Читај ми!

Završen nacrt zakona o informisanju

Ministarstvo završilo nacrte zakona o javnom informisanju i o inostranim dopisnicima, a pri kraju je izrada nacrta zakona o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji i transparentnosti vlasništva u medijima, kaže državna sekretarka Ministarstva kulturei Gordana Predić.

Državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić rekla je da će u februaru nekoliko medijskih zakona biti upućeno u javnu raspravu, dok bi zakon o javnom informisanju mogao da se nađe u Skupštini Srbije u martu.

Predićeva je rekla da je resorno ministarstvo završilo nacrte zakona o javnom informisanju i o inostranim dopisnicima, a pri kraju je izrada nacrta zakona o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji i transparentnosti vlasništva u medijima.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Predićeva je rekla da je formirana radna grupa koja izrađuje zakon o javnim servisima i medijima.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i dva resorna državna sekretara predstavili su odboru izveštaj o radu ministarstva u poslednja tri meseca 2012. godine

Najviše polemike bilo je oko promene direktora i drugih članova uprave u pojedinim ustanovama kulture, kao i povodom izostanka reakcije Ministarstva na spiskove nepodobnih koje su napravile desničarske organizacije.

Članovi tog odbora Maja Videnović iz Demokratske stranke (DS) i Zoran Ostojić iz Liberalno-demokratske partije (LDP) kritikovali su resorno ministarstvo, ocenivši da je objavljivanjem spiska nepodobnih medija ugrožena javna reč.

"Najveći faul je nereagovanje Ministarstva na istupe desničarskih organizacija. Resorno ministarstvo mora da brani medije, a oni koji su nadležni, baviće se tim organizacijama", rekao je Ostojić.

Maja Videnović ocenila je da u Srbiji postoji medijski linč i da se Ministarstvo u prethodna tri meseca nije osvrnulo na spiskove desničarskih organizacija te da je ugrožena javna reč.

Državni sekretar Miroslav Tasić naveo je da Ministarstvo finansira 40 ustanova kulture, a da je u deset promenjena uprava odnosno da je to urađeno samo tamo gde je procenjeno kao neophodno.

Članovi odbora Gorica Mojović iz DS-a i Siniša Kovačević iz Demokratske stranke Srbije složili su se da je legitimno pravo vlasti da smenjuje i postavlja direktore, ali da je sporan način na koji su smenjeni direktori tih kulturnih ustanova.

Mojovićeva je rekla da su direktori smenjivani 29. decembra, bez prethodnog obaveštenja o tome, a da su predstavnici Ministarstva nakon toga bili na kolektivnom odmoru do Božića.

"Elemantarno je da im se bar kaže da će biti smenjeni. To je urađeno na loš način", rekla je Majovićeva.

Kovačević se složio sa tom ocenom i naveo da se direkotri "ne smenjuju u ponoć".

Članovi Odbora zatražili su i da se ubuduće tromesečni izveštaji o radu Ministarstva dostavljaju pre sednice, da bi imali dovoljno vremena da ga prouče.

Odbor za kulturu i informisanje usvojio je predlog za održavanje tri javna slušanja, i to najverovatnije 28. januara na temu medijskih sloboda, a kasnije i o medijskoj strategiji i finansiranju u kulturi.

Na sednici je konstatovana ostavka Muhedina Fijuljanina na članstvo u Nacionalnom savetu za kulturu, koju je podneo zbog stupanja na dužnost državnog sekretara Ministarstva prosvete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво