Читај ми!

Nema mira za srpska groblja

Porušeno osam spomenika na pravoslavnom groblju u Vitini. Oskrnavljeno i groblje u Prištini. U protekla tri dana širom Kosova i Metohije uništeno je više desetina srpskih grobova i spomen-obeležja. Kosovska policija suspendovala pet svojih pripadnika u Vitini zbog rušenja spomenika stradalima u Drugom svetskom ratu.

Već treći dan nema mira na srpskim grobljima na Kosovu i Metohiji. U Vitini je sinoć porušeno osam, a na starom pravoslavnom groblju u Prištini pet nadgrobnih spomenika. Kosovska policija obezbeđuje obližnju Crkvu Svetog Nikole, gde žive dvojica sveštenika s porodicama.

"Nakon što su porušili 27 spomenika u Klokotu, spomenik palim rodoljubima u Drugom svetskom ratu, vandali su u Vitini porušili i osam spomenika na centralnom pravoslavnom groblju", rekao je za RTS lokalni paroh.

Porušene spomenike preostali Srbi u Vitini uočili su jutros. Policija obezbeđuje tamošnje pravoslavno groblje i ne dozvoljava nikome da mu se približi.

U ranijim nemirima na Kosovu, u Vitini je porušeno dvadesetak nadgrobnih spomenika. Posle rata 1999. godine, u tom gradu ostalo je da živi 90 Srba.

Jedan od dvojice prištinskih paroha, otac Darko Marinković, izjavio je KiM radiju da je pet nadgrobnih ploča, koje su i u ranijim skrnavljenjima bile oštećene, sada dodatno uništene.

"Ploče u krstu su lupane čekićima i na njima se tačno vide tragovi udaraca. Kada uđete na groblje tačno se razlikuju spomenici koji su ranije rušeni od onih koji su sada uništeni. Primetili smo pet, a možda i šest porušenih spomenika", kaže Marinković. Od petka uveče do danas pojačavano je prisustvo policije oko prištinske Crkve Svetog Nikole.

Situacija je vrlo napeta i dvojica prištinskih sveštenika zabrinuti su za bezbednost svojih porodica, ali i za imovinu SPC u Prištini.

U protekla tri dana dana širom Kosova i Metohije oskrnavljeno je više desetina srpskih grobova i spomen-obeležja, a pucano je i na spomenik u centru Goraždevca. Pravoslavni nadgrobni spomenici oštećeni su i u opštinama Obilić i Prizren. Pored toga, kapela na pravoslavnom groblju u Obiliću je bila zahvaćena vatrom.

Prošle nedelje oskrnavljeno je pravoslavno groblje u Kosovu Polju, kod Prištine. 

Suspendovano pet kosovskih policajaca

Kosovska policija suspendovala je pet svojih pripadnika u Vitini, uključujući i komandira stanice policije, zbog izostanka akcije sprečavanja rušenja spomenika stradalima u Drugom svetskom ratu u tom gradu.

U saopštenju kosovske policije navodi se da je direkcija kosovske policije u Prištini najavila regionalnoj komandi u Gnjilanu i komandiru stanice u Vitini da postoje namere za rušenje spomenika koji simbolizuje otpor protiv fašizma.

Policija je zaključila da je komandir stanice policije u Vitini propustio da izvrši profesionalnu dužnost i obavezu. Uz njega, akciju protiv krivičnog dela rušenja spomenika nisu preduzeli ni šef operacija, šef sektora i dva patrolna službenika policije.

Svi oni su zbog neizvršenih naređenja suspendovani i protiv njih je pokrenut postupak u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Spomenik poginulim partizanima u Drugom svetskom ratu u Vitini i okolini porušen je juče bagerom.

Na video-snimku koji su načinili prisutni tokom rušenja, vidi se da su u masi i dve osobe u uniformama identičnim uniformama kosovske policije.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво