Preševo kao Panama

Sjedinjenim Američkim Državama obratio se Demokratski front za nacionalno objedinjenje iz Tirane tražeći da spreči gradnju kanala Dunav–Egejsko more kroz Srbiju i da takozvana Preševska dolina postane američka prekomorska teritorija, poput Panamskog kanala.

Demokratski front za nacionalno objedinjenje (DFNO), sa sedištem u Tirani, traži od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da takozvanu Preševsku dolinu, jug centralne Srbije, oduzmu od Srbije i na taj način onemoguće Rusiju da gradi kanal Dunav–Morava–Vardar, piše skopska Nova Makedonija.

U pismu bivšoj američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, Front sugeriše da SAD takozvanu Preševsku dolinu oduzme od Srbije tako što će je proglasiti svojom prekookeanskom teritorijom, po principu Panamskog kanala.

List na naslovnoj strani piše da bi cilj ove eventualne američke intervencije bio uspostavljanje dominacije u celosti na Balkanskom poluostrvu.

DFNO, koja u svom logu ima mapu velike Albanije, smatra da je "ideja oko izgradnje kanala antialbanska s ciljem etničkog čišćenja Albanaca i davanja mogućnosti Rusiji da kontroliše celu teritoriju".

DFNO Klintonovu podseća da je projekat izgradnje kanala star više od 100 godina kada je, kako navode, dopisnik Njujork tajmsa sa Balkana obelodanio dogovor koji su američki i ruski kapitalisti potpisali u Sant Peterburgu.

Time su, tvrdi se u pismu Klintonovnoj, Amerikanci stekli pravo na Preševsku dolinu, piše makedonski dnevni list citirajući delove pisma.

Preševska dolina treba da bude vraćena u fokus interesovanja SAD kao prekomorska američka teritorija jer je podjednako važna kao i Panamski kanal, koji je eksteritorijalan od Paname. Na toj teritoriji je potrebno američko prisustvo isto kao i u ostalim ovakvim teritorijama, navodi se u pismo.

U DFNO-u smatraju da bi za rešavanje problema Preševske doline trebalo ispoštovati princip samoopredeljenja, odnosno da bi Albanci s juga Srbije trebalo da imaju pravo na svoj stav.

"Tim ljudima treba dozvoliti da imaju poslednju reč sa kim žele da žive i staviti tačku na eksperimentalne politike na Balkanu", smatraju u DFNO.

broj komentara 37 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. feb 2013, 20:26) - anonymous [neregistrovani]

amerikanci

nemaju nikvaka prava,da steknu nista u tudju zemlju/teritoriju. oni sami sebi to dozvolili.Presevo je Srbija, pa nek zivi tu ko hoce.uzas sta se radi.a srbi u Albaniju, kakva ljudska prava imaju?

(petak, 08. feb 2013, 03:04) - Toma-king [neregistrovani]

@Panamski Kanal

Ne znaju oni ni gde je to, "neko" im samo sapnuo.

(petak, 08. feb 2013, 01:59) - anonymous [neregistrovani]

znam sto posto

da ce sve sto zahtevaju i imati dok mi spavamo i odugovlacimo sa svime.

(petak, 08. feb 2013, 00:02) - anonymous [neregistrovani]

2222

Ovde bi već država tebala da reaguje,jer je ovo otvoreno mešanje u unutrašnje stvari jedne države,kao kad bismo mi sa Makednocima,Grcima i Crnogorcima dogovarali podelu Albanije.Albanija definitivno više ne krije svoju velikoalbansku ideologiju,ali kako nije prošlo ni sa "stvaranjem velike Srbije",tako neće ni ovo.

(četvrtak, 07. feb 2013, 23:17) - anonymous [neregistrovani]

Moze

Nema frke, ali posle Rusija moze da proglasi celu Albaniju za svoju "eksteritorijalnu" zemlju.

(četvrtak, 07. feb 2013, 21:34) - Istoricar-Amerikanac [neregistrovani]

Skadar

Znas li ko je gradio Skadar...Kome sad pripada Skadar? Kako su braća Mrnjavčevići gradili Skadar na Bojani...To je jedan od najstarijih i kulturno i ekonomski najznačajnijih gradova u Albaniji.

(četvrtak, 07. feb 2013, 21:04) - anonymous [neregistrovani]

kg

Ako to bude u interesu Amerike, tako ce i biti.Ne bi to voleo ali cinjenice govore gde oni hoce tu i ostanu.

(četvrtak, 07. feb 2013, 21:03) - anonymous [neregistrovani]

Odluci se

Srbija mora da vidi na koju stolicu ce da sjedne.Albanci su se usedeli na jednoj i zasad se im isplati.Srbi bi i na istok i na zapad, na sever i jug. ista od toga samo ucene.Odluci se SRBIJO dok ne bude sve kasno.

(četvrtak, 07. feb 2013, 20:59) - anonymous [neregistrovani]

ako...

ostvarimo ovaj projekat to bi bilo za nas odlicna stvar jer bdi imali kvazi izlaz na more,onda bi mogla cela roba od severa do juga evrope i nazad da ide kroz nase teritorie i mi srbi bi mogli dobijati robu i naftu sa tankerima pred vrata.daj boze da ja ovo dozivim....NADAM SE...

(četvrtak, 07. feb 2013, 20:56) - anonymous [neregistrovani]

Loodilo!!!

Ovo je definitivno hit meseca!