Читај ми!

Srbija za kompromis, Priština koči dijalog

Državni vrh Srbije traži od međunarodne zajednice da pošalje poruku Prištini da i ona bude spremna na kompromis. Stav države ostaje nepromenjen - nema odustajanja od zajednice srpskih opština na Kosovu. Priština i Beograd slažu se da Zajednica srpskih opština treba da postoji, ali nema saglasnosti o tome koje bi bile njene nadležnosti.

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se po planu. U ponedeljak će, uz posredovanje visoke predstavnice Ketrin Ešton, razgovarati Ivica Dačić i Hašim Tači. Uoči nove runde, koja je ocenjena kao ključna, sastao se državni vrh.

Stav države ostaje nepromenjen – nema odustajanja od zajednice srpskih opština na Kosovu. Posle jednosatnog sastanka najviših zvaničnika rečeno je da je Beograd spreman na kompromis, a da isto očekuje i od druge strane. Odgovornost je, kažu, na trećoj strani.

Savetnik predsednika Republike Marko Đurić rekao je da se nalazimo u tački u kojoj izgleda da je neophodno da Prištini bude poslato ohrabrenje od strane najuticajnijih predstavnika međunarodne zajednice da bude konstruktivna i da bude spremna na kompromis. Bez toga, kako je rekao Đurić, to bi bio razgovor gluvih. 

Vlada se maksimalno trudi da postigne održivo rešenje u dijalogu sa Prištinom, poruka je premijera posle sastanka sa ambasadorima zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Priština i Beograd slažu se da zajednica srpskih opština treba da postoji, ali nema saglasnosti i o tome šta bi predstavljala i koje bi bile njene nadležnosti.

"Nije u pitanju ko bi imao kontrolu, već da li bi to bila regionalna vlast ili srpska samouprava, te kako bi se organi te uprave birali i kakve bi joj bile nadležnosti, ali i veze sa Prištinom i Beogradom. Stav Prištine je da bi ta zajednica trebalo da ima samo koordinacionu funkciju bez izvršnih ovlašćenja", navodi premijer Dačić u intervjuu za Frankfurtske vesti.

Hašim Tači kaže da ne dozvoljava da opštine sa srpskom većinom formiraju mehanizme koji imaju zakonodavnu i izvršnu vlast. Zbog neslaganja dve strane, juče smo od premijera čuli da je dijalog u krizi. Iz Brisela stiže vest da se dijalog nastavlja po planu.

Portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič kaže da nema specijalnog komentara na izjavu premijera Dačića.

"Mi verujemo da je dijalog u interesu i Beograda i Prištine. Gospođa Ešton angažovana je da u tom dijalogu dođe do napretka koji će biti u interesu obe strane. Sve što se u dijalogu događa, događa se u dogovoru jednog i drugog premijera. Agenda je znana i svi naši napori idu u tom pravcu", rekla je Kocijančičeva.

Tema na Andrićevom vencu bila je i ono zašto je, između ostalog, dijalog važan – izgledi za datum za početak pregovora sa EU.

"Mislim da do 16. aprila neće postojati nikakav ni politički ni formalni razlog za to da naša zemlja ne dobije podršku za nastavak evropskih integracija", rekao je Đurić.

Evropska komisija i Ketrin Ešton predstaviće izveštaj o Srbiji 16. aprila. Nedelju dana kasnije, o izveštaju će raspravljati Savet ministara. Odluka o datumu seli se potom na višu instancu – Samit šefova država i vlada 28. juna kada će se odlučivati o datumu za početak pregovora.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво