Читај ми!

Saradnja bratskih država

Srbija i Crna Gora žele najbolje moguće odnose i da se saradnja dve bratske države podigne na najviši mogući nivo, poručili na Cetinju predsednici Tomislav Nikolić i Filip Vujanović. Nikolić se sastao i sa Milom Đukanovićem koji je rekao da bi Srbija i Crna Gora trebalo budu primer saradnje u regionu.

18.15 - Nikolić se sastao i sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.  

17.35 - Predsednik Nikolić se sastao sa predsednikom parlamenta Crne Gore Rankom Krivokapićem. 

15.48 - Nikolić je posetio Maticu srpsku za Crnu Goru, gde je razgovarao sa čelnicima te kulturne ustanove.

15.22 - Predsednik Nikolić sastao se u Podgorici sa liderom Nove srpske demokratije Andijom Mandićem u sedištu te stranke.

12.59 - Srbija i Crna Gora dele zajedničke vrednosti i ciljeve, zato je neprirodno da nemaju najbolje moguće odnose, poručio na Cetinju predsednik Tomislav Nikolić.  

Posle Makedonije, predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je Crnu Goru, na poziv predsednika Filipa Vujanovića. Predsednici Nikolić i Vujanović poručili su na Cetinju da je interes dve zemlje da imaju najbolje moguće odnose i da treba sve uraditi da se međusobna saradnja dve bratske države podigne na najviši mogući nivo.

Nikolić i Vujanović su, na konferenciji za novinare, istakli da su dve države opredeljene za unapređenje odnosa u svim oblastima od obostranog interesa.

"Mi delimo zajedničke vrednosti i ciljeve, odnosno imamo mnogo toga zajedničkog. Zato je neprirodno da Srbija i Crna Gora nemaju najbolje moguće odnose", naveo je Nikolić, ističući da Beograd gleda na Crnu Goru kao državu sa svojim suverenitetom i punopravnim članstvom u Ujedinjenim nacijama.

Vujanović je rekao da odnosi Crne Gore i Srbije treba da budu za primer, ne samo u regionu, već i na globalnom planu i ocenio da odnosi dve države u poslednje vreme idu uzlaznom putanjom.

"Crna Gora je zainteresovana da Srbija što pre dobije datum pregovora. To je interes kako Srbije, tako i čitavog regiona. Crna Gora je spremna da sa svojim iskustvima pomogne i podrži evropski put Srbije", rekao je Vujanović.

Nikolić je rekao da je Srbija spremna da savlada mnoge prepreke kako bi postala član EU. "Mi ćemo polako za vama evropskim putem i nadam se da nećemo imati prepreka izuzev savladivih", ukazao je Nikolić.

Tada bismo, rekao je srpski predsednik, "uklonili sve granice koje su među nama i obezbedili da bude svejedno da li se živi u Srbiji ili Crnoj Gori".

O ranijim problemima

Odgovarajući na pitanje o problemima koji su postojali u vreme prethodne vlasti u Srbiji, Vujanović je rekao da je u mandatu Borisa Tadića bilo "određenog mešanja iz njegovog kabineta u unutrašnje odnose Crne Gore", što, kako je rekao, svakako nije doprinosilo dobrim odnosima dve države.

Vujanović je rekao i da razume koliko je Srbiji teško palo crnogorsko priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da su se, kako je rekao, nadali da će Srbija to shvatiti u smislu realnosti.

Nikolić se složio da je to bio težak period, a da je tadašnja vlast gledala da uradi ono što su ankete govorile da narod želi.

"Pošto predstavljam Srbiju moram malo i da opravdam one pre mene. Bio je to težak period, sa dva važna događa - referendumom o nezavinsosti Crne Gore, a potom i crnogorskim priznanjem nezavisnosti Kosova. Verovatno je to uticalo na ponašanje rukovodstva Srbije. Zato što je za razliku od mene gledalo da radi šta ankete kažu da narod želi", rekao je Nikolić.

Spor između Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznate Crnogorske crkve, za razliku od primera Makedonije, ne opterećuje odnose dve države, smatra predsednik Nikolić i dodaje da bi se on, da je to slučaj, sigurno umešao u rešavanje tog problema.

Vujanović je podsetio da je Crna Gora građanska država, odnosno da su država i crkva odvojene i ponovio da će se crkveno pitanje rešavati u skladu sa takvim opredeljenjem i Ustavom Crne Gore.

Nikolić: Nisam došao da vodim kampanju

Govoreći o raspisivanju izbora u Crnoj Gori, predsednik Nikolić je rekao da u danu kada su raspisani predsednički izbori nije došao da bi vodio kampanju i dodao da zapravo nije ni znao da su izbori raspisani.

"Izbori su stvar Crne Gore i građana Crne Gore", poručio je Nikolić.

Nikolić je obrazložio i da kada je govorio o potrebi da se predstavnici srpskog naroda uključe u vlast u Crnoj Gori, nije mislio na predsedničke izbore, već na sve nivoe vlasti od mesne zajednice do lokalne samouprave i nadalje.

Upitan da li svoju izjavu da Srbi u Crnoj Gori treba da izađu iz opozicije, ipak vidi kao mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore, budući da politički predstavnici Srba aktuelnu vlast u Crnoj Gori smatraju mafijaškom, Nikolić je rekao da onaj ko to misli treba da uđe u vlast, preuzme funkciju i sa te pozicije u javnosti ozbiljno razgovara o saznanjima do kojih je došao.

Nikolić je, obrazlažući taj svoj stav, rekao i da stranka koju je vodio (SNS) dok je bila u opoziciji nije mogla da preduzme ništa u borbi protiv korupcije. Upravo imajući u vidu borbu protiv kriminala, Srbi u Crnoj Gori treba da uđu u vlast, dodao je Nikolić i još jednom naglasio da mu namera nije da se meša u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori.

"Ja sam znao koliko mafijaša ima u Srbiji, ali dok nisam postavio Aleksandra Vučića na mesto sa koga to može da se utvrdi, nisam mogao nikoga da optužim i da odlučujem o tome šta će da se dešava sa njim", rekao je Nikolić.

Popodne se predsednik Nikolić sastao i sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem koji je rekao da mu je drago zbog pozitivnog impulsa poboljšanju odnosa i da bi Srbija i Crna Gora trebalo da budu primer saradnje u regionu.

Crnogorski premijer je istakao da prostor za razvoj odnosa dve zemlje postoji u sferi infrastrukure, energetike, ekonomije, turizma...

Predsednik Nikolić je kazao da su odnosi Srbije i Crne Gore prošli kroz najtežu fazu i da dalje mogu da idu samo uzlaznom putanjom.

Crna Gora i Srbija dele zajedničke interese

Crna Gora i Srbija su posvećene razvoju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, utemeljenim na međusobnom uvažavanju, jer dele zajedničke interese, saopšteno je u Podgorici nakon razgovora predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Krivokapić i Nikolić su, kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, istakli potrebu daljeg jačanja političkog dijaloga dve države.

Oni su, kako se navodi, ukazali na dobru saradnju Crne Gore i Srbije u okviru regionalnih organizacija i inicijativa, kao i na multilateralnom planu.

Krivokapić je rekao da je Crna Gora posvećena razvoju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, utemeljenim na međusobnom uvažavanju.

Predsednik Nikolić je, kako je saopšteno, istakao da Crna Gora i Srbija dele zajedničke interese i logično je da budu upućene jedna na drugu.

Nikolić se tokom posete Crnoj Gori  sastao i sa liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem i predstavnicima Matice srpske.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво