Читај ми!

Uklanjanje spomenika neće prekinuti dijalog

Uveren sam da neće doći do prekida dijaloga Beograda i Prištine zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu, kaže prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je da je uveren da posle uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu neće doći do prekida dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Vučić je dodao da se nada da će doći do smirivanja situacije jer Srbija nije učinila ništa što vodi eskalaciji sukoba.

Prema njegovim rečima, državni organi su izveli akciju čistu kao suza poštujući zakon na jedan civilizovan način.

"Želim da umirim građane. Mi se ponašamo civilizovano i odgovorno ne zato što smo slabi, već zato što želimo da gradimo budućnost u kojoj će Srbi i Albanci živeti kao komšije mirno i složno, ali zakon moraju svi da poštuju na celoj teritoriji Srbije i tačka", rekao je Vučić novinarima na Vojnoj akademiji.

Komentarišući zahteve da se jug Srbije pripoji Kosovu Vučić je rekao da oni nisu ništa novo, ali je zapitao kako je moguće da pojedinci u svetu i neki u Beogradu imaju simpatije prema takvih zahtevima.

Prema njegovim rečima, time se poziva na rušenje ustava, a Riza Halimi i drugi govore da je to u redu.

Na pitanje kakve veze ima Albanija koja je takođe reagovala po pitanju spomenika, Vučić je rekao da i to i reakcije Prištine i pretnje prekidanjem dijaloga govori da su od početka postojali drugačiji planovi.

Vučić je naglasio i da je uveren da dijalog sa Prištinom neće biti prekinut naglašavajući da razgovori treba da se nastave a da se izjave iz Prištine političke prirode uoči izbora.

Upitan da prokomentariše navode delova međunarodne zajednice da je dogovor bio na dohvat ruke Vučić je rekao da ne zna o čemu govore.

"Niko me nije pozvao sem jednog ambasadora koji je zamolio nešto razumno što smo i poštovali", rekao je Vučić naglašavajući da o nekim stvarima ne može da se pregovora i da Srbija ima Ustav i zakone koji moraju da se poštuju na celoj teritoriji.

Vučić je najavio da će razgovarati i sa britanskim ambasadorom u Beogradu budući da je ta zemlja izrazila nezadovoljsto uklanjanjem spomenika.

Luka Beograd i Veterinarski zavod sledeći

Na pitanje da kaže nešto o istragama vezanim za sporne privatizacije, Vučić je istakao da su, uz "Sartid", sledeći na redu "Luka Beograd" i Veterinarski zavod.

Vučić je rekao da je u slučaju "Luke Beograd" i Veterinarskog zavoda saslušan "ozbiljan" broj ljudi, ali nije mogao da odgovori da li je među njima i biznismen Milan Beko.

"Saslušano je više odgovornih lica i u "Luci Beograd" i Veterinarskom zavodu i iz nekih drugih preduzeća, koja su bila povezana sa tim privatizacijama. Mislim da su to uz Sartid i još dve privatizacije sledeći na redu od 24 predmeta o kojima smo govorili", istakao je Vučić.

Na pitanje da li je u slučaju Veterinarskog zavoda saslušan i lider LDP-a Čedomir Jovanović, Vučić nije odgovorio.

Upitan šta je sa istragom u slučaju "Galenika", prvi potpredsednik Vlade je rekao da se ona privodi kraju.

"Mislim da je reč o ozbiljnom predmetu", zaključio je Vučić.

Kritika posla sa Emiratima zbog straha od konkurencije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije osvrnuo se i na nezadovoljstvo poslom sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), ocenjujući da se tu krije nečiji strah od konkurencije i strah od velikih uspeha vlade.

Vučić je rekao da su poljoprivredni kombinati, čiju prodaju Emiratima osporavaju neke stranke iz opozicije, upravo u vreme dok su te stranke bile na vlasti, prodati za 23 miliona evra.

"Danas su sva ta preduzeća, svi ti kombinati uništeni, u dubiozi od 30 miliona evra i svi se nalaze u stečajnom postupku. Mi ih danas prodajemo za 100 miliona evra", naveo je Vučić.

Vučić je podsetio da bivšoj vladi nije smetalo kada su zemlju u Vojvodini kupovala braća Šarić ili preduzeća iz susednih zemalja čiji se nacionalni interesi ne poklapaju sa nacionalnim interesima Srbije.

"Kako to UAE mogu da ugroze naš nacionalni interes? Da možda podrže arapsku nacionalnu manjinu, kakva je to ksenofobija", upitao je Vučić.

Prema njegovim rečima, posao sa UAE će da podigne celu srpsku poljoprivredu, a to je, kako je dodao, samo 10.000 hektara od milion i 700.000 hektara, koliko ima u Vojvodini.

Kritičari posla sa Emiratima, kako je objasnio, strahuju od toga da će cene obradivog zemljišta u Srbiji porasti i da oni neće više moći da kupuju zemlju budzašto.

Uskoro ugovor od milijardu dolara

Prvi potpredsedni Vlade i ministar odbrane je najavio da će uskoro jedna velika domaća kompanija potpisati milijardu dolara vredan ugovor za izgradnju vojno-medicinskih kapaciteta u jednoj afričkoj državi.

Vučić je rekao da Srbija nikada nije imala više ponuda iz inostranstva za izgradnju vojno-medicinskih kapaciteta i prodaju oružja, zbog čega se, u okviru reforme sistema odbrane, u budućnosti najviše mora raditi na obrazovanju i osvajanju novih znanja u vojsci i namenskoj industriji.

"Možemo da se ponosimo ljudima koji su u stanju, ne samo da na visokom tehničkom nivou unapređuju naše naoružanje, već i da kombinujući ruske i NATO standarde ponude nešto novo što bi bilo interesantno na tržištima širom sveta", rekao je Vučić obraćajući se polaznicima druge klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja.

Ministar odbrane je, osvrćući se na doprinos sistema odbrane spoljnopolitičkom rejtingu Srbije, istakao da prvi put država ima istinski dobre odnose sa svima, da istovremeno ide ka EU i da sa Ruskom Federacijom sarađuje na nivou kojim su obe strane zadovoljne, o čemu svedoči i poseta novog ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua najavljena za mart.

"Mi ne možemo da idemo u vojne blokove, ali možemo da sarađujemmo sa svima na najbolji način. Naš je posao da vodimo računa o interesima Srbije, poštujemo i Ameriku i Rusiju, sve naše prijatelje, ali naš prevashodni posao je da volimo i štitimo Srbiju", rekao je Vučić. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво