Читај ми!

EU će ispuniti obaveze prema Srbiji

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao da će EU ispuniti obaveze prema Srbiji. Normalizacija odnosa s Prištinom ključni uslov za početak pregovora o članstvu, rekao je Rompej. Premijer Ivica Dačić očekuje što skoriji početak pregovora o pridruživanju.

Evropska unija ispuniće obaveze prema Srbiji, rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej posle susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Normalizacija odnosa sa Prištinom ključni uslov za početak pregovora o članstvu u EU, rekao je Rompej.

Rompej je odao priznanje srpskom premijeru na viziji i odlučnosti da se posveti dijalogu o normalizaciji odnosa sa Prištinom, čija je najnovija runda okončana rano jutros nakon više od pet sati razgovora.

Van Rompej je visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i premijerima Dačiću i Tačiju odao priznanje za napredak u dijalogu.

"EU će ispuniti obaveze prema Srbiji", rekao je Van Rompej na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu, ali je naglasio da su, osim neophodnih reformi, neophodni novi koraci ka normalizaciji odnosa sa Kosovom.

"Vreme je od ključne važnosti", rekao je predsednik Saveta i dodao da" predstoje veliki izazovi".

To, po njegovim rečima, "znači i da svi budu uključeni u regionalnu saradnju, da se aktivno sarađuje s Euleksom i nađu rešenja i za najteža pitanja na severu Kosova".

Rompej je podsetio da će Evropski savet na proleće oceniti napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim doneti odluku o početku pregovora.

Premijer Ivica Dačić je istakao opredeljenje Srbije da ostvari dva ključna cilja nacionalne politike: nalaženje održivog rešenja za odnose Beograda i Prištine i što brži napredak u evropskim integracijama.

"Vodićemo računa o legitimnim interesima Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, a naravno i interesima Albanaca", obećao je Dačić.

On je izrazio nadu da će, kada se sledeći put bude sreo sa Rompejom, Srbija već biti u pregovorima o pridruživanju EU i da rečnik kojim se u Briselu ovih dana govori u diplomatskim krugovima odražava povećanje kredibiliteta naše zemlje.

Premijer Srbije je istakao rešenost Beograda za saradnju u regionu, mirno rešavanje sporova i naglasio da srpski narod zaslužuje da živi bolje, imajući u vidu da je društveni proizvod Srbije sada samo 60 odsto onoga iz 1989. godine.

Dačić je zahvalio Rompeju i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton na gostoprimstvu i pomoći u vođenju dijaloga sa Prištinom.

Susretom sa Rompejom Dačić je završio boravak u Briselu.

U Briselu je juče održana četvrta runda političkog dijaloga predsednika Vlade Srbije, kosovskog premijera Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Dačić je, posle petočasovnog razgovora sa Tačijem i Eštonovom, rekao da je tokom ove runde političkog dijaloga dogovoreno privremeno rešenje o naplati carina na administrativnim prelazima i da je otvorena tema posebnosti severa Kosova.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара