Đilas traži raspisivanje izbora

Jedini mogući izlaz iz ovakve situacije u zemlji raspisivanje izbora u najkraćem mogućem roku, kaže lider DS-a Dragan Đilas.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas rekao je da u situaciji u kojoj se zemlja nalazi jedino realno rešenje momentalno raspuštanje vlade i raspisivanje prevremenih izbora, koji "ne odgovaraju DS-u, ali odgovaraju Srbiji".

"Danas postoje dva teorijska izlaza od kojih je samo jedan realan. To je momentalno raspuštanje vlade i raspisivanje izbora, koji ne odgovaraju Demokratskoj stranci, koja se nalazi u procesu reformi, ali odgovaraju Srbiji", rekao je Đilas na konferenciji za novinare u sedištu stranke.

Kao drugo rešenje, za koje kaže da nije realno, naveo je da oni koji u vladi vode ekonomski resor treba da ga prepuste "ljudima iz DS" jer su stručni i dokazali su na primeru Beograda i Vojvodine svoja znanja i sposobnosti.

Đilas je podsetio da se jedino u Beogradu i Vojvodini pristojno živi, a da Beograd i Vojvodinu vode upravo ljudi iz DS.

"U vrhu Demokratske stranke, koja sutra treba da vodi državu, više nema onih koji su poznati po tome da su povlačili loše poteze. Jasno je da nije realno da se to desi i da nam prepuste ekonomske poluge vlasti i zbog toga su jedini izlaz izbori", naglasio je Đilas.

Lider DS-a kaže da ta stranka ne ruši vladu, već da će se ona sama srušiti, što se, kako smatra, dešava ubrzano i pred očima javnosti.

Prema njegovim rečima, nema nikakvih pregovora za učešće DS-a u vladi i ta stranka će ući u vladu samo sa onima koji su spremni da prihvate njen ekonomski program i uđu u reforme izbornog sistema, pravosuđa, obrazovnog sistema.

Ukazujući da je stranka koju vodi održala izbore pre dva meseca, da su u toku suštinske reforme i da je za to vreme smenjeno oko 120 funkcionera, Đilas je naglasio da bi demokratama zbog svega toga odgovaralo da izbori budu tek za neko vreme, ali da je za Srbiju bolje da budu što pre.

"Trudim se da ne tražimo izbore, ali se oni nameću kao jedino moguće rešenje. Jasno je da buduće vlade nema bez Demokratske stranke i jasno je da izbori zaustave zemlju na nekoliko meseci, ali oni su očigledno neophodni", rekao je Đilas.

Odgovornost snose svi u vlasti

Komentarišući novinske natpise o navodnoj povezanosti premijera Ivice Dačića sa narko-klanom Darka Šarića, Đilas je rekao da odgovornost za rad vlade i situaciju u državi snose i oni koji su pristali da sastave vladu u kojoj će Dačić biti premijer, a Dinkić ministar.

"Oni koji su pristali da sastave vladu u kojoj će Dinkić voditi ekonomiju sa tri odsto podrške građana i da daju da Ivica Dačić bude premijer koji je uneo estradnu notu u ozbiljne teme, snose istu odgovornost kao Dačić i Dinkić i treba da objasne šta oni rade i šta im je dalja namera", rekao je Đilas.

Lider DS-a je podsetio da je DS pre šest meseci odbila da uđe u vladu i da šest meseci nisu kritikovali rad Dačićevog kabineta, čekajući da vide rezultate.

"Pokazalo se da Dačić i Dinkić nemaju kapaciteta i da oni nisu dobro rešenje za Srbiju. Šest meseci kasnije to se i pokazalo", naglasio je Đilas.

Komentarišući novinske natpise o navodnim vezama premijera sa narko-klanom Darka Šarića, Đilas je takođe ukazao da on ne želi da osuđuje nikoga na osnovu, kako je rekao, dva novinska natpisa, ali da je neobično kako se to privatno premijer sastao sa ljudima koji vode najveći narko-klan u Evropi.

"Ne znam kako se to premijer sastaje sa ljudima koji vode najveći narko-klan u Evropi objašnjavajući da je to privatno i ne znam šta je sadržaj ostalih diskova", rekao je Đilas.

Lider DS-a je ukazao da su prevremeni izbori jedino rešenje za Srbiju iako oni u ovom momentu ne odgovaraju DS u kojoj se sprovode reforme.

broj komentara 46 pošalji komentar
(nedelja, 03. feb 2013, 12:41) - anonymous [neregistrovani]

moj izbor: nema izbora

Pa nikad da se prestane sa tom izbornom kampanjom. Izbori su bili, i da je narod znao sto ste napravili ovoj zemlji, ma nebi dobili ni census. Ipak, tako kako je, Vlada mora raditi da se iskopamo iz te rupe. Ma kakvi novi izbori bre. A i novinari koji nemaju drugog posla vec svaki dan kucaju "izbori", "izbori" ... su mi suvisni. Rad, marljivost i strpeljivost samo nas mogu spasiti - a naravno zaboravi ja, jer kod nas Srba uvek se mora i ovo reci: sloga

(nedelja, 03. feb 2013, 02:10) - anonymous [neregistrovani]

Izbori

Izbori su bili u leto 2012. i necu da cujem za bilo kakve izbore do leta 2016.

(nedelja, 03. feb 2013, 01:17) - Goran Norveska [neregistrovani]

Djilas

Sta je stobom jesi li dobio sansu bio pusti sada druge malo da rade, Srbiji nisu potrebni izbori nego rad i sloga.

(subota, 02. feb 2013, 22:44) - Rile [neregistrovani]

Izbori

E moj ti bato!

Samo ti zini i svi će trčati oko toga šta ti želiš.

(subota, 02. feb 2013, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

imaju pare,fali im vlast

U kapitalizmu bogati uvek zivi dobro, sirotinja (ta sam) uvek zivi bedno, bilo ko da je na vlasti, ma kako cesto pravili izbore. Sirotinja je publika dok gleda kako se medjusobno hapse, mrze, dovode svoje neznalice na kljucna drzavna mesta, uzimaju velike plate, bogate se, pa posle smene oni novi isto to rade. Igara koliko hoces a leba malo.

(subota, 02. feb 2013, 21:46) - anonymous [neregistrovani]

Koska

Lako je vama G`osn Djilas vi cete dobiti Milionce za ostetu a mi cemo posle Izbora da "Glodjemo Kosku".

(subota, 02. feb 2013, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

drzava

Hocu Srbiju bez ovih politickih partija,ma bez i jedne.

(subota, 02. feb 2013, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

Prpa bato

Prpa bato, ali ni prizivanje izbora nece zaustaviti istrage i borbu protiv kriminala i korupcije.

(subota, 02. feb 2013, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

He He HeIzborase nas izbori !

(subota, 02. feb 2013, 21:05) - anonymous [neregistrovani]

1

Cekam da se dovede u red ova drzava da mogu da se vratim iz inostranstva. U zadnjih 6 meseci bas pratim sta se dogadja u zemlji. Ne razumem zasto izbori kada je zemlja na nekom putu stabilizacije na svim nivoima...???