Читај ми!

Priština, pet godina posle

Kosovo obeležava petu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti. U Prištini održana svečana parada kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada građana.

Na današnji dan, 17. februara, pre pet godina Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost. U Prištini svečanom paradom Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) koju je pratilo nekoliko hiljada građana započela je glavna proslava petogodišnjice od proglašenja nezavisnosti.

Jedinice počasne garde, elitnih naoružanih trupa za brzo reagovanje, kao i inžinjerijske i logističke jedinice KSB prodefilovale su ispred tribine na kojoj se nalazilo najviše kosovsko rukovodstvo, kao i mnogobrojne međunarodne zvanice koje prisustvuju obeležavanju petogodišnjice nezavisnosti.

Nakon KSB, paradu je nastavila Kosovska Policija (KP) sa svim svojim rodovima, počev od jedinica za specijalna dejstva (ROSU) pa do vatrogasnih jedinica.

Obraćajući se prisutnima pre izdavanja komande da parada počne, predsednica Atifete Jahjaga je rekla da je FSK jedna od ključnih snaga koje obezbeđuju sigurnost na Kosovu.

"Mi gradimo viziju za našu novu državu, viziju o (njenoj) evro-atlantskoj budućnosti. Mi radimo da Kosovo bude zemlja članica Evropske unije u permanentnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama," rekla je Jahjaga.

"Republika Kosovo se pridržava politike dobrosusedstva. Poštujemo integritet i suverenitet svih drugih država," poručila je kosovska predsednica.

Govoreći na svečanosti, premijer Hašim Tači je rekao da je nezavisnost Kosova bila san mnogih ranijih generacija i da je ovaj san danas postao realnost koju je priznalo više od polovine zemalja članica UN.

"Naša vizija je da u skoroj budućnosti postanemo članica NATO-a. Republika Kosovo je na pravom putu u pravcu uključenja u EU", naveo je Tači.

U Deklaraciji o nezavisnosti koju je 17. februara 2008. aklamacijom usvojila Skupština Kosova, navedeno je da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti", a da će kosovska država biti "formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".

"Kosovo je demokratsko, laičko i multietničko društvo" koje će prihvatiti "međunarodno civilno i vojno prisustvo". "Nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, obezbeđuje sigurnost granica sa susednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rešavanje nesuglasica", piše, pored ostalog, u tom dokumentu.

Dan kasnije Kosovo je priznalo osam zemalja, prvi je bio Avganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи