Читај ми!

Nikolić: Uvažiti razloge Srbije

Srbija ima plan za rešavanje kosovskog problema i nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, rekao predsednik Tomislav Nikolić i pozvao Egipat i druge države da uvaže razloge Srbije protiv priznanja nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je Egipat i druge države da uvaže razloge Srbije protiv priznanja nezavisnosti Kosova, jer je čin priznavanja protiv međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, ističući da Srbija ima plan za rešavanje kosovskog problema.

"Ja nemam šta da tražim od Egipta i bilo koje druge države u svetu. Ja mogu samo da zamolim da uvažavaju razloge, dokaze koje Srbija iznosi i koji su potpuno na strani Srbije", naglasio je Nikolić u intervjuu za uticajni egipatski list Al Ahram, prenosi agencija Fonet.

"Egipat je u mom srcu. Kada, kao dete, steknete prijateljstvo, ono ostaje zauvek. Mene je moja država, kao dete, uvela u prijateljstvo sa Egiptom i ja to nikada neću da promenim", rekao je Nikolić.

On je, međutim, ukazao da bi sa "tugom morao da razmišlja o tome ako bi Egipat priznao nezavisnost Kosova i Metohije", ali je napomenuo da svako vodi svoju državu i svoj narod.

Postoje nagoveštaji da bi još neke islamske države mogle da priznaju nezavisnost Kosova, ne zato što je to po međunarodnom pravu ispravan potez, ukazao je Nikolić, već zato što su pritisnute od velikih sila.

Nikolić je podsetio da je Skupština Srbije, na njegov predlog, izglasala rezoluciju koja Kosovo i Metohiju prepoznaje kao specifičnu teritoriju i kojom potpuno može da se reši aktuelna situacija.

"Mi, po Ustavu, ne bismo smeli da prepoznajemo Kosovo kao nekakvu specifičnu teritoriju izvan autonomije, ali smo u Rezoluciji predvideli, računajući da će nam građani to odobriti kroz promene Ustava, zato što su naši građani spremni da se taj problem jednom konačno reši", objasnio je Nikolić.

Tom Rezolucijom mi prepoznajemo Kosovo i Metohiju kao specifičnu teritoriju, priznajemo da imaju predsednika, Vladu, Ustav, policiju, imaće uskoro i vojsku, ali da na toj teritoriji živi i srpska zajednica, dodao je Nikolić.

Kako je precizirao, vlast u Beogradu je za srpsku zajednicu predvidela izvesnu autonomiju u okviru takvog Kosova, koja podrazumeva da oni imaju svoju policiju u sastavu kosovske policije, svoje sudstvo u prvom stepenu u sastavu pravosuđa Kosova i svoje izabrane organe u sastavu organa Kosova.

Albanci, međutim, neće da razgovaraju o tome, ukazao je Nikolić, jer i dalje imaju podršku zapadne međunarodne zajednice da ne daju ništa.

Nikolić je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, napominjući da bi to bilo protiv međunarodnog prava i Povelje UN.

"Mi pozivamo svakog ko u nekoj državi o tome odlučuje, da pomisli kako bi reagovao da je u pitanju njegova država", naglasio je Nikolić.

"Ono što bi učinio svom narodu, svojoj državi, neka učini i Srbiji. Ali da smo spremni da to konačno rešimo, spremni smo", poručio je Nikolić.

On je ponovio da premijer Ivica Dačić nije nudio stolicu Kosovu u UN, ali smatra da nije trebalo ni da je pominje, jer je to za Srbiju neprihvatljivo.

"Ne postoji način na koji bi Kosovo moglo da bude prepoznato od Srbije kao nezavisna država. A vi znate da imamo mnogo prijatelja u svetu čija odluka zavisi od toga kako se Srbija ponaša prema tom problemu", naglasio je predsednik Nikolić.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Nikolić je podsetio da su 22 zemlje od 27 zemalja članica EU priznale nezavisnost Kosova, ali da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla da neće tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

"Oni shvataju da na to nemaju pravo. Unija ima 27 članica, 22 su priznale nezavisnost, pet nije", precizirao je Nikolić i konstatovao da, "ako tih pet mogu da budu članice, onda mogu i nove članice koje nisu prepoznale nezavisnost Kosova da postanu".

"Kada bi oni isključili ovih pet država koje nisu priznale nezavisnost, onda bi mogli i nama da kažu: 'Ne možemo da vas primimo zato što ne priznajete nezavisnost'", ocenio je Nikolić.

Prema njegovom objašnjenju, "ako možete da se vozite u vozu da nemate kartu, onda u taj voz možete i da uđete bez karte".

Evropska unija kaže da nema više promena granica država, podsetio je Nikolić, uz konstataciju da to onda ne bi trebalo da se uradi ni Srbiji.

O odnosima sa drugim državama 

Govoreći o odnosima sa drugim država, Nikolić je ocenio da je žalosno što je, posle promene vlasti 2000. godine, Srbija zaboravila svoja stara i velika prijateljstva, pa je čak i sam Pokret nesvrstanih, navodno, postao teret koji je ometao da ide u evropske integracije.

"Uzalud smo mi govorili onima koji su tada bili na vlasti da je to, u stvari, jedan od glavnih oslonaca Srbije", rekao je Nikolić, napominjući da se prošlogodišnjim izborima politika Srbije umnogome promenila.

"Nikada nisam bio komunista i mnogo sam zamerao Titu na načinu kako je vodio unutrašnju politiku, ali sam u jednoj svojoj predsedničkoj kampanji rekao da bih voleo da spoljnu politiku vodim kao Tito. I, evo, već skoro godinu dana ja se trudim da Srbija tako vodi svoju spoljnu politiku", istakao je Nikolić.

On je precizirao da je Srbija u "iskonskim vezama" sa Rusijom, da je posvećena članstvu u EU, ali da podjednako tretira i Treći svet, koji bolje razume stav Srbije prema suverenitetu nego neke druge države.

Nikolić je objasnio da Srbija nije velika sila da bi odnose sa arapskim svetom zasnivala isključivo na nafti i naglasio da Beograd svoje odnose zasniva na prijateljstvu.

On je ocenio da je nekadašnja Jugoslavija, od Slovenije do Makedonije, imala sve što joj treba.

"Da bismo i danas ponovo izvodili građevinske radove kao nekad u vašem svetu, da bismo ponovo prodavali proizvode koje smo u vašem svetu prodavali, moraćemo da sastavimo industrije svih bivših jugoslovenskih republika", naglasio je Nikolić.

On je za sebe rekao da je patriota koji mnogo voli svoju zemlju i svoj narod, ali da nikoga u svetu ne mrzi i zaključio da zna da svako voli svoju zemlju i svoj narod, pa da tu nema šta kome da zameri.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара