Читај ми!

Sveobuhvatna debata, pa promena Ustava

Pre eventualne promene Ustava potrebno je otvoriti sveobuhvatnu debatu o svim segmentima koje treba izmeniti, jer je procedura promene najvišeg pravnog akta u Srbiji složena, saglasni su predstavnici stranaka vladajuće koalicije.

Procedura promene Ustava je izuzetno složena i zato je neophodno da se prethodno otvori sveobuhvatna debata o svim segmentima koje bi trebalo izmeniti u tom najvišem pravnom aktu Srbije, saglasili su se predstavnici stranaka vladajuće koalicije, prenosi Tanjug.

U izjavi Tanjugu to potvrđuje i premijer Ivica Dačić najavljujući da će se ta tema uskoro naći na dnevnom redu. 

"Pošto je naš Ustav teško promeniti, ako se ide na promene to mora da bude deo ozbiljnog paketa i potreban je ako ne konsenzus onda što veća saglasnost političkih stranaka", rekao je Dačić.

Predstavnici SNS-a, SPS-a i URS-a rekli su na temu promene Ustava da najpre treba sagledati sve što je potrebno promeniti, pa tek tada pristupiti eventualnoj promeni najvišeg pravnog akta zemlje.

Šef poslaničke grupe naprednjaka Veroljub Arsić rekao je da ne bi da licitira o tako složenom pitanju, jer, kako je naveo, za promenu Ustava nije dovoljna samo politička volja predsednika Republike i najveće stranke u vladajućoj koaliciji, već i drugih političkih faktora u Srbiji.

Prema rečima šefa poslanika socijalista Branka Ružića, najpre se moraju sagledati sadržaj i suština onoga što bi trebalo da definiše neko buduće rešenje i "razvezivanje tog kosovskog Gordijevog čvora", a tek nakon toga, kako kaže, može se razgovarati o promeni Ustava.

Saglasan je da je procedura promene Ustava zahtevna, da iziskuje mnogo vremena i detaljniji i sofisticiraniji pristup nego što to izgleda.

Za URS pitanje promene Ustava nije sporno, jer u toj stranci o tome govore, prema rečima portparola Marka Selakovića, još od 2010. godine.

Podsetivši da URS o promeni Ustava govori zbog potrebe da svi regioni dobiju jednake šanse, kako bi koncept regionalizacije i decentralizacije mogao da bude sproveden u praksi i da bi bio omogućen direktan izbor gradonačelnika, Selaković je rekao da se sada čuju i neke druge inicijative bazirane na drugim temama.

LDP za šire promene, DSS protiv

Spisak razloga za izmenu Ustava daleko je duži što se tiče liberala. Ta stranka ne veruje da će predsednik pokrenuti takvu inicijativu.

Bojan Đurić iz LDP-a kaže da predsednikov politički stav govori o tome da on ima ideju da se menja samo jedna deo Ustava, koji će svakako morati da se promeni nakon eventualnog uspešnog kraja kosovskih pregovora.

Sa druge strane, kako kaže Đurić, LDP godinama smatra da je potrebna mnogo detaljnija promena Ustava i njegovih delova o ljudskim pravima, decentralizaciji, ekonomskih sloboda i slobodi tržišta.

Ma ko i zbog čega da inicira promenu - predsednik, Vlada, poslanici ili građani - ruke neće dići poslanici DSS-a . Uvereni su da je narod izglasao Ustav i da će ga narod sačuvati.

"Ustav danas predstavlja poslednju branu razbijanja Srbije i otimanju Kosova. Zbog toga smo sigurni da neće doći do promene Ustava. Jednostavno ne može se menjati Ustav da bi se uslišile želje albanskih separatista", istakao je portparol DSS-a Petar Petković.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u intervjuu egipatskom listu El Ahram, da je parlament, na njegov predlog, izglasao rezoluciju koja Kosovo i Metohiju prepoznaje kao specifičnu teritoriju i kojom potpuno može da se reši aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji.

"Mi, po Ustavu, ne bismo smeli da prepoznajemo Kosovo kao nekakvu specifičnu teritoriju izvan autonomije, ali smo u Rezoluciji predvideli, računajući da će nam građani to odobriti kroz promene Ustava, zato što su naši građani spremni da se taj problem jednom konačno reši", objasnio je Nikolić.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво