Читај ми!

Vučić u Nemačkoj

Vicepremijer Vlade Aleksandar Vučić višednevnu posetu Berlinu počeo sastankom sa nemačkim ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom. Vučić i De Mezijer razgovarali o bilateralnoj vojnoj i ekonomskoj saradnji, kao i o situaciji na Kosovu i datumu za početak pregovora sa EU.

14.35 - U zdanju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u Berlinu posle podne je počeo sastanak potpredsednika Vlade i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vučića sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom.

10.20 - Počeo sastanak potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vučića sa nemačkim kolegom Tomasom de Mezijerom. 

Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se, na početku višednevne posete Nemačkoj, sa ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom. Tema razgovora bile su aktuelne teme, dobijanje datuma za pridruživanje Srbije EU i saradnja u oblasti odbrane.

To je prvi zvanični susret ministara odbrane dveju zemalja posle 11 godina, a ministri Vučić i De Mezijer razgovarali su o bilateralnoj vojnoj i ekonomskoj saradnji, kao i o učešću naših oficira na kursevima u Nemačkoj.

Vučić je od nemačkog kolege tražio da se ne smanjuje broj pripadnika KFOR-a u srpskim enklavama, navodi se u saopštenju Kabineta prvog potpredsednika Vlade.

Tokom susreta bilo je i reči o uvozu mašina za potrebe namenske industrije, što do sada nije bilo moguće. De Mezijer je naglasio da će ova ideja u novim okolnostima biti razmotrena.

Dvojica ministara su razgovarali i o zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama, u jedinicama pod zastavom EU i UN-a.

Tema razgovora bila je i situacija na Kosovu i Metohiji, zatim evointegracije i neophodnost ekonomskog napretka Srbije, kao i povezanosti ova tri procesa.

Nemački ministar odbrane iskazao je zadovoljstvo učinkom Vlade Srbije u proteklih sedam meseci, naročito rezultatima u borbi protiv korupcije.

"Dobijanje datuma bio bi važan signal za naše građane", naglasio je Vučić i istakao da je atmosfera tokom razgovora bila pozitivna.

Nakon Mezijera, Vučić se sastao sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, koji je uoči sastanka najavio da će sa gostom razgovarati o evropskoj perspektivi Srbije, napretku u dijalogu Beograda i Prištine, kao i produbljivanju bilateralnih odnosa Srbije i Nemačke.

Potom je planirano da se Vučić obrati poslanicima Odbora nemačkog Bundestaga za prinadležnosti EU, na čijem je čelu demohrišćanin Ginter Kirhbaum.

Na kraju dana predviđeno je da prvi potpredsednik srpske vlade govori u fondaciji Robert Boš, na konferenciji posvećenoj evropskoj integraciji Balkana.

U delegaciji, koju predvodi Vučić, nalaze se i potpredsednik vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i predsednica skupštinskog Odbora za EU integracije Milica Delević.

Uoči posete Berlinu Vučić je najavio da će sagovornicima reći da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU i da ima veliku nadu, ali i strepnju od konačnog ishoda razgovora.

On je rekao da će nemačkim sagovornicima izneti sve što je Srbija do sada učinila kako bi pokazao da je zaslužila da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво