Skupštinski odbor: Koje je mleko povučeno?

Odbor Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu zatražilo je od Ministarstva poljoprivrede da saopšti koje je mleko povučeno sa tržišta zbog povećane koncentracije aflatoksina. DS zatražio ostavku ministra Gorana Kneževića, a SPS ostavku pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića ukoliko se rezultati koje je objavio pokažu kao netačni.

Na sednici skupštinskog odbora zaduženog za zdravlje zatraženo je od Ministarstva poljoprivrede da saopšti koje je mleko povučeno sa tržišta zbog povišenog nivoa aflatoksina.

Predstavnici gotovo svih poslaničkih grupa složili su se na sednici tog odbora da je Ministarstvo trebalo odmah da saopšti javnosti tačne podatke, kako bi bila izbegnuta panika građana, a predstavnici Uprave za veterinu i Veterinarske inspekcije saopštili su da nema raazloga za paniku i da je Ministarstvo poljoprivrede preduzelo sve potrebne mere.

Načelnica Veterinarske inspekcija Sanja Čelebičanin rekla je da nije problem u mleku, već u hrani kojom se hrane životinje i potvrdila da je 28 uzoraka mleka bilo sumnjivo.

Ne štitimo proizvođače, već zdravlje ljudi. Nije potrebno da se stvara panika, pokrenuli smo postupak povlačenja spornog mleka sa tržišta, a proveravamo i farme, rekla je Čelebičanin i istakla da je Ministarstvo za poljoprivredu preduzelo sve mere.

Poslanik DS-a i predsednik Odbora Dušan Milisavljević rekao je da je pitanje koncentracije aflatoksina u mleku pitanje nacionalne bezbednosti građana i da ministar Knežević treba da podnese ostavku zbog nedovoljne kontrole mleka.

U razvijenim zemljama ovakva afera bi prouzrokovala pad vlade, rekao je Milisavljević i istakao da nijedan finansijski interes bilo koje kompanije ne sme biti iznad interesa građana i da se jako dugo čekalo da nadležni državni organi izađu sa informacijama o mleku u Srbiji.

Sa druge strane, poslanik SPS-a Zoran Radovanović rekao je da bi Ješić, ukoliko se ispostavi da rezultati koje je izneo u javnost nisu tačni, trebalo da podnese ostavku, a kritikovao je i način na koji je Ješić obelodanio te rezultate.

"Državnički je neodgovorno i nekorektno objavljivati takve rezultate preko Tvitera. Ovo je klasično spinovanje. Šta ako ja večeras objavim preko te društvene mreže da u Nišu ponovo postoji Variola vera", rekao je Radovanović i postavio pitanje ko će odgovarati za paniku među građanima ukoliko se ispostavi da ti rezultati nisu tačni. 

Ješić mu je odgovorio da Tviter posmatra kao jedan vid komunikacije sa javnošću i da nema ništa protiv Kneževića, ali da treba da priznamo da imamo problem, da povučemo svo neispravno mleko, kontrolišemo svaki dan nove količine i da pomognemo seljacima da poprave hranu.

"Ovo nije politička stvar. Knežević je moj prijatelj. Radio sam vanrednu analizu mleka, rezultate sam dobio u nededlju uveče i oni su pokazali da je u 26 uzoraka od 35, koncentracija aflatoksina prelazi dozvoljene maksimalne količine, a u nekima i do dva puta više", rekao je Ješić i naglasio da je njegov zadatak bio da objavi te rezultate.

Ješić je pojasnio da je mleko kontrolisano i u decembru, ali da tada zbog korišćenja kukuruza iz 2011. godine nije bilo povećanih koncentracija aflatoksina u mleku.

"Kako se bude koristio kukuruz iz 2012. godine koncentracije će rasti", upozorio je Ješić.

Poslanici LDP-a i DSS-a smatraju da je Ministarstvo moglo brže da reaguje nakon informacija iz regiona o povećanom nivou aflatoksina u mleku, a iz SNS-a je rčeno da novi Pravilnik treba da se poštuje i da mleko u kojem je prisustvo aflatoksina više od dozvoljenog odmah treba da se povuče sa tržišta.

Poslanik SNS-a Predrag Mijatović istakao je da građani od nadležnih organa očekuju rešenje i objašnjenje, a ne političko prepucavanje, kao i da nadležni organi treba da poštuju Pravnilnik, kakve god da propisuje dozvoljene koncentracije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи