Читај ми!

Berlin bez novih zahteva

Nemačka neće odustati od postojećih kriterijuma, ali neće postavljati nove zahteve, rekao je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele posle susreta sa delegacijom Vlade Srbije. Vučić: U prethodnih šest meseci preduzeli smo teške korake... Uvereni smo da Nemačka poštuje ono što je Srbija činila.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele rekao je da Berlin neće odustati od postojećih kriterijuma za određivanje datuma za početak pregovora sa Srbijom, navodeći da neće postavljati nove zahteve.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija u prethodnih šest meseci preduzela teške korake, ali i da je uveren da "Nemačka poštuje ono što je Srbija činila".

Objašnjavajući stav Berlina, Vestervele je rekao da Nemačka "snažno podržava" konstruktivan dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, navodeći da je za čitav proces važno da bude "postignut vidljiv i održiv napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom".

Vestervele je poručio da kod kriterijuma neće biti popuštanja, ali ni dodatnih barijera i naglasio da oni žele da se u razgovori vode u fer uslovima.

Nemački ministar je ohrabrio sve učenike da duh kooperacije uzmu kao jedinicu mere i istovremeno izjavio da zna da je ''pomirenje jedna dugi proces''.

"Nemačka je istinski, ne verbalno, zainteresovana za napredak Srbije na putu ka EU. Sledeći korak, dobijanje datuma, zavisi od ishoda dijaloga u Briselu", rekao je Vestervele na konferenciji za novinare.

Vestervele je, takođe, rekao da će Berlin stav o datumu za početak pregovora sa Srbijom definisati posle izveštaja šefice EU za bezbednost i spoljnu politiku, najavljenom za april.

"Srbija je na putu ka Evropi i ovo je važna nedelja za Srbiju na njenom putu ka EU. Nemačka podržava evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i mi želimo da podržimo Srbiju na putu ka Evropskoj uniji", rekao je Vestervele.

Vestervele je istakao da delovanje nemačke savezne vlade nije samo "prazna priča", već da je praćeno kontkretnim rezultatima. "Sve što sam rekao tokom prošle posete Beogradu ispunili smo i održali smo reč".

Vestervele je naglasio i da se za evropsku perspektivu Srbije zalaže ne samo vlada u Berlinu, već i velika većina u Bundestagu.

"To nije predmet spora između opozicije i vladajućih stranaka, već postoji zajedinički stav Nemačke, što je važno, imajući u vidu da će se održati izbori" u septembru", rekao je Vestervele.

Na potezu Nemačka i ostale članice EU 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić objasnio je da je Srbija u prethodnih šest meseci preduzela teške korake, kao i da te poteze nije povlačila u poslednji čas.

Podsetivši na sve što je vlast u Beogradu uradila u proteklih šest meseci, Vučić je rekao da je uveren da Nemačka to poštuje i dodao da delegacija Srbije nije došla u Berlin da kaže da očekuje datum, jer to, kako je napomenuo, zavisi od Nemačke i ostalih članica EU.

"Uvereni smo da Nemačka poštuje ono što je Srbija činila... Nismo došli da kažemo ovde da smo sigurni, jer to zavisi od Nemačke i članica EU," rekao je Vučić.

Kako je istakao Vučić, Srbija želi najbolje moguće odnose i napredak dinamičnih odnosa koje imamo sa Nemačkom i velikim nemačkim narodom.

"Znamo da to ne znači samo dobijanje podrške, samo lake i lepe stvari, već i ispunjavanje teških obaveza i sprovođenje ne malog broja politički nepopularnih poteza", dodao je Vučić.

"Odluka je na njima, a ne na nama. Naš posao je da modernizujemo Srbiju", istakao je Vučić i ponovio da je Srbija posvećena promenama i želi da ima modernu državu vladavine prava, koja će biti partner najmodernijim državama sveta.

"Mi želimo da građani Srbije imaju sve ono što imaju građani Nemačke i svih drugih razvijenih evropskih zemalja, i u skladu sa tim Vlada Srbije neće praviti kompromise. Mi ćemo dati sve od sebe da, razume se, zaštitimo naše državne i nacionalne interese, ali modernizaciju Srbije, promene Srbije, u našim glavama, više niko u našoj zemlji neće moći da zaustavi", poručio je Vučić.

Vučić je istakao da u Berlinu predstavlja malu zemlju i ponosan narod koji je u svojoj istoriji radio ne ono na šta je bio primoravan, već ono za šta je smatrao da je najbolje za njegovu budućnost.

"Nadam se da ćemo naići na razumevanje Nemačke, i to je najviše što mogu da kažem u ovom trenutku", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, vlasti u Beogradu razumeju koliko je teško izaći pred Bundestag i tražiti donošenje odluka u korist Srbije.

Na konferenciji "Balkan i budućnost Evrope – uloga Srbije", koju su organizovali Fondacija "Robert Boš", Evropski fond za Balkan i Beogradski fond za političku izuzetnost, Vučić je rekao da današnji razgovori u Berlinu nisu bili nimalo laki.

Prvi potpredsednik Vlade kaže da niko od sagovornika iz nemačke administracije nije tražio priznavanje nezavisnosti Kosova i dodao da će narednih mesec i po biti ključni za Srbiju.

Uveren je da će Srbija moći da ispuni najveći deo stvari koji se od nje traži, kao što je uveren da su nemački sagovornici primetili veliki napredak koji je Srbija napravila.

Reforme zbog građana, a ne samo zbog datuma

Potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je da Vlada Srbije ne sprovodi reforme zbog dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora sa EU, već prvenstveno zbog građana, koji žele i zaslužuju da žive bolje.

Grubješićeva je istakla da je srpska delegacija koju predvodi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, a koja boravi u poseti Nemačkoj, sagovornicima prenela da će se nastaviti sa sprovođenjem reformi u svim oblastima.

"Mi to ne činimo samo zbog dobijanja datuma, već, pre svega, zbog naših građana koji žele i zaslužuju da žive u boljoj i uređenijoj zemlji. To je naš prevashodni zadatak i zbog toga smo danas i sutra ovde", napomenula je Grubješićeva na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, svi rezultati koje Vlada ima posledica su iskrene želje i namere da se Srbija pomeri napred, da postane uređena zemlja koju u Nemačkoj, ali i u celoj Evropi, prihvataju za ravnopravnog partnera.

"Ovde se ne radi samo o ovoj Vladi, već pre svega o građanima Srbije koji zaslužuju da se Srbija pomeri napred i da dobije datum za otpočinjanje pregovora. Građani Srbije to zaslužuju zbog 12-godišnjeg strpljenja koje su pokazali u našoj teškoj tranziciji i na našem teškom evropskom putu", naglasila je Grubješićeva.

Kako javlja izveštač RTS-a, neke naznake da li će nemačka strana podići evropsku rampu za Srbiju, daće sutrašnji sastanak Aleksandra Vučića sa prvim savetnikom Angele Merkel za spoljnu i bezbednosnu politiku, Kristofom Hojzgenom.

Poznavaoci kažu da taj susret ima težinu kao i sa nemačkom kancelarkom lično.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво