Читај ми!

Uklonjen spomenik u Preševu

U Preševu jutros uklonjen sporni spomenik poginulim pripadnicima OVPMB. Akcija uklanjanja spomenika protekla bez incidenata. Premijer Ivica Dačić rekao da je Srbija pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države.

Sa trga u centru Preševa jutros 7.30 je uklonjen spomenik poginulim pripadnicima OVPMB, javlja reporter RTS-a Miljana Okiljević Nikolić. Tokom akcije koju je obezbeđivala Žandarmerija MUP-a Srbije nije bilo incidenata.

Uklanjanje spomenika počelo je oko sedam časova, a u tom trenutku na trgu nije bilo meštana.

Spomenik je u roku od pola sata bagerom "Blok gradnje" podignut i kompletno natovaren na kamion, bez oštećenja. Prethodno je prekriven plastičnim džakom i vezan specijalnim užadima. Kamion sa spomenikom i kolonom vozila Žandarmerije napustio je Preševo.

Na trgu ispred zgrade opštine u Preševu više nema znakova da se tu spomenik nalazio.

Akciju je obezbeđivalo oko 200 pripadnika Žandarmerije MUP-a Srbije.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu.

"Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države", rekao je Dačić Tanjugu.

Premijer Srbije je rekao da je "akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile".

Vlada Srbije je saopštila da je uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu doprinos zajedničkom životu i poručila da će država i ubuduće odlučno sprovoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji.

Tokom akcije uklanjanja spomenika na trgu u centru Preševa su, pored novinarskih ekipa i pripadnika Žandarmerije, bili komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, načelnik policijske uprave u Vranju Slađan Velinović, i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca postavljen je novembra prošle godine, a najviši zvaničnici Srbije rekli su da mora biti uklonjen do 17. januara, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine.

Ministarstvo pravde i državne uprave saopštilo je 15. januara da je 10. januara inspekcija utvrdila da je spomenik u Preševu nelegalno postavljen i da će ukoliko ne bude uklonjen u zakonom predviđenom roku od peta dana, biti podnet zahtev za prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave Preševa i doneto rešenje o proceduri uklanjanja spomenika.

Tada je naglašeno da će spomenik biti uklonjen ukoliko je potrebno i uz asistenciju policije.

Kako spomenik nije uklonjen u predviđenom roku, odbornici Skupštine opštine Preševo su, po isteku roka retroaktivno usvojili predlog o njegovom postavljanju. Tada su najavili da će kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika.

Najnoviji predlog o rešenju spora stigao je od udruženja veterana bivše OVPMB da spomenik bude premešten iz centra grada u dvorište džamije ili Doma kulture u Preševu. Taj predlog je, prema pisanju kosovskih medija, stigao iz Prištine i Tirane.

Број коментара 192

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво