Читај ми!

Reagovanja na presudu Perišiću

Konačno dobra vest iz Haga, poručio premijer Dačić reagujući na oslobađajuću presudu Perišiću. To je kredibilna odluka, kaže Rasim Ljajić. Presuda je važna i za Srbiju, smatra Bruno Vekarić. Stejt departmenta: Poštujemo odluku suda. Svetske agencije ocenjuju da je oslobađanje Perišića pobeda Srba u Tribunalu.

Domaća politička javnost uglavnom pozitivno ocenjuje oslobađajuću presudu bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, generala Momčila Perišića, koji je, prethodno u Hagu bio osuđen na 27 godina zatvora. Svetske agencije ocenjuju da presuda predstavlja svojevrsnu pobedu Srba u Tribunalu i da je značajna za Srbiju.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je oslobađajuća presuda za generala Perišića od velikog značaja za Srbiju i srpski narod u celini i, ako ne bude pravno-tehničkih problema.

Dačić je ocenio da je ta presuda Haškog tribunal od velikog značaja za Srbiju i srpski narod zato jer negira optužbe o navodnoj agresiji Vojske Jugoslavije na BiH i Hrvatsku.

"To je konačno jedna dobra vest iz Haga", naveo je Dačić i dodao da će, ukoliko ne bude pravno-tehničkih problema, Perišić u petak u 11 sati avionom Vlade Srbije poleteti sa roterdamskog aerodroma za Beograd.

Oslobađanje bivšeg načelnika Perišića u Hagu je kredibilna odluka, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Ovo je pre svega dobra odluka za Perišića i njegovu porodicu imajući u vidu težinu optužbi i prvostepenu presudu koja mu je bila izrečena", rekao je Ljajić agenciji Beta i podsetio da je Perišić odbio ponuđenu nagodbu sa tužilaštvom.

"Imajući u vidu sve te činjenice kao i činjenicu da ovde nije bilo disonantnih tonova među sudijama i članovima žalbenog veća, sve to govori o kredibilnosti ove odluke", istakao je Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Ljajić je naveo da je oslobađajuća presuda za Perišića doneta velikom većinom glasova od četiri prema jedan, što, kako je dodao, nije bio slučaj sa nekim ranijim presudama posebno koje su donesene u žalbenom postupku.

"On se vrlo hrabro i korektno držao tokom celog postupka koji je vođen u Hagu", ocenio je Ljajić.

Presuda važna za Srbiju 

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je da je Žalbeno veće Haškog tribunala adekvatno procenilo činjenično stanje u slučaju Perišića kada je donelo oslobađajuću presudu.

Prema njegovim rečima, ta presuda je važna za Srbiju i "veoma je važna distanca između Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske".

"Po našoj proceni, sudsko veće je adekvatno ocenilo činjenično stanje i mislim da je ova presuda veoma značajna za Srbiju", rekao je Vekarić Tanjugu dodajući da je ta presuda značajna pre svega zbog postupaka koji se vode pred Međunarodnim sudom pravde.

"Sa druge strane, veoma je važno što je upravo kroz ovu presudu utvrđeno da general Perišić nije kršio običaje rata niti je kršio međunarodne konvencije kao pripadnik Vojske Jugoslavije", rekao je Vekarić.

Podvukao značaj "te distance Vojske Jugoslavije i Ratka Mladića, odnosno Vojske Republike Srpske jer na taj način upravo i veće Haškog tribunala opredilo se i prema zločinima koji su se dešavali na teritoriji BiH".

Očekivana presuda

Bivša direktorka Fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je da je nakon oslobađanja hrvatskih generala bilo za očekivati da Haški tribunal u istom tonu donese presudu i generalu Perišiću.

"Za mene i mnoge iz struke ovo nije iznenađenje, već ono što se očekivalo", dodala je Kandićeva.

Drugačijeg je mišljenja sadašnja Direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Sandra Orlović koja je ocenila u izjavi Fonetu da oslobađajuća presuda Perišiću nije dobra vest za suočavanje sa prošlošču na prostoru bivše Jugoslavije, posebno u Srbiji.

Iako se odluka Tribunala odnosi na individualnu krivičnu odgovornost, javnost i institucije će obratiti pažnju samo na taj deo odluke, rekla je Orlović.

Ona je pozvala medije i javnost da ne zaborave da je Apelaciono veće potvrdilo nalaze Pretresnog veća o kontinuiranoj podršci koju je SR Jugoslavija pružala Vojsci RS i Vojsci RSK.

Branilac Novak Lukić smatra da oslobađajuća presuda koju je Haški tribunal danas izrekao "razbija predrasude" o krivičnoj odgovornosti vođstva SR Jugoslavije za zločine u Hrvatskoj i BiH, 1993-95.

Lukić je novinarima rekao da je presudu "priželjkivao", ali da je ona i "iznenađenje", "s obzirom na sve što se događalo u Tribunalu svih ovih godina".

Presuda kojom je Haški sud oslobodio Perišića u Bosni i Hercegovini izazvala je oprečne reakcije.

Visoki funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić izjavio je da oslobađajuća presuda Perišiću nije važna samo za porodicu Perišić, već i Srbiju i Republiku Srpsku.

Sa druge strane, generalni sekretar Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Amir Zukić ocenio je da oslobađajuća presuda Momčilu Perišiću "šalje katastrofalnu poruku pravdi".

Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić rekao je, povodom oslobađajuće presude, da treba poštovati odluke Haškog tribunala.

Članice Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa izrazile su nezadovoljstvo oslobađajućom presudom za bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije uputivši teške reči na njegov račun, ali i na adresu Haškog tribunala.

Predsednica Udruženja Munira Subašić rekla je da se ne mogu porediti oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kojima se radovala, sa ovom Perišiću.

"Moramo verovati odlukama Haškoga suda čak i onda kada se lično s presudama i ne slažemo. Slagali se mi lično ili ne s nekom presudom, kao poštovatelji prava poštujemo i presudu Haškog suda", rekao je Matić, prenosi Večernji list.

Agencije: Oslobađanje Perišića pobeda Srba u Tribunalu

U kratkim komentarima na oslobađajuću presudu generalu Momčila Perišića svetske agencije ocenjuju da ona predstavlja svojevrsnu pobedu Srba u Tribunalu i da je značajna za Srbiju, jer se njome potvrđuje da srpski zvaničnici nisu odgovorni za zločine počinjene u Bosni.

Asošijeted pres navodi da ova odluka žalbenog veća Haškog tribunala predstavlja jednu od retkih pobedu Srba u Tribunalu gde su većina osuđenih Srbi iz Bosne i Hrvatske.

Oslobađajuća presuda generalu Perišiću, takođe, potkrepljuje često iznošene tvrdnje Beograda da nije učestvovao u zločinima bosanskih Srba i ističe koliko je teško međunarodnim sudovima da procesuiraju visoke zvaničnike za koje se veruje da su "vukli konce, a nisu delovali direktno", navodi AP.

Uz kratku vest o Perišićevom oslobađanju, dopisnik Bi-Bi-Si iz Beograda ocenjuje da bi ova odluka mogla da povrati veru građana Srbije u neutralnost Tribunala.

Agencija Frans pres navodi da će "oslobađanje jednog srpskog vojnog lidera" biti pozdravljeno u Beogradu gde se Tribunal smatra pristrasnim".

Perišićevo oslobađanje znači da nijedan zvaničnik Beograda nije osuđen za zločine počinjene u Bosni, ocenjuje AFP i podseća da je jedini visoki jugoslovenski zvaničnik koji se dovodio u vezu sa masakrom u Srebrenici "diktator Milošević" koji je preminuo tokom suđenja 2006. godine.

Mediji još primećuju da Perišić nije pokazivao emocije tokom izricanja presude, a Bi-Bi-Si navodi da se na njegovom licu mogao "primetiti samo trzaj jednog oka".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи