Usvojen Zakon o legalizaciji

Poslanici Skupštine Srbije izglasali Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole. Skupština ratifikovala međudržavne sporazume sa Rusijom, Kuvajtom i UAE.

12.18 - Izglasani međudržavni sporazumi sa Rusijom, Kuvajtom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

12.14 - Skupština izglasala Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole.

11.32 - Poslanici usvojili Zakon o efikasnom korišćenju energije.

11.16 - Glasanjem o Predlogu zakona o efikasnom korišćenju energije u načelu, Skupština započela rad.

Skupština Srbije izglasala je Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole i ratifikovala nekoliko međudržavnih sporazuma sa Rusijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtom.

Pošto su poslanici sa 125 glasova potvrdili da postoje posebni uslovi da zakon stupa na snagu pre utvrđenih osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole stupiće na snagu sutra.

Kako je u načelnoj raspravi rekao resorni ministar Velimir Ilić, u Srbiji ima oko 1,3 miliona objekta za koje nije izdata građevinska, odnosno upotrebna dozvola, a usvojenim zakonskim rešenjima biće stvoreni uslovi za upis prava vlasništva bespravno izgrađenih objekata, a time i pravna sigurnost u eventualnom prometu, obezbeđenju hipotekarnih kredita.

Vlada Srbije prihvatila je devet amandmana, među kojima je i amandman poslaničke grupe SPS koji predviđa da će pravo upisa u katastar imati oni koji su izgradili kuće do 300 kvadratnih metara, stanovi u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama do 200, poslovni prostor do 100 metara kvadratnih, a vikendice do 200, zanatske radnje i pomoćne objekte do 100, garaže do 30 kvadratnih metara.

Vlada je, takođe, usvojila amandman SPS koji je ta stranka podnela na odredbu koja je bila najviše kritikovana, a tiče se vlasništva nad zemljom na kojoj se nalazi bespravno izgrađeni objekat.

Tako se ako je bespravno izgrađeni objekat na zemljištu koje je u svojini ili je na njemu upisano pravo korišćenja u korist nekog trećeg lica (fizičko ili pravno lice ili jedinica lokalne samouprave, pokrajina ili republika) upisuje pravo svojine na objektu, bez sticanja prava na zemljištu na kome je objekat izgrađen.

Pravo svojine nad zemljištem na kome je bespravno izgrađen objekat može biti upisano u korist vlasnika objekta kada njegov vlasnik nadležnom organu dostavi dokaz da je nekim pravnim poslom stekao pravo svojine na zemljištu.

Ukoliko vlasnik objekta i vlasnik zemljišta ne reše imovinsko-pravne odnose na zemljištu u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, vlasnik objekta je dužan da o svom trošku utvrdi zemljište za redovnu upotrebu objekta i vlasniku zemljišta isplati tržišnu cenu za to zemljište.

Usvojen je i amandman LDP, koji kaže da će se upis prava svojine na bespravno igrađenom objektu koji je izgrađen na katastarskoj parceli koja je u svojini, odnosno sukorišćenju više lica, a na kojoj nije sprovedena parcelacija, izvršiti uz podnošenje jednog od dokaza navedenih u zakonu i uz pismenu saglasnost suvlasnika, odnosno sukorisnika.

Prema usvojenom zakonu, nisu predviđeni nikakvi troškovi i naknade za upis objekata, a građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od ranije, što iznosi oko 10.000 dinara.

Sporazumi sa Rusijom i UAE

Parlament je potvrdio međudržavne sporazume sa Rusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtom.

Potvrđena su dva sporazuma sa Rusijom - o kreditu za infrastrukturu i isporukama gasa iz Ruske Federacije.

Reč je o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije od 800 miliona dolara za finansiranje infrastrukturnih projekata i nabavke vozova za Železnice Srbije.

Kredit će biti korišćen za finansiranje 85 odsto vrednosti svakog ugovora o isporuci robe, obavljanju radova i pružanju usluga u oblasti železnice na teritoriji Srbije između srpskih i ruskih ovlašćenih kompanija, dok će preostalih 15 odsto obezbeđivati srpski uvoznici za plaćanje avansa.

Sporazum o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju predviđa da će se isporuke gasa obavljati u periodu od 2012. do 2021. godine, u obimu od pet milijardi kubnih metara godišnje.

Vlada je navela da se sporazumom, imajući u vidu trenutnu potrošnju prirodnog gasa u Srbiji od oko 2,5 milijarde kubnih metara, obezbeđuju količine prirodnog gasa koje mogu zadovoljiti i buduću tražnju za prirodnim gasom.

Poslanici su ratifikovali i Sporazum o saradnji Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane, o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze i dohodak i o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Prihvaćen je i Ugovor o garanciji Srbije i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, kojim je predviđeno da taj fond stavi na raspolaganje preduzeću Železnice Srbije kredit u iznosu od 10 miliona kuvajtskih dinara za izgradnju železničke stanice Beograd Centar kao i više sporazima sa UAE.

Kuvajtski fond je državna korporacija osnovana od strane države Kuvajt u cilju pružanja pomoći ekonomijama arapskih i drugih država u razvoju, pod sveukupnim nadzorom premijera.

Projekat predviđa prvu fazu izgradnje nove železničke stanice Beograd Centar u Prokopu, površine oko 37.000 kvadratnih metara. U pitanju su osam glavnih, sa četiri sporedna koloseka, pet perona, konstrukciju tunela za metro ispod stanice, postaju za tehničku kontrolu i putničke usluge, uz elektro i mašinske radove za vozove i usluge putnicima i komunalnom infrastrukturom.

Period raspoloživosti kredita je do 31. decembra 2015. godine ili do drugog datuma oko kojeg strane mogu da se dogovore, sa fiksnom kamatom od tri odsto godišnje. Period dospeća kredita je 18 godina, uključujući period počeka do četiri godine, dok je period otplate kredita 14 godina u 28 polugodišnjih rata.

Ugovorom o garanciji je predviđeno da Srbija bezuslovno garantuje, kao primarni dužnik, a ne samo kao jemac, blagovremeno i potpuno izvršavanje svih obaveza u vezi sa zajmom.

Parlament je usvojio Zakon o efikasnom korišćenju energije, koji predviđa osnivanje Budžetskog fonda za energetsku efikasnost.

Usvojenim zakonom obezbediće se uslovi za osnivanje i rad Budžetskog fonda za energetsku efikasnost, koji predstavlja najefikasniji način za prikupljanje i plasiranje sredstava koja bi se koristila za finansiranje ili sufinansiranje projekata, programa i aktivnosti za efikasnije korišćenje energije.

Korisnici bi mogli da koriste Budžetski fond za finansiranje projekata kojima se unapređuje energetska efikasnost, na osnovu javnih konkursa.

Cilj osnivanja i rada tog fonda jeste poboljšanje energetske efikasnosti u privatnim, javnim, poslovnim i drugim objektima, izmenama, modernizacijom i zamenom kotlova i toplotnih podstanica sa instalacijama grejanja, sistema za pripremu sanitarne toplotne vode i unutrašnjeg osvetljenja, korišćenjem obnovljivih izvora energije u industrijskim preduzećima i komunalnim sistemima.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 27. mar 2013, 06:55)
anonymous [neregistrovani]

kukavci

gradili nelegalno,dobili legalizaciju za 100e a sad još i kukaju sramota!Trebalo bi da kukaju oni što su gradili legalno,platili i po 10000e za komunalni dinar i razne takse i saglasnosti državi,čekali dve godine za dozvolu,ko će njima to da nadoknadi?

(sreda, 27. mar 2013, 05:36)
anonymous [neregistrovani]

to

to ste znali da izglasate a da se vrati zemlja ljudima kojima je oteta iako je podeljena, oni to nisu mogli da sprece, 19466. niste mogli da izglasate.
!Zato sto je sve prodato.,sto Arapima sto domacim ... paq nema odakle , kad je prodavan 1 ha za evro.

(sreda, 20. mar 2013, 13:48)
anonymous [neregistrovani]

lg

au geodetski snimak, nemam pojma sta jer to ali pise 1€ po 1 m2 oko 150 € plus mozda vise, plus dodatne takse u katastru definitivno skupo, skupo. Da imam taj novac sigurni bih platila kurs jezika bar ili internet adsl pa ici neki online a ne sedela po ceo dan u to jedino sto imam, pa jos trazila po sporom wifi informacije koliko moze nekome da padne na pamet da mi uzme jos i od onog sto nemam nista. Definitivni mi nije milo sto zivim u zemlji gde nemam posla i jedino ima bolesti pa jos mi fale i birokrate na ledjima da me ubede da je i od nista moguce uzeti nesto. Da imam novca prvo bih otisla i iz zemlje.

(sreda, 20. mar 2013, 13:25)
anonymous [neregistrovani]

lg

Bezveze, koja li je procedura za to? Nista nisu rekli na radiu, sta treba od papira? Bolje da je nekako jednostavno ako placas recimo struju za taj objekat i zemljiste je na isto ime da se automatski upise, valjda imaju podatke po racunarima i u katastru i u elektro-distribuciji, mnogo lakse nego da maltretiraju bolesne ljude i jos da prete. Jednostavno sami nek urade. U jedan dan mogu da upisu sve, pa kasnije ce se vec utvrditi kolika je povrsina, naci ce se vremenom neko papir da naknadno urade. Mada kakva je zemlja ja se cudim kako ce ljidi da plate porez? Ni 500 din godisnje nema da imaju kad ne rade nigde, a i ko ima penzuju do 20 hiljada i mesecno izdvoji recimo da kupi parce mesa sada ce morati i to da se osrekne. Nista ne vredi jednostavno ljudi nemaju novca, a ovi pa koji kradu kolko god da imaju niko nece izvuci dinar od njih, dovoljno su lukavi.

(nedelja, 17. mar 2013, 17:01)
dani [neregistrovani]

cene

kada su u pitanju cene geodetskih usluga,a gradjani su tu najosetljiviji mislim da ce doci do ispoljavanja nezadovoljstva ,jer nije bas najjasnije objasnjen troskovnih pomenutih radova,tako da ce izvodjaci radova imati velike probleme pri naplati kada ispostave racun .

(petak, 15. mar 2013, 21:27)
Thor [neregistrovani]

Thor

Konačno da se malo i zakon obnovi i unapredi. Ovo je trebalo mnogo ranije da se izglasa, al bolje i sad nego nikad.

(petak, 15. mar 2013, 13:27)
Pikapolona [neregistrovani]

sprečiti i lečiti

pa, ili rušenje, ili legalizacija, ostaviti kao nelegalno bi bila naša neodgovornost i nespremnost da se suočimo sa problemima... ili grešim? ali slažem se da je to haos u najavi, i da bi se sprečila dalja hrabrost ljudi da to i dalje čine znajući da će proći nekažnjeno bih uvela visoke kazne za takvu gradnju, i visoku cenu legalizacije.