Poslanici traže informacije o mleku

Poslanici DS i LDP traže informaciju od Vlade da li je mleko u Srbiji bezbedno. DSS pita premijera šta će Vlada uraditi sa nacrtom zakona o rudarstvu. Aleksandar Jugović iz SPO-DHSS za promenu izbornog zakona.

U delu sednice Skupštine Srbije predviđene za poslanička pitanja, poslanici Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije zatražili su od Vlade Srbije tačnu informaciju da li je mleko u Srbiji bezbedno po zdravlje građana.

Poslanik DS i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević istakao je da pitanje kvaliteta mleka u Srbiji nije političko pitanje, već nacionalno i bezbednosno, te da vlada treba hitno da saopšti da li je ono bezbedno za korišćenje po zdravlje ljudi.

Uz objašnjenje da je afla toksin jako otrovna supstanca za jetru, usled koje se javlja maligni proces na tom organu, Milisavljević je zatražio da se građanima jasno kaže da li je afla toksin prisutan u dozvoljenim koncentracijama u mleku u Srbiji.

Da li vlada namerno, ne želeći da povuče mleko, prikriva informacije i time ugrožava zdravlje građana? Ovo je jako važno pitanje, ovo nije pitanje političkih stranaka, ovo je nacionalno I bezbednosno pitanje, rekao je Milisavljević u delu sednice u kome poslanici svakog utorka od predstavnika vlasti traže određene informacije.

I liberali su zatražili da se građanima kaže jasna istina, a tvrde da će u suprotnom nastati velika panika.

Jedino što država duguje građanima je istina. U trenutku kada je javnost uzbuđena stvarima koje se tiču zdravlja i života ljudi, pitam premijera Ivicu Dačića i ministre kakva je tačna informacija sa stanjem mleka u Srbiji. Naša ambicija je da se izbegne panika, rekao je libera Bojan Đurić.

On je istakao da će bez odgovora da li je mleko u Srbiji ispravno za korišćenje I da li ugrožava zdravlje panika gradjana biti velika, a da će građani ponovo biti najugroženiji.

Đurić je premijera i ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović upitao i kako je moguće da u zemlji, koja se krajem prošle nedelje zadužila za 1,5 milijardu dolara, ljudi umiru samo zbog toga što nije dovoljno brzo stigla humanitarna pomoć za lečenje u inostranstvu.

Postoji sistemski način da se to reši, on se nalazi u budžetu Srbiji. Šta treba da se desi da bi shvatili da je to važnije od bilo kakve sofisticirane rakete, upitao je Đurić.

Poslanica DSS Milica Vojić Marković osvrnula se na najavu nacrta novog zakona o geološkom istraživanju i rudarstvu, a u vezi istraživanja nalazišta nikla, te upitala premijera šta će vlada uraditi sa nacrtom tog zakona, a ministra za rudarstvo Milana Bačevića da li brani interes države ili privatnih kompanija.

Ekonomski interes od istraživanja nikla biće na strani kompanije "Srbijanikla", a ne na strani Srbije. Ova firma poznaje samo jezik profita i to je u redu, ali ne razumem državu koja to razume. Videli smo nacrt novog zakona o geološkom istraživanju i rudarstvu i taj zakon je pravljen za firme poput "Srbijanikla" i slične, rekla je Vojić Marković.

Aleksandar Jugović iz SPO-DHSS založio se za promenu izbornog zakona, navodeći da te stranke smatraju da Srbija treba da bude podeljena na tri ili više izbornih jedinica, što bi obezbedilo da svaki kraj bude predstavljen u republičkom parlamentu.

Poslanica NS Dubravka Filipovski upitala je ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu Jovana Krkobabića da li se sprema promena Zakona o socijalnoj zaštiti i da li je na pomolu rešenje pitanja roditelja teško hendikepirane i oštećene dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво