vestackoj tvorevini zvana Evropa.

(subota, 16. mar 2013, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

verovatno

Gospodine Dacicu inmate veliku podrsku srpskog naroda u dijaspori i zato vas molim samo napred ,mi nemamo druge drzave nego Srbiju .Imamo punu podrsku Rusije ja vas molim iskoristite to .Nama od evrope nema nikakve koristi .U Rusiji radi vise od polovine Srbije ,u Rusiju mozemo plasirati sve sto proizvedemo .amerikanska i evropska demokratija koja uzima od nas teritorije i bombarduje nas nama netreba .Ovo je jedinstvena sansa da postanemo drzava koju ce ceniti svi .Za Srbiju

(subota, 16. mar 2013, 17:50) - anonymous [neregistrovani]

Коначно

Браво господине Дачићу...Сад знамо где смо па 'ајде већ једном да се окренемо себи...

(subota, 16. mar 2013, 17:47) - anonymous [neregistrovani]

Svaki dan...

...druga prica!

(subota, 16. mar 2013, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

Jadno

"Zajednica srpskih opština na Kosovu ne mora da ima zakonodavna, ali mora da ima izvršna ovlašćenja" i kao nema vise popustanja!

(subota, 16. mar 2013, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

Tacno

Kad medjunarodna zajednica trazi trajno i odrivo reenje mora da zna da za sada nema te elemente(sve je dobila Pristina)i ako zele stvarno odrzivo resenje treba da ucine minimum i dozvole da Sever dobije izvrsnu i zakonodavnu vlast.To je samo mali napor za EU i tu je izlaz. Jer Srbija dobija samo datum.