Читај ми!

Datum zavisi od ishoda dijaloga

Evropska unija nema novih uslova za Srbiju i odluka o dodeljivanju datuma početka pregovora sa EU zavisiće od ishoda dijaloga Beograda i Prištine, poručili su ambasadori EU, Nemačke i Francuske, Vensan Dežer, Hajnc Vilhelm i Fransoa Gzavije Denio.

Ambasadori EU, Nemačke i Francuske, Vensan Dežer, Hajnc Vilhelm i Fransoa Gzavije Denio, rekli su u Beogradu da Evropska unija nema novih uslova za Srbiju i odluka o dodeljivanju početka pregovora sa EU će zavisiti od ishoda dijaloga Beograda i Prištine.

U odvojenim izjavama, oni su podsetili i da je vreme "ograničeno" i da će Evropska komisija 16. aprila podneti izveštaj Savetu EU.

Dežer smatra da su postignuti važni koraci na sastanku Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu, ali ističe i da Srbija ima ograničeno vreme za realizaciju postignutih dogovora, ukoliko želi da u junu dobije datum.

"Vreme je ograničeno. Znamo da će (Evropska) komisija predstaviti izveštaj 16. aprila, što će biti osnova za 27 država članica da donesu odluku, ponekad uzimajući u obzir i mišljenje svojih parlamenata", kazao je šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer.

"Mislim da su ostvareni važni koraci, uključujući to što su odlučili da se uskoro ponovo sastanu, što je, po mom mišljenju, veoma pozitivno. Sada treba da se uverimo da se stvari realizuju na konkretan način i to je ono što se očekujemo i što ćemo pratiti", rekao je Dežer.

Na pitanje da li ima dovoljno vremena za rešavanje svih osetljivih pitanja, uključujući situaciju na severu Kosova, Dežer je odgovorio da će se, ako postoji volja obeju strana da se napreduje u tom pravcu, onda postići odgovarajući dogovor.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm ističe da ne zavisi sve od Nemačke i da njegova zemlja ne postavlja Srbiji nove uslove za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Vilhelm je podsetio da dobijanje datuma "zavisi od ishoda dijaloga" Beograda i Prištine i izrazio nadu da će razgovori u Briselu, pod pokroviteljstvom šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, "uroditi plodom" do 16. aprila.

Ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio rekao je da je uveren da se Srbija približilia dobijanju datuma posle najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine na političkom nivou, ali je napomenuo da će odluka Brisela zavisiti od realizacije postignutih dogovora.

"Dijalog na političkom nivou dosad je dao dobre rezultate", rekao je Denio.

Sastanak Dačića i Tačija u utorak u Briselu omogućio je, prema njegovim rečima, suštinski razgovor o veoma važnim pitanjima u vezi sa srpskim institucijama na Kosovu, "s čvrstom namerom da učesnici sastanka ponovo razgovaraju početkom marta radi postizanja napretka po tom pitanju".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи