Читај ми!

Albanci traže legalizaciju spomenika

Lokalna vlast u Preševu retroaktivno ozvaničila odluku o postavljanju spomenika pripadnicima OVPBM u centru grada. Smatraju da su na taj način ispoštovali zakone Srbije i najavljuju da će u narednih osam dana kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika.

15.40 - Završena sednica Skupštine opštine Preševo. Odbornici usvojili predlog odluke o postavljanju spomen-ploče na centralnom trgu u tom gradu.

13.15 - Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa najavio da će problem sa spomenikom pripadnicima OVPBM u tom gradu biti rešen tako što će biti zatražena legalizacija. 

Odbornici Skupštine opštine su, pošto je istekao rok za izmeštanje spomenika iz centra Preševa, retroaktivno usvojili predlog o njegovom postavljanju.

Rešenje Ministarstva pravde o izmeštanju spomenika stiglo je danas, a ustanovljeno je da opština nema svu neophodnu dokumentaciju.

Prvo je održan sastanak lidera albanskih političkih partija, a potom i vanredna sednica Skupštine. Odbornici su jednoglasno podržali odluku političkih lidera da počne kompletiranje dokumentacije.

"Vanredna zasedanja govore o striktnom pridržavanju zakona Srbije o nadležnosti Skupština opština, sve odluke su konačno u saglasnosti sa odredbama zakonodavstva u Srbiji", rekao je Mustafa.

Na pitanje kako lokalna samouprava objašnjava retroaktivno donošenje odluke, pošto je spomenik postavljen pre dva meseca, Mustafa kaže da je bolje ikad nego nikad.

"Preostalo još da se pripremi i dokumentacija koju je zatražila inspekcija Ministarstva pravde čime će se zaokružiti priča i politička frustracija", rekao je Mustafa.

Predsednik opštine očekuje da u roku od osam dana, koliko imaju vremena da se žale na rešenje, kompletiraju dokumentaciju.

Mustafa je demantovao informacije da je premeštanje spomenika razmatrano kao opcija za rešavanje problema.

Lokalni Albanci prethodnih noći organizovali su straže oko spornog spomenika.

Srpski premijer Ivica Dačić rekao je juče da država Srbija neće provocirati sukobe, ali da isto tako neće dozvoliti otvorene provokacije. Dačić je podsetio da na jugu Srbije ima dvadesetak sličnih spomenika, ali da se oni nalaze kraj puta ili na grobljima, dok je jedino spomenik u Preševu postavljen na javnoj površini, ispred opštine u centru grada.  

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je juče nakon sastanka sa predstavnicima Albanaca iz Preševske doline da se problem spomenika može rešiti jedino dijalogom.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker izjavio je da je spor oko spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu "balkanska drama" i da se treba usredsrediti na važnija pitanja, kao što je napredak dijaloga sa Prištinom.

"To je tipična balkanska drama, koju treba rešavati u skladu sa vladavinom prava i posvetiti se važnijim stvarima", rekao je Riker tokom boravka u Briselu. 

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво