Читај ми!

Nema govora o članstvu Kosova u UN

Premijer Ivica Dačić rekao da nema govora o članstvu Kosova u UN, dok se ne postigne konačno rešenje u skladu s državnim interesima Srbije.

Nema govora o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), dok se ne postigne konačno rešenje u skladu s državnim interesima Srbije, poručio premijer Srbije Ivica Dačić.

"Srbija se nikada neće složiti sa stolicom u UN, osim ako to ne bude u skladu s našim nacionalnim interesima", rekao je Dačić novinarima u Beogradu nakon sastanka sa direktorom Savezne kancelarije za migracije Švajcarske Mariom Gatikerom u Palati Srbije.

"Mi smo daleko od toga, ovo je takozvana naučna fantastika, bolje je Tačiju da priča o severu Kosova i autonomiji Srba, nego što priča o UN", naveo je premijer.

Premijer je rekao da je iluzorno da komentariše poziv Demokratske stranke Srbije da podnese ostavku zbog navodne izjave da je spreman da Kosovu "da stolicu u UN".

"Iluzorno je da komentarišem optužbe koje nemaju veze sa realnošću. Bar do sada me niko nikada nije optuživao za kapitulanstvo, možda samo za previše agresije. Nisam ja nudio Albancima stolicu u UN, ali drugi jesu", rekao je Dačić.

Predsednik Vlade ukazao je da je tokom mirovnih pregovora nuđeno nekoliko različitih primera, među kojima i da Kosovo dobije stolicu u UN, ukoliko ostane autonomija u Srbiji.

"Tada im nije smetalo, sad su se setili. Neka me smene, ne treba niko da me poziva da dam ostavku. Nikada neću potpisati nezavisnost Kosova niti dati bilo koji atribut državnosti. Uostalom, nisam ja učlanio Srbiju u UN već DOS. I otkud briga šta ja izjavljujem kada se zna da ću se pridržavati Rezolucije", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da Srbija želi celovito rešenje na Kosovu i Metohiji, što podrazumeva otvorene razgovore o svemu.

"Govorio sam o tome da nema teme o kojoj ne mogu da razgovaram ako se želi sveobuhvatno rešenje, ali o tome sam govorio samo ukoliko se govori o sveobuhvatnom rešenju. Za nas ne dolazi u obzir parcijalno rešenje. Ne razmišljamo da damo saglasnost, mada Srbija ne može da blokira članstvo Kosova u UN. Za to nam treba pomoć naših prijatelja Rusije i Kine", rekao je premijer Dačić.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара