Читај ми!

Ofanziva na srpske spomenike

Na desetine srpskih nadgrobnih spomenika oštećeno na Kosmetu. U centru Vitine bagerom srušen spomenik partizanima, a u Goraždevcu pucano na spomenik žrtvama NATO bombardovanja i srpskim dečacima ubijenim kod reke Bistrice. Razrušeno groblje u Prizrenu. Skrnavljenje srpskih grobalja anticivilizacijski čin, rekao premijer Ivica Dačić.

Pošto je u centru Preševa uklonjen spomenik pripadnicima OVPMB, na Kosovu i Metohiji oskrnavljeno je oko 80 srpskih nadgrobnih spomenika, a u centru Vitine bagerom je srušen spomenik posvećen partizanima poginulim u Drugom svetskom ratu.

Samo u Prizrenu oštećeno je 50 spomenika. U Goraždevcu kod Peći hicima iz vatrenog oružja oštećen je spomenik posvećen žrtvama NATO bombardovanja i srpskim dečacima ubijenim kod reke Bistrice 2003. godine.

Napadači su na spomenik, koji se nalazi u centru Goraždevca, pucali pola sata posle ponoći, a meštani su jutros uočili da je spomenik oštećen i u neposrednoj blizini pronašli nekoliko čaura.

Oko 1.000 meštana je zbog tog incidenta veoma uznemireno, a pripadnici Kosovske policijske službe su obavili uviđaj, javlja Radio Goraždevac.

Tokom prošle noći nepoznati počinioci oštetili su pravoslavna groblja u srpskim selima na Kosovu - Prilužju, Miloševu i Plemetini, 27 spomenika srušeno je juče u Klokotu kod Vitine.

Kosovska policija saopštila da je pojačala patroliranje i bezbednosne mere oko srpskih kulturnih i verskih objekata.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da kada god Priština zapreti prekidom dijaloga nasilje prati izgovoreno i ukazala da je tokom prethodne noći širom Kosova i Metohije oskrnavljeno više od pedeset grobova i nadgrobnih srpskih spomenika.

"Pitamo međunarodnu zajednicu do koje granice će biti tolerisan linč i nasilje nad Srbima i njihovim spomenicima", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija od Euleksa i Kfora traži da zaštiti "bar ono što je preostalo od martovskog pogroma" i da preostalim Srbima i njihovim grobovima, crkvama, manastirima, spomenicima, pobijenim i nestalim bude omogućeno da postoje i traju.

"Aparthejd koji Priština sprovodi nad Srbima i samoj uspomeni na njih je sramota čitavog sveta i svih međunarodnih organizacija prisutnih na Kosovu i Metohiji. Pošto nije bilo osude za martovski pogrom iz 2004. ruše se grobovi i pale crkve u januaru 2013. Nekažnjeni zločin se uvek ponavlja", ističe Kancelarija.

Međunarodne institucije i nevladine organizacije na Kosovu osudile su skrnavljenje grobalja i zatražile od nadležnih organa da preduzmu sve kako bi se zaštitila pravoslavna groblja.

Kfor je osudio skrnavljenje spomenika i pozdravio jasne osude tih incidenata od zdravorazumnih ljudi koji ne žele povratak nasilju koje se dogodilo u prošlosti.

UNMIK je, takođe, osudio seriju incidenata širom Kosova, skrnavljenje pravoslavnih grobalja i vandalizam nad istorijskim spomenicima.

U saopštenju UNMIK-a se ističe da su ovakve akcije za svaku osudu, da nanose štetu evropskim aspiracijama Kosova i suprotne su univerzalnim vrednostima.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Žan Klod Šlumberger i predstavnici Euleksa su osudili vandalsko skrnavljenje pravoslavnih grobalja i verskih spomenika i apelovali na uzdržavanje od nasilja.

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da shvata značaj jučerašnjeg uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu i izrazila žaljenje što je ovaj čin izazvao nasilnu reakciju na Kosovu.

"Sjedinjene Države sa žaljenjem gledaju na ovakvu upotrebu nasilja i osuđuju represalije protiv spomenika, crkava i pripadnika zajednice kosovskih Srba koje su se desile tokom prošle noći. Ne samo da ovi napadi podrivaju duh multikulturalizma na Kosovu, već pogađaju i zajednice na Kosovu zbog odluke koja je doneta u Beogradu", navedeno je u saopštenju.

Kosovski Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava istakli su da su vandalizam na pravoslavnim grobljima i drugim verskim objektima povećali nesigurnost među građanima srpske nacionalnosti na Kosmetu.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се