Читај ми!

Veliki izgledi da Srbija postane deo EU

Srbija ima velike izglede da postane deo EU, ali i za ekonomski napredak u narednom periodu, rekao Aleksandar Vučić za RTS u Berlinu i dodao da je posle razgovora sa savetnikom Angele Merkel Kristofom Hojzgenom bolje volje.

15.53 - Posle razgovora sa Kristofom Hojzgenom sam bolje volje i sve što se dalje bude dešavalo zavisiće od onoga što je pred nama, rekao Aleksandar Vučić za RTS i poručio da Srbija ima velike izglede da postane deo EU, ali i za ekonomski napredak u narednom periodu. 

12.24 - Aleksandar Vučić sastao se sa savetnikom Angele Merklel, Kristofom Hojzgenom. Istovremeno, Suzana Grubješić razgovara sa savetnikom šefice nemačke vlade za evropska pitanja Nikolasom Majer-Landgrutom.

8.10 - Počeo zajednički doručak vicepremijera Aleksandra Vučića i Suzane Grubješić, i Milice Delević sa predstavnicima Bundestaga zaduženim za spoljne poslove i Evropsku uniju. 

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju Srbije u Berlinu, rekao je za RTS posle razgovora sa savetnikom Angele Merkel Kristofom Hojzgenom da je bolje volje i da će sve što se dalje bude dešavalo zavisiti od onoga što je pred nama. Vučić je naveo da Srbija ima velike izglede da postane deo EU, ali i za ekonomski napredak u narednom periodu. 

Hojzgen je dobar poznavalac situacije u Srbiji, posebno problematike Kosmeta i zato bi se od njega mogle očekivati bar naznake hoće li će se Nemačka saglasiti da se Srbiji odredi datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, javlja izveštač RTS-a iz Berlina. Poznavaoci kažu da taj susret ima težinu kao i susret sa nemačkom kancelarkom lično.

Prethodno je Vučić posetio najveću nemačku novinsku kuću "Aksel Špringer Ferlag", gde je u razgovoru s novinarima rekao da je Srbija svojim radom zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU.

Prvi potpredsednik Vlade sumirao je utiske posete Berlinu, poruke koje su predstavnici nemačke vlade poslali Srbiji i razgovarao o podršci procesu pridruživanja EU, kao i mogućnosti prevremenih izbora.

"To je za mene najteže pitanje. Postoje izvesni pritisci unutar stranke da idemo na izbore, ali je odgovornost za državu veća", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li je Srbija tražila datum, Vučić je odgovorio da hoćemo da Nemačka vidi Srbiju kao pouzdanog partnera.

"Ako dobijemo datum, biće to sjajna vest za Srbiju, ali nikoga nećemo terati da nam da nešto što nismo zaslužili. Ali, mislim da je Srbija svojim radom zaslužila datum", naveo je Vučić. 

Istovremeno, Suzana Grubješić razgovarala je sa savetnikom šefice nemačke vlade za evropska pitanja Nikolasom Majer-Landgrutom.

Grubješićeva je ocenila da je naša zemlja u ovom trenutku najbliža dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora sa EU, i da je tajming za posetu Nemačkoj pravi jer se, kako je rekla: "U Briselu se dešava (dijalog), a u Berlinu rešava".

"Mi smo realno najbliže datumu sada, bliže nego što smo ikada bili", istakla je ona u izjavi Tanjugu i podsetila da je prilikom stupanja na dužnost rekla da neće pominjati godinu prijema Srbije u EU, pa zato ne želi da govori ni o terminu dobijanja datuma.

Grubješićeva je rekla da vlada želi da se ono što radi prikaže kao nešto što zbog nas samih, a ne zbog datuma, kao što i sve reforme preduzima upravo zbog naših građana.

Drugi dan posete Berlinu delegacija Vlade Srbije, započela je razgovorima u Bundestagu sa poslanicima vladajuće koalicije CSU/CDU koji su zaduženi za spoljne poslove i EU.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво