Читај ми!

Dijalogom protiv zapaljive retorike

Dijalog je jedini način da se reše problemi, a zapaljiva retorika nikome nije donela dobro, izjavio šef koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković upozorio da "zapaljiva retorika" nije način za rešavanje problema, navodeći da je Beograd krajem prošle godine ponudio rešenje za spomenik pripadnicima OVPBM, ali da ga lideri Albanaca nisu prihvatili. 

Stanković je ocenio da je stanje na jugu Srbije stabilno i založio se za rešavanje ekonomskih problema.

Komentarišući zahtev Albanaca za legalizaciju spomenika OVPMB u Preševu, Stanković je rekao da će o tome odlučiti nadležni organi. Po njegovim rečima, privatna firma je uklonila spomenik iz centra Preševa, a Žandarmerija je to obezbeđivala.

Stanković je objasnio da je posle postavljanja spomenika Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu stupilo u kontakt sa predstavnicima lokalne vlasti i međunarodne zajednice.

"Mi smo 28. decembra dali predlog za rešavanja problema spomenika, predložili smo da se izmesti na privatnu površinu i da se do 1. juna reši sudbina spomenika saglasno zakonskoj regulativi. Oni na to nisu pristali", dodao je Stanković.

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković je ocenio da je međunarodna zajednica odgovorna za skrnavljenje spomenika na grobovima Srba na Kosovu.

Stanković je novinarima u Beogradu rekao da smatra da je "međunarodna zajednica mogla da očekuje ovakvu reakciju" jer je takve reakcije bilo i ranije.

Žandarmerija je u nedelju iz centra Preševa uklonila spomenik pripadnicima nekadašnje ilegalne albanske oružane formacije OVPMB, postavljen novembra prošle godine. Potom je na Kosovu porušeno više od 100 nadgrobnih spomenika na srpskim grobljima, srušen je spomenik partizanima u Vitini, spaljena kapela u Miloševu.

Stanković je rekao da od međunarodne zajednice očekuje da spreči taj vandalizam.

"Mi ne očekujemo da će na jugu Srbije biti bilo kakvih ekscesa. Ovo je jedna koordinisana politička aktivnost koja ima za cilj da destabilizuje pregovore Prištine i Beograda, i da pregovori budu opterećeni navodnim rešavanjem problema na jugu Srbije", rekao je Stanković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво