Dačić: Daleko od sporazuma

Različita tumačenja sastanka u Briselu. Za razliku od predsednika, po povratku iz Brisela premijer Dačić tvrdi - Srbija je daleko od potpisivanja dogovora i sporazuma sa predstavnicima vlasti u Prištini. Mi smo zaslužili datum, čak i ako nema dogovora o ovom pitanju, kaže Dačić. Ketrin Ešton dolazi u četvrtak u Beograd.

Posle sastanka državnog vrha sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton postoje različita tumačenja tih razgovora. Za razliku od predsednika, po povratku iz Brisela premijer Ivica Dačić tvrdi da je Srbija daleko od potpisivanja dogovora i sporazuma sa predstavnicima vlasti u Prištini o pitanju zajednice srpskih opština na Kosovu.

Dačić kaže i da nema pomaka po pitanju stepena nadležnosti i da je osnovni problem što Priština ne prihvata da menja svoje zakonodavstvo.

Premijer je rekao da je delegacija Srbije iznela jedinstven stav da želi da nastavi put evrointegracija i da je u interesu građana Srbije da postanu članovi EU. "Nadam se da to nije interes samo Srbije već i strateški interes EU", naveo je Dačić.

"Ako bi kosovski premijer Hašim Tači želeo da severna Mitrovica bude deo prištinskih vlasti, on bi to mogao i morao da učini samo oružjem. O kakvom dijalogu i mirnom rešenju govorimo ako su nam to jedine opcije", rekao je premijer Dačić.

Premijer kaže da je Srbija spremna za dogovor, ali da on ne može da bude u okviru ustava i zakona Kosova nego da mora da bude politički dogovor u kome učestvuje međunarodna zajednica zato što se time otklanja mogućnost sukoba.

"Mi smo zaslužili datum za početak pregovora sa EU, čak i ako nema dogovora o ovom pitanju, jer smo za dogovor spremni, ali je za dogovor potrebno da postoji rešenje koje može da se sprovede na terenu", istakao je Dačić.

Kako je rekao, Srbija insistira na tome da se formira zajednica srpskih opština na Kosovu koja će imati neke od ključnih nadležnosti i svoje organe.

Zajednica opština treba da ima svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika, savet ili veće, kaže premijer i dodaje da ti organi mogu biti birani direktno ili indirektno, ali da je za Srbiju to manje bitno od njenih nadležnosti.

"Dajte nam zajednicu srpskih opština koja će imati šta da radi ili nemojte više da gubimo vreme na to", rekao je Dačić.

Premijer kaže da je taj stav preneo i Ketrin Ešton i da oko takvih stvari "neće biti cenkanja".

Dačić je naveo da je faktičko stanje da Srbija na jednom delu Kosova nema vlast, kao što je faktičko stanje da Priština nema vlast na severu Kosova.

"Nijedan rezultat ovih pregovora neće biti promena tog stanja", naveo je Dačić i dodao da je dijalog jedina opcija kako se te stvari ne bi rešavale oružjem.

Ukoliko prihvate predlog sledi ustavni zakon

Ukoliko se prihtavi koncept Srbije u vezi sa nadležnostima zajednice srpskih opština, uslediće donošenje ustavnog zakona, najavio je premijer.

"U platformi jasno piše da će deo nadležnosti biti prenet na kosovske organe i time će oni postati deo našeg pravnog sistema, a samim tim zajednica srpskih opština biće deo tog sistema. Za to su neophodne međunarodne garancije i, ukoliko Priština prihvati, donećemo ustavni zakon, a to nije lako", rekao je Dačić.

Naglasio je da je Priština popustila u odnosu na tvrde početne stavove, ali ne i u vezi suštinskih pitanja, i da će se o tome razgovarati na sastancima koji slede.

"Mi jesmo zadovoljni razgovorma, jeste došlo do progresa. Predsednik nije mislio na sinoćni sastanak već na početne pozicije Prištine, ali ja mislim da smo još daleko od potpisivanja bilo kakavog sporazuma niti da smo blizu rešenja ovog problema", rekao je Dačić.

Premijer je ukazao da, ukoliko ne dođe do dogovora o policiji, pravosuđu, nadležnostima zajednice srpskih opština odnosno o onome šta ona radi, neće biti potrebno potpisivanje nikakvog posebnog dokumenta već će uslediti rad eksperata na tome kako sve to primeniti u praksi.

"Naredni sastanak sa Tačijem mora dobro da se pripremi. Ja sam spreman na kompromis, ali Priština nije spremna da odstupi jer imaju podršku Amerike. Dogovor ne zavisi od nas. Srbija je uradila sve, nema više gde i zato ne vredi više vršiti pritisak na Srbiju. Mi ispod ovog ne možemo", podvukao je Dačić.

"Kad god se odvija dijalog u Briselu tamo je i Riker. Ja sam svestan toga i uvek sam se sretao sa njim, a on je uvek ponavljao da ne mogu ovlašćenja za srpsku zajednicu i nova Republika Srpska. To nije njihov stav već stav Prištine", rekao je Dačić.

Naglasio je da je neophodno tražiti nestandardno rešenje jer je primena postojećih bilo gde u svetu i Evropi nemoguća.

broj komentara 20 pošalji komentar
(sreda, 13. mar 2013, 09:27) - anonymous [neregistrovani]

kosovo je srbija

Nakon silnih priprema (Strategija, Platforma, Rezolucija), borba za srpsko Kosovo svela se na borbu za autonomiju (!?) Leposavića i Zubinog Potoka!? A i tu nema šanse da pobedimo.

(sreda, 13. mar 2013, 01:57) - anonymous [neregistrovani]

Najpostenije

referendum. Ali ovako fleksibilno pitanje je za razum, a ne za potpisnike palcom, jer nesmotreno i neznajuci dodat ce svoj glas mozda na pogresnu stranu. Rekao sam to mogu resiti; Svi predsednici i njihovi zamenici stranaka, Prosiren politicki vrh drzave i clanovi SANU-a uz pol. perfekte van stranaka kao i celnici odredjenih Univerziteta. Nevidim bolje resenje .

(sreda, 13. mar 2013, 01:05) - anonymous [neregistrovani]

1111

brisel ce napravit neki prihvatljiv plan i to ce svi potpisat.

(utorak, 12. mar 2013, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

Ama ljudi

Stvarno ne shvatam, dokle ponizenja ili recite ne ili referendum pa neka narod kaze svoje. Sta radite vise?

(utorak, 12. mar 2013, 21:35) - anonymous [neregistrovani]

Dača car

Da se zna ko je glavni i ko se pita !!!
Dača car !!!

(utorak, 12. mar 2013, 20:48) - anonymous [neregistrovani]

Поређење

Ово ме злослутно подсјећа на тешке преговоре марта 1999. Нисмо попустили, знамо шта се догодило и како је на крају завршило, ако је уопште завршило. Уосталом, кад се у Србији у марту нешто лијепо десило(1999,2003,2004,2006)?

(utorak, 12. mar 2013, 20:47) - Milan [neregistrovani]

Referendum?

Narodu ne treba referendum o EU, narodu treba standard iz EU, bolji zivot...
Umesto sto pregovarate radite po pitanju ekonomije, privrede, poljoprivrede...
I da udjemo u EU, koju korist imamo od toga, sta da izvezemo u tu EU? EU je stvorena zbog trzista, mi imamo trziste a sta da izvozimo kad nista ne funkcionise! Razvijajte poljoprivredu, narod svuda u svetu mora da jede, kvalitetna hrana se svuda trazi, ali mi to nemamo...

(utorak, 12. mar 2013, 20:16) - anonymous [neregistrovani]

Daleko...

Nasi politicari nazalost uvek pogresno protumace ono sto im se govori o Kosovu...
Referendum je najbolje resenje!

(utorak, 12. mar 2013, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

интерес

Мени као обичном грађанину Србије није јасно какав је интерес Србије да уђе у ЕУ. Шта ми то добијамо уласком у ЕУ па смо спремни на оваква понижења којима није била изложена ни једна земља у процесу придруживања ЕУ.

(utorak, 12. mar 2013, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

Vreme radi za Srbiju

Nista ne potpisujte. Nece ni oni dugo.