Читај ми!

I Albanci traže zajednicu opština

Po uzoru na sever Kosova, Albanci sa juga Srbije doneli rezoluciju kojom se traži formiranje zajednica albanskih opština na jugu Srbije. Mora se prestati sa povlačenjem paralela juga Srbije sa severom Kosova, istakao predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković.

Skupština svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa usvojila je deklaraciju kojom se od Srbije traži da donese urgentne mere za poboljšanje položaja Albanaca na jugu Srbije, tako da imaju ista prava kao Srbi na severu Kosova.

U usvojenom dokumentu nazvanim "neophodne mere za afirmaciju prava Albanaca" lideri albanskih partija konstatuju, a odbornici potvrđuju, da je zbog uklanjanja spomen obeležja pripadnicima rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe nastala kriza.

Traže da se spomenik vrati, i da se povuku specijalne policijske i vojne snage. Predlažu da jedino multietnička policija bude zadužena za bezbednost područja. Pored toga, traži se i da broj zaposlenih Albanaca u državnim institucijama bude u skladu sa procentom njihove zastupljenosti u stanovništvu tih opština.

Predsednik Skupštine albanskih odbornika Šaip Kamberi kaže da Vlada u Beogradu treba da bude zastupljenija u novom procesu koji se teži da počne.

"Pored OEBS-a zahtevamo i delegaciju Evropske Unije, koja su i do sada bile ključne za rešavanje problema", ističe Kamberi.

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu rekao je agenciji Beta, nakon završene sednice, da je usvojena rezolucija dokument koji će biti upućen Vladi Srbije, međunarodnoj zajednici i Vladi Kosova, i da se između ostalog traži i da Albanci iz Preševa i Bujanovca kontrolišu robu na carini na prelazu Končulj-Bela Zemlja u opštini Bujanovac.

Poslanik u republičkoj skupštini, lider partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi očekuje da država otvori malogranični prelaz u Miratovcu ka Makedoniji, završi izgradnju Koridora 10 i porodilišta u Preševu.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je pre sednice da se zahtevi odnose i na potpunu integraciju Albanaca u državne organe, ostvarivanje pune bezbednosti, ekonomski oporavak, službenu upotrebu pisma, jezika i simbola, decentralizaciju u pravosuđu, obrazovanju, kulturi i informisanju i zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Jug Srbije nije isto što i sever Kosmeta

Zahteve iz dokumenta Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu dobilo je od albanskih lidera pre 15 dana.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković rekao je, povodom sednice albanskih odbornika, da je Vlada Srbije opredeljena za poboljšanje života u ovom delu Srbije kroz institucuje i u skladu sa zakonima, ali da se mora prestati sa povlačenjem paralela sa severom Kosova.

"U tom smislu Albanci su ravnopravni građani ove zemlje - jednom mora da se prestane sa povlačenjem paralela, jer očigledno kad god se otvori pitanje severa Kosova, sa juga Srbije čuju se novi zahtevi albanskih lidera", poručio je Stanković.

Stanković je naglasio i da je jug centralne Srbije neodvojivi deo naše zemlje i da o tome nema razgovora.

Prema njegovim rečima, to su mu nedvosmisleno preneli i ambasadori zapadnih zemalja i međunarodne zajednice, "kao odgovor na izjave sa Kosova kojima pokušava da se zameni teza".

Skupština svih albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, kojom je predsedavao predsednik bujanovačkog ogranka Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi izabrala je i 11 članova Predsedništva, poslovnik o radu i odluku o tome da se predsedavajući Skupštine menja na svakih šest meseci.

Skupština svih albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe prvi put je zasedala 2007. godine. Današnja sednica je druga koja je održana ove godine.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво