Читај ми!

Kosmet, incidenti deo svakodnevice

U selu Suvi Do, dva kilometra od Kosovske Mitrovice, incidenti su deo svakodnevice. Prijave kosovskoj policiji sve ove godine, kažu meštani, ne daju rezultate. U selu je, ne računajući period pre 1999. godine, sve više dece.

Za mesec i po, incidenti na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, skoro su svakodnevni. Tako se i selo Suvi Do, između Donjeg Suvog Dola i Guševca, kao i ostale srpske enklave, nažalost, spominje samo u tom kontekstu. Prijave kosovskoj policiji sve ove godine, kažu meštani, ne daju rezultate.

Na dva kilometra od Kosovske Mitrovice, ali ne mogu do nje tako lako kad zatreba ili požele. Jer, na putu do svog, treba da prođu kroz albansko selo. Uglavnom idu kombijem, koji saobraća nekoliko puta dnevno. Milan Marković tri godine vozi na toj relaciji.

"Bilo je bezbroj incidenata. Uglavnom gađaju kamenjem, razbijaju kombi kod škole u albanskom selu", kaže Marković.

A u Suvom Dolu, ne računajući period pre 1999. godine, nikad više dece.

Od pre nekoliko meseci, meštani 45 kuća imaju nove komšije, uglavnom mlade bračne parove koji su, sa decom, dobili stanove u zgradi koja je izgrađena uz pomoć Vlade Srbije. Jedan veliki problem rešen, ali ostaju dva, nezaposlenost i bezbednost. Ni kola ne ostavljaju na parkingu.

"Ne možemo da ostavljamo kola na parkingu, razbiće ih. Radi sigurnosti, parkiramo ih uz zgradu. Decu ne možemo da pustimo same ispred zgrade da se igraju. Još nisu svesni, mali su, ali kako vreme prolazi, biće", kaže Dragoljub Mirić.

Ali jeste troje dece Branka Radovanovića, koji pola veka živi u Suvom Dolu.

"Kad je najopasnije bilo, pre desetak godina, kad se Kfor povukao jer nismo hteli s njima da sarađujemo, moj sin koji sad ima 20 godina, uplašio se tada da ćemo napustiti selo. Deca su navikla ovde, i oni će sigurno istim putem kao i ja, živeti ovde dokle god budu mogli", kaže Branko Radovanović.

Mićo Kragović, predsednik Mesne zajednice Suvi Do naveo je primer da su krajem 1999. godine do Mitrovice i nazad putovali francuskim borbenim vozilom, gde je bilo šest vojnika, a da je bilo i petanestak putnika, jedni drugima preko glave, tako da je posle toga, kako kaže, sve lakše.

Ono što ih sada posebno brine jeste najava gradnje puta pored Ibra i, s obzirom na mnogo slobodnog zemljišta, masovnija gradnja kuća, koja podrazumeva zauzimanje srpske zemlje. I dodatne probleme.

Tako blizu, a tako daleko, kažu meštani. Sumnjaju da će u skorije vreme kao nekada moći pešice do Kosovske Mitrovice. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 09. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије