Читај ми!

Kosovski Srbi traže zaštitu

Oko 130 spomenika porušeno na pravoslavnom groblju u Kosovom Polju. U najnovijem napadu oskrnavljeno više od 50. Srbi u tom mestu i Eparhija raško-prizrenska traže od međunarodnih misija na Kosovu zaštitu jer tvrde da se pred njihovim očima vodi rat i protiv živih i protiv mrtvih.

Na pravoslavnom groblju u Kosovom Polju porušeno je oko 130 spomenika, a u najnovijem napadu oskrnavljeno ih je više od 50. Srbi u Kosovom Polju i Eparhija raško-prizrenska traže zaštitu međunarodnih misija na Kosovu, tvrdeći da se pred njihovim očima vodi besomučni rat, kako protiv živih tako i protiv njihovih mrtvih.

Lokalni sveštenik je sa preostalim Srbima na pravoslavnom groblju izbrojao 56 nedavno porušenih spomenika. Kaže da na groblje ne sme sam.

"Nije samo to. Našli smo dosta stvari koje ne bi smelo da se nalaze na našem groblju. Pravili su neke kućice. Vadili su slova, vadili su sve. Ne možemo da vidimo ni čiji su spomenici srušeni", kaže otac Nikola.

Masovno rušenje nagrobnih spomenika na pravoslavnim grobljima u opštini Kosovo Polje počelo je pre tri decenije. U aprilu 1981. godine u Bresju je porušeno 27 spomenika. U toj opštini kažu da Srbi ni danas nemaju sigurnost.

"Mi se borimo samo da imamo svoj mir. Tražimo da se poštuje naša bezbednost i naš normalan život. Ne želimo ni od koga ništa, samo da sačuvamo svoje, svoje spomenike, svoj život i ono što pripada nama", ističe predsedniko SO Kosovo Polje. Stevica Lazić.

U Kosovu Polju živi oko 150 Srba. Oni, kao i Eparhija raško-prizrenska, ne veruju da će počinioci ikada biti pronađeni, jer to, kako tvrde, nije učinjeno ni u slučaju stotina drugih srpskih grobalja koja još leže u ruševinama.

UNMIK: Skrnavljenje spomenika sraman čin

UNMIK je oštro osudio nedavno skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kosovom Polju.

"UNMIK oštro osuđuje ovaj sramni čin. Uništavanje grobova u bilo kojoj zajednici je za osudu. Opštine širom Kosova nedavno su počele da učestvuju u programu obnove pravoslavnih grobalja. Nažalost, takvi incidenti ozbiljno ugrožavaju napredak koji je do sada postignut", navedeno je u saopštenju.

Misija UN na Kosovu istakla je da brza osuda koju je izneo predsednik opštine predstavlja ohrabrujući početni odgovor i apelovala na nadležne da postupe odgovorno tako što će počinioce izvesti pred lice pravde, a na opštinu da brzo reaguje pružanjem neophodne pomoći.

"Na kraju pozivamo na toleranciju, suživot i međusobno poštovanje", zaključuje se u saopštenju.
 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво