Читај ми!

Poseta Milanovića dobar znak za region

Od sastanka premijera Srbije i Hrvatske svi očekuju da doprinese poboljšanju odnosa dve zemlje. Ivica Dačić kaže da je susret bitan, ali ne i istorijski. Šef hrvatske države Ivo Josipović poručuje da je uvek pravi trenutak za uspostvljanje boljih odnosa sa susedima.

11.59 - Premijer Hrvatske Zoran Milanović doputovao u radnu posetu Beogradu. Očekuje se njegov dolazak u Palatu Srbija.

08.00 - Premijer Srbije Ivica Dačić primiće hrvatskog premijera Zorana Milanovića u podne u Palati Srbija. 

Uoči dolaska hrvatskog premijera Zorana Milanovića na sastanak sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, značaj posete komentariše se u obe prestonice.

Dačić očekuje bitan, ali ne i istorijski susret. Šef hrvatske države Ivo Josipović poručuje da je uvek pravi trenutak za uspostvaljanje boljih odnosa sa susedima. Kako je potvrđeno, premijeri će u sredu razgovarati o ekonomskoj, bilateralnoj, regionalnoj i saradnji na putu prema EU.

Dva premijera počeće razgovore tačno u podne. Pitanje je hoće li susret iskoristiti za raspravu i o teškim temama iz ratne prošlosti: međusobnim tužbama za genocid, nestalima, imovini.

Premijer Srbije Ivica Dačić ne očekuje istorijski sastanak.

"On je sam predložio da dođe u Beograd i mi ćemo razgovarati o svim pitanjima. Naravno, ne očekujem da taj sastanak bude istorijski po zaključcima nego mislim da je veoma bitno da se ponovo vratimo u jedan kolosek gde imamo saradnju na tim operativnim stvarima", naveo je premijer Dačić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da je susret dobra prilika za otklanjanje zastoja u odnosima. Drago mu je što Milanović ide u Beograd.

Odgovarajući na pitanje kada će on u prestonicu Srbije, Josipović je rekao da će, naravno, doći trenutak i za sastanak na predsedničkom nivou.

"Taj trenutak će doći kad svoje javnosti uspemo da uverimo da imamo zajedničku platformu za razvoj naših odnosa. Ovo je prvi korak i razgovor naših premijera je vrlo dobar korak", kaže Josipović.

Potencijali i značaj sastanka komentarisani su i na tradicionalnom novogodišnjem prijemu hrvatskog predsednika za predstavnike diplomatskog kora.

"Do njega je trebalo da dođe, po našoj proceni, i mnogo ranije. Hoću da podvučem da je ovo prva poseta premijera od izbora u Hrvatskoj i od izbora u Srbiji i da samim tim ima veliki značaj", naveo je ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević.

Nekadašnji savetnik hrvatskog predsednika za spoljnu politiku Budimir Lončar smatra da je odlazak premijera vrlo značajan iz više razloga.

"Prvo, da se obnovi poverenje da se taj proces koji je začet i postigao visoki stepen saradnje nastavi i dobije nove impulse, i drugo, da se razmeni mišljenje o regiji pogotovu zbog kretanja ka EU", kaže Lončar.

Čini se da, i ukoliko je tačno da je susret inicirao Brisel, kako tvrde analitičari obe države, to ni u Beogradu ni u Zagrebu nikome posebno ne smeta. Svi očekuju da doprinese poboljšanju odnosa dve zemlje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи