Читај ми!

Albanci traže vraćanje spomenika

Miting u centru Preševa zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB završen bez incidenata. Na skupu pročitana Deklaracija u kojoj se osuđuje "postupak srpskih vlasti" i traži vraćanje spomenika.

16.08 - Nesporazumi između vlasti u Beogradu i Albanaca na jugu Srbije nastaju zbog toga što vlada sve odluke o sudbini Albanaca donosi bez njih, rekao novinarima Riza Halimi.

13. 02 - Završen miting u centru Preševa. Nije bilo incidenata. Ljudi počeli da se razilaze. Očekuje se da se Riza Halimi obrati novinarima. 

12.17 - Počeo protestni skup u centru Preševa, pošto je završen sastanak lidera albanskih partija. 

12.09 - Očekuje se da, odmah posle završetka sastanka lidera albanskih partija, počne miting u centru Preševa. Najavljena protestna šetnja je otkazana, javljaju izveštači RTS-a. 

11.40 - Lokalni Albanci počeli da se okupljaju u centu Preševa. 

Lokalni Albanci i lideri albanskih stranaka protestovali u centru Preševa zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB. Protest je završen bez incidenata. 

Na mitingu je pročitana deklaracija lidera šest albanskih stranaka, kojom se osuđuje uklanjanje spomenika pripadnicima OVPBM, dok se Vlada Srbije poziva da nastavi dijalog o rešavanju otvorenih problema Albanaca na jugu Srbije.

"Tražimo da se uz pomoć međunarodnog faktora vrati spomenik nacionalnim herojima u skladu sa ovlašćenjima lokalne vlasti", navodi se u Deklaraciji upućenoj domaćoj i međunarodnoj javnosti.

U Deklarciji je iznet i zahtev za nastavak ozbiljnog dijaloga vlade u Beogradu sa legitimnim predstavnicima Albanaca, uz posredovanje međunarodnog faktora kako bi se rešila sva otvorena pitanja Albanaca Preševske doline.

Narodni poslanik Riza Halimi ocenio je da svi nesporazumi između vlasti u Beogradu i Albanaca na jugu Srbije nastaju zbog toga što vlada sve odluke o sudbini Albanaca donosi bez njih.

"Jesmo li mi gubernija pa da umesto nas Albanaca neko tamo u Beogradu donosi sudbinske odluke o nama", rekao je Halimi novinarima.

Halimi smatra da Kordinacionalno telo za jug Srbije nije adresa sa kojom Albanci treba da razgovaraju.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da prestane sa retorikom "u kojoj mlade ljude koji su 2001. godine branili kućne pragove Albanaca danas naziva teroristima".

"U razrešenju ovog čvora između Albanaca i države Srbije moramo poći od početka, od ključnog pitanja individualnih i kolektivnih sloboda i prava Albanaca Preševske doline", poručio je Halimi.

Okupljeni, kojih je prema procenama policije bilo oko 2.000, nosili su transparente na albanskom jeziku "Evropo, otvori oči", "Stop diskriminaciji" i "Stop albanofobiji", kao i albanske zastave.

Uoči početka mitinga na zidu jedne zgrade na trgu istaknuti su zahtevi lokalnih nevladinih organizacija albanskim političkim liderima, kojima su, kako navode, posle žestokog sukoba, "okrenuli leđa".

Među zahtevima su "ne dirajte u pravdu, ne gazite našu krv, ne dirajte nam borce, ne dirajte nam slobodu i ne dirajte na kućni prag", napisano je na zidu.

U Preševu su prisutni i predstavnici Misije OEBS-a.

U međuvremenu oglasila se i Ambasada SAD. Ataše za štampu Ambasade Stiven Stark rekao je da Sjedinjene Države pozivaju srpsku i albansku stranu da u saradnji sa OEBS-om nastave da traže dugoročno i trajno rešenje.

Evropska komisaja, takođe, podržava posredničke napore OEBS i poziva obe strane da se vrate dijalogu, izbegavaju sukobe i uspostave poverenje, kao i da se pozabave važnijim pitanjima kao što su društveni i ekonomski razvoj juga Srbije i poboljšanje položaja manjina.

"Evropska komisija žali što dve strane nisu postigle kompromis oko spomenika poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu, ali ostaje pri stavu da je to unutrašnje pitanje Srbije, navodi u saopštenju za medije Maja Kocijančič", portparolka šefice evropske diplomatije ketrin Ešton.

Nelegalno podignuti spomenik poginulim pripadnicima terorističke OVPBM u centru Preševa, na jugu Srbije, uklonjen je juče, a akcija je protekla bez incidenata.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво