Читај ми!

Časnije dati ostavku nego predati Kosovo

Lider DSS-a Vojislav Koštunica kaže da je predsednik Tomislav Nikolić obznanio plan za predaju naše državnosti u ruke albanskih separatista. Koštunica upozorava da nikada nijedan Srbin nije dobrovoljno predao Kosovo.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je predsednik Republike Tomislav Nikolić uputio poruku da se na Kosovu ukida državnost Srbije i dodao da je časnije podneti ostavku nego biti "saučesnik u predaji Kosova".

"Predsednik Srbije uputio je poruku za Dan državnosti da se ukida državnost Srbije na Kosovu i Metohiji. Ono što predsednik Srbije zove paralelnim institucijama zapravo su institucije države Srbije na Kosovu, a njihovo ukidanje i zamena za institucije Kosova nije ništa drugo nego ukidanje svakog državnog prisustva Srbije na Kosovu", navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

Koštunica je ocenio da to znači da je na "Sretenje (Dan državnosti) predsednik Srbije obznanio plan za predaju naše državnosti u ruke albanskih separatista".

"Znam da će unapred biti izrečeno mnogo neistina kako bi se sakrila suština predaje srpske državnosti na Kosovu. Ali, upozoravam da nikada nijedan Srbin nije dobrovoljno predao Kosovo. Kosovo su i do sada na silu otimali, a Srbija ne treba da bude saučesnik takvog užasnog nasilja nad njom samom. Hiljadu puta bi bilo časnije podneti ostavku nego biti saučesnik u predaji Kosova", naveo je lider DSS-a.

Prema njegovim rečima, DSS je ovim stavom rekao istinu i "spasao dušu", dok je na predsedniku Srbije da još jednom razmisli da, u "skladu sa položenom zakletvom, odbije da bude saučesnik u otimanju srpske teritorije".

Nikolić je sinoć u izjavi za Televiziju Prva na pitanje da li predlogom Srbije za razgovore s Prištinom dolazi do legalizacije paralelnih institucija na severu Kosova i Metohije, objasnio da je reč o stvaranju novih kosovskih institucija kojima upravljaju Srbi.

"To je stvaranje novih kosovskih institucija, ali segmenta institucija koje bi vodili Srbi. I tu prestaju paralelne institucije. Ako kažu da je Srbija regulisala školstvo, zdravstvo i, ako kažu da imamo sud u Kosovskoj Mitrovici i da imamo neke policijske snage na severu KiM, odjednom ovim našim predlogom – koji mora da se reši kroz ustav Kosova, ali, ne zaboravite, i kroz Ustav Srbije – srpske institucije postaju kosovske institucije i njima upravljaju Srbi", rekao je predsednik Srbije.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво