Читај ми!

Oslobađanje Perišića ne menja sliku o Hagu

Savetnica predsednika Stanislava Pak rekla da oslobađajuća presudu generalu Perišiću, iako dobrodošla, neće izmeniti medijsku sliku u svetu o Srbiji, kao ni mišljenje koje u Srbiji vlada o Tribunalu.

Odluku Haškog tribunala o oslobađanju generala Momčila Perišića savetnica predsednika Srbije za medije Stanislava Pak označila je kao "neočekivanu" i ocenila da ta odluka, iako dobrodošla, neće izmeniti medijsku sliku u svetu o Srbiji, kao ni mišljenje koje u Srbiji vlada o Tribunalu.

Prema njenim rečima, "neobično" je da posle kazne zatvora od 27 godina usledi oslobađajuća presuda i "to izaziva nedoumicu i pitanje šta je razlog toliko različitim odlukama".

"Dobro je što je srpski general oslobođen, ali nije dobro da su drugi Srbi osuđeni i na višedecenijske kazne za dela koja se po kvalifikaciji ne razlikuju mnogo od dela koja su stavljena na teret generalu Perišiću", rekla je Pak Tanjugu.

Savetnica predsednika ističe da oslobađanje generala Perišića ipak neće mnogo pomoći da se izmeni slika koju su o Srbiji stvorili strani mediji, kao i dosadašnje haške odluke.

"Dugi niz godina je Sud donosio presude koje su ogorčeno primljene u srpskoj javnosti. Široko je rasprostranjeno mišljenje da je sud nepravedan i da odluke donosi da bi se jednoj strani svalila krivica za ono što se desilo posle raspada Jugoslavije. To se doživljava kao užasna nepravda, i sud se posmatra kao instrument čiji je jedini cilj da se okrivi i ponizi ceo srpski narod", navela je Pak.

Kako je dodala, oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču doneta je u drugostepenom postupku mimo opšteprihvaćenih pravila, od strane istih sudija koji su ocenjivali iste dokaze na drugačiji način.

"Za Srbiju, čini se, postoje drugi aršini, jer mora biti kriva. Srbija je primer kako je važnije šta mediji kažu, a ne šta je istina. Neshvatanje značaja medija u proteklih 20 godina dovelo je do teških posledica po srpski narod. Istina sama od sebe neće se probiti u svet", navela je Pak.

"Neće, iako dobrodola, odluka o oslobađanju generala Perišića mnogo pomoći da se izmeni slika koju su o Srbiji stvorili strani mediji i dosadanje odluke Haškog tribunala. Niti će Tribunal nakon jedne presude biti u narodu prihvaćen kao nepristrasna institucija", zaključila je savetnica predsednika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво