Reagovanja posle uklanjanja spomenika

Zvaničnici u Beogradu ocenjuju da je uklanjanje spomenika u Preševu po zakonu jer je to unutrašnje pitanje Srbije. Partije su saglasne da su događaji na jugu centralne Srbije povezani sa događajima na Kosovu i da zapaljiva retorika lokalnih medija ne donosi rezultate.

Uklanjanje spomenika u Preševu bilo je po zakonu, jer je to unutrašnje pitanje Srbije, odlučni su zvaničnici u Beogradu. Partije ocenjuju da su događaji na jugu centralne Srbije i Kosovu povezani, ali da zapaljiva retorika lokalnih političara ne donosi rezultate. U međuvremenu, saopštenja razmenjuju Beograd i Tirana.

Spomenik je uklonjen, ali se prašina nije spustila. Zahtev Albanaca za legalizaciju spomenika mora da prođe zakonsku proceduru, i o njemu će odlučivati nadležni organi, ističu Vladini predstavnici za jug. Tvrde da su problemi u tom delu Srbije rešivi, ukoliko su oni koji žive na tom prostoru opredeljeni da ih rešavaju zajedno sa Vladom Srbije.

"Mi na jugu Srbije ne očekujemo da će biti ekscesa s obzirom da je ovo jedna koordinirana politička aktivnost koja ima za cilj da destabilizuje pregovore između Prištine i Beograda i da ovi pregovori budu opterećeni navodnim rešavanjem velikog broja problema koji postoje na jugu Srbije", naglašava predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Postupilo se profesionalno, po zakonu, jer se sa zakonom ne pregovara, kažu u MUP-u.

"Nismo baš najzadovoljniji nekim komentarima OEBS-a u pogledu gledanja na nelegalno postavljanje spomenika ispred Opštine Preševo gde se poziva na nekakav dijalog, razgovor. Po pitanju poštovanja zakona nema razgovora, nema dijaloga jer zakon je isti za sve", objašnjava državni sekretar u MUP-u Vladimir Božović.

Albansko ministarstvo spoljnih poslova osuđuje uklanjanje spomenika, ali i poziva Albance da se uzdrže od nasilja.

"Uklanjanje spomenika u Preševu je još jedan dokaz albanofobije zvaničnog Beograda, koji na kristalno jasan način pokazuje da je rasističko antialbansko nasleđe Miloševića još živo i da dominira u zvaničnoj politici Beograda", navodi se u saopštenju albanske vlade.

U Beogradu smatraju da je taj rečnik ispod svakog dostojanstva i da podstiče destabilizaciju svih područja u kojima živi albanska manjina. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navodi i da je to u suprotnosti sa ranijim uveravanjima albanskog premijera o novom listu u odnosima dve zemlje.

"Pravdanje zapaljive retorike zabrinutošću za položaj albanske nacionalne manjine na jugu Srbije predstavlja grubu manipulaciju, imajući u vidu da je zaštita albanskih i svih drugih nacionalnih manjina u Srbiji u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, mnogo višim od onih koji se primenjuju prema nacionalnim manjinama koje žive u Albaniji", navodi MUP.

Da probleme na jugu Srbije treba rešavati dijalogom, uveren je i francuski ambasador u Srbiji, istučući da je spomenik unutrašnje pitanje Srbije. Istovremeno, iz sedišta Ujedinjenih nacija stiže apel da se održi mir.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво