Читај ми!

Preševo kao Panama

Sjedinjenim Američkim Državama obratio se Demokratski front za nacionalno objedinjenje iz Tirane tražeći da spreči gradnju kanala Dunav–Egejsko more kroz Srbiju i da takozvana Preševska dolina postane američka prekomorska teritorija, poput Panamskog kanala.

Demokratski front za nacionalno objedinjenje (DFNO), sa sedištem u Tirani, traži od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da takozvanu Preševsku dolinu, jug centralne Srbije, oduzmu od Srbije i na taj način onemoguće Rusiju da gradi kanal Dunav–Morava–Vardar, piše skopska Nova Makedonija.

U pismu bivšoj američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, Front sugeriše da SAD takozvanu Preševsku dolinu oduzme od Srbije tako što će je proglasiti svojom prekookeanskom teritorijom, po principu Panamskog kanala.

List na naslovnoj strani piše da bi cilj ove eventualne američke intervencije bio uspostavljanje dominacije u celosti na Balkanskom poluostrvu.

DFNO, koja u svom logu ima mapu velike Albanije, smatra da je "ideja oko izgradnje kanala antialbanska s ciljem etničkog čišćenja Albanaca i davanja mogućnosti Rusiji da kontroliše celu teritoriju".

DFNO Klintonovu podseća da je projekat izgradnje kanala star više od 100 godina kada je, kako navode, dopisnik Njujork tajmsa sa Balkana obelodanio dogovor koji su američki i ruski kapitalisti potpisali u Sant Peterburgu.

Time su, tvrdi se u pismu Klintonovnoj, Amerikanci stekli pravo na Preševsku dolinu, piše makedonski dnevni list citirajući delove pisma.

Preševska dolina treba da bude vraćena u fokus interesovanja SAD kao prekomorska američka teritorija jer je podjednako važna kao i Panamski kanal, koji je eksteritorijalan od Paname. Na toj teritoriji je potrebno američko prisustvo isto kao i u ostalim ovakvim teritorijama, navodi se u pismo.

U DFNO-u smatraju da bi za rešavanje problema Preševske doline trebalo ispoštovati princip samoopredeljenja, odnosno da bi Albanci s juga Srbije trebalo da imaju pravo na svoj stav.

"Tim ljudima treba dozvoliti da imaju poslednju reč sa kim žele da žive i staviti tačku na eksperimentalne politike na Balkanu", smatraju u DFNO.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво