Читај ми!

Jug Srbije nije tema za Brisel

Događaji na jugu Srbije ne treba mešati sa razgovorima koji se vode u Briselu, rekao premijer Ivica Dačić i istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta. Bezbednosna situaciji u Preševu je stabilna i ona ne zavisi od uklanjanja jednog spomenika, navodi Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da događaji na jugu Srbije nikako ne treba mešati sa razgovorima koji se vode u Briselu i istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta.

Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da tema juga Srbije nikada nije bila tema razgovora u Briselu.

"Kakve to veze ima sa Preševom. Uostalom u Preševu se vide albanske zastave, a ne zastave Kosova i zašto bi se uopšte govorilo o eskalaciji nasilja, jer to uopšte nije bio kulturno- istorijski spomenik", rekao je Dačić.

"Jel to Albanija i kakve to ima veze sa Kosovom? To je dokaz da je Kosovo pokušaj stvaranja jedne lažne države i da je sve to Albanija. Zato sam govorio da treba pregovarati sa Albanijom, ali me niko nije slušao", naveo je Dačić.

Na ponovljeno pitanje da li situacija na jugu Srbije može da utiče na briselske razgovore, s obzirom na reakcije iz Prištine, Dačić je odgovorio da bi to bilo tako kada bi dijalog zavisio od Beograda i Prištine.

"Siguran sam da se tu ne pitaju ni Priština ni Beograd", naglasio je Dačić i dodao da se jug Srbije i Kosovo i Metohija nikada i nisu vezivali i to upravo voljom međunarodne zajednice, a ne njegovom voljom.

O uklanjanju spomenika

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, Dačić je rekao da je ona Preševu stabilna i da ne zavisi od uklanjanja jednog spomenika. Premijer je dodao da nikome neće biti povređena ljudska, nacionalna i građanska prava, ali da isto tako niko nema prava da ponižava Srbiju.

Uklanjanje nelegalno postavljenog spomenika ne samo pripadnicima OVPBM, već i pripadnicima OVK koji su poginuli na Kosovu je unutrašnja stvar Srbije, poručio je Dačić i dodao da su mu to rekli i strani ambasadori s kojima se nedavno sastao upravo zbog spomenika u Preševu.

"I u čemu je sad problem. Neće nas niko ponižavati. Čvršto smo opredeljeni da nikome neće biti povređena ljudska, nacionalna i građanska prava, ali niko nema ni prava da ponižava Srbiju. Još mi se niko nije iz međunarodne zajednice žalio", rekao je Dačić zamoljen da prokomentariše to što je OEBS ocenio da je trebalo sačekati da pregovori dovedu do kompromisnog rešenja.

Premijer je naglasio da je spomenik uklonjen po nalogu Ministarstva pravde pošto su istekli svi rokovi, te da se trenutno nalazi u Direkciji za oduzetu imovinu Ministarstva pravde.

Dačić je dodao da su ga obavestili da se priprema izgradnja memorijalnog centra posvećenog poginulim pripadnicima OVPBM, i dodao da nije baš siguran da je tako nešto moguće uraditi u SAD, izgraditi spomenik Al Kaidi, ili onima koji su izvršili terorističke napada u Madridu, Londonu...

Premijer smatra da sa albanske strane nije ni bilo želje da se ukloni spomenik, jer bi to, kako je rekao, dovelo do pada političkog rejtinga nekih stranačkih vođa.

"Srbija ne može da čeka da se svaka ćelija OVK izjasni da li da se pomera spomenik. Ne biste to ni vi dozvolili u vašim državama", poručio je Dačić oficirima za vezu i predstavnicima stranih zemalja u Srbiji sa kojima je prethodno imao sastanak, a koji je bio otvoren za javnost.

Premijer je takođe ocenio da nije Srbija napravila problem time što je uklonila spomenik, već da je problem nastao kad je spomenik postavljen, da je za to kriva država, zbog čega je najavio da će odgovorni za to snositi posledice.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи