LDP: Utvrditi pozadinu ubistva Đinđića

U dokumentu koji je nazvan "predlog rezolucije o obavezi utvrđivanja svih okolnosti pripreme i izvršenja ubistva premijera Zorana Đinđića", Liberano demokratska partija traži od Skupštine Srbije da se obaveže na utvrđivanju političke pozadine atentata.

U Skupštinu Srbije danas je stigao predlog rezolucije o obavezi utvrđivanja svih okolnosti pripreme i izvršenja ubistva premijera Zorana Đinđića, koju je podnela LDP, a kojom bi se republički parlament obavezao na podršku utrđivanju političke pozadine atentata.

U predlogu se insistira da u utvrđivanju te istine ne bude pojedinaca i grupa koji su iznad zakona i pravde.

LDP je predložila da u rezoluciji bude navedeno i da Skupština Srbije smatra nedopustivom praksu da bilo koji nosilac političke stranačke ili javne funkcije ostane pošteđen građanske obaveze da pred policijom i pravosuđem odgovori na sva pitanja koja opterećuju zemlju i društvo u vezi sa političkom pozadinom ubistva Đinđića.

Kako se navodi u dokumentu, koga su liberali predstavili na sednici Glavnog odbora održanoj u nedelju, država neće moći da se izgradi kao moderna i sigurna zajednica sve dok puna istina ne bude utvrđena.

U rezoluciji se navodi da Narodna skupština kao predstavničko telo svih građana traži pružanje nesumnjivog institucionalnog odgovora na pitanje političke motivacije organizacije i uloge svih odgovornih u toj političko - kriminalnoj zaveri.

"Sve dok postoje institucionalni i vaninstitucionalni otpori u utvrđivanju potpune istine o mehanizmima, motivima i imenima onih koji su učestvovali u nasilnom uklanjanju Zorana Đinđića sa pozicije predsednika vlade, Srbija neće moći da se izgradi kao moderna i sigurna zajednica", ističe se u dokumentu.

Kako se dodaje, sudski odgovor na pitanje odgovornosti neposrednih izvršilaca ubistva dat je kroz konačne presude najviših sudova Srbije, kojima su organizatori i izvršioci ubistva osuđeni na najteže kazne.

U dokumentu se navodi i da se kroz tragične posledice 12. marta 2003. prelamaju sve istorijske slabosti i nesreće našeg društva, da je jedini efikasan izlaz iz njih potpuno utvrđivanje istine o tom događaju i da zbog toga Narodna skupština smatra da će Srbija ostati nedovršena, slaba i ranjiva država sve dok se ne utvrdi potpuna pozadina ubistva premijera.

"Narodna skupština izražava političku i institucionalnu posvećenost razjašnjenju svih do sada nerazjašnjenih aspekata ovog terorističkog čina i traži od svih državnih organa da iskoriste sve zakonske mogućnosti kako bi se ti akspekti razjasnili, kao i odgovornosti svih do sada nekažnjenih osoba, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da parlament od državnih organa očekuje da ga izveste o svim preprekama sa kojima se suočavaju u sprovođenju zakona i eventualnim opstrukcijama i ometanju pravde u vezi s utvrđivanjem političke pozadine ubistva premijera Đinđića.

broj komentara 0 pošalji komentar