Читај ми!

Đilas traži raspisivanje izbora

Jedini mogući izlaz iz ovakve situacije u zemlji raspisivanje izbora u najkraćem mogućem roku, kaže lider DS-a Dragan Đilas.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas rekao je da u situaciji u kojoj se zemlja nalazi jedino realno rešenje momentalno raspuštanje vlade i raspisivanje prevremenih izbora, koji "ne odgovaraju DS-u, ali odgovaraju Srbiji".

"Danas postoje dva teorijska izlaza od kojih je samo jedan realan. To je momentalno raspuštanje vlade i raspisivanje izbora, koji ne odgovaraju Demokratskoj stranci, koja se nalazi u procesu reformi, ali odgovaraju Srbiji", rekao je Đilas na konferenciji za novinare u sedištu stranke.

Kao drugo rešenje, za koje kaže da nije realno, naveo je da oni koji u vladi vode ekonomski resor treba da ga prepuste "ljudima iz DS" jer su stručni i dokazali su na primeru Beograda i Vojvodine svoja znanja i sposobnosti.

Đilas je podsetio da se jedino u Beogradu i Vojvodini pristojno živi, a da Beograd i Vojvodinu vode upravo ljudi iz DS.

"U vrhu Demokratske stranke, koja sutra treba da vodi državu, više nema onih koji su poznati po tome da su povlačili loše poteze. Jasno je da nije realno da se to desi i da nam prepuste ekonomske poluge vlasti i zbog toga su jedini izlaz izbori", naglasio je Đilas.

Lider DS-a kaže da ta stranka ne ruši vladu, već da će se ona sama srušiti, što se, kako smatra, dešava ubrzano i pred očima javnosti.

Prema njegovim rečima, nema nikakvih pregovora za učešće DS-a u vladi i ta stranka će ući u vladu samo sa onima koji su spremni da prihvate njen ekonomski program i uđu u reforme izbornog sistema, pravosuđa, obrazovnog sistema.

Ukazujući da je stranka koju vodi održala izbore pre dva meseca, da su u toku suštinske reforme i da je za to vreme smenjeno oko 120 funkcionera, Đilas je naglasio da bi demokratama zbog svega toga odgovaralo da izbori budu tek za neko vreme, ali da je za Srbiju bolje da budu što pre.

"Trudim se da ne tražimo izbore, ali se oni nameću kao jedino moguće rešenje. Jasno je da buduće vlade nema bez Demokratske stranke i jasno je da izbori zaustave zemlju na nekoliko meseci, ali oni su očigledno neophodni", rekao je Đilas.

Odgovornost snose svi u vlasti

Komentarišući novinske natpise o navodnoj povezanosti premijera Ivice Dačića sa narko-klanom Darka Šarića, Đilas je rekao da odgovornost za rad vlade i situaciju u državi snose i oni koji su pristali da sastave vladu u kojoj će Dačić biti premijer, a Dinkić ministar.

"Oni koji su pristali da sastave vladu u kojoj će Dinkić voditi ekonomiju sa tri odsto podrške građana i da daju da Ivica Dačić bude premijer koji je uneo estradnu notu u ozbiljne teme, snose istu odgovornost kao Dačić i Dinkić i treba da objasne šta oni rade i šta im je dalja namera", rekao je Đilas.

Lider DS-a je podsetio da je DS pre šest meseci odbila da uđe u vladu i da šest meseci nisu kritikovali rad Dačićevog kabineta, čekajući da vide rezultate.

"Pokazalo se da Dačić i Dinkić nemaju kapaciteta i da oni nisu dobro rešenje za Srbiju. Šest meseci kasnije to se i pokazalo", naglasio je Đilas.

Komentarišući novinske natpise o navodnim vezama premijera sa narko-klanom Darka Šarića, Đilas je takođe ukazao da on ne želi da osuđuje nikoga na osnovu, kako je rekao, dva novinska natpisa, ali da je neobično kako se to privatno premijer sastao sa ljudima koji vode najveći narko-klan u Evropi.

"Ne znam kako se to premijer sastaje sa ljudima koji vode najveći narko-klan u Evropi objašnjavajući da je to privatno i ne znam šta je sadržaj ostalih diskova", rekao je Đilas.

Lider DS-a je ukazao da su prevremeni izbori jedino rešenje za Srbiju iako oni u ovom momentu ne odgovaraju DS u kojoj se sprovode reforme.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво