Читај ми!

I UNMIK na dnevnom redu?

U nastavku političkog dijaloga Beograda i Prištine razgovaraće se i o severu Kosova, saznaje RTS u Briselu. U Kancelariji za Kosovo i Metohiju očekuju da se spisak tema proširi, jer bi, kako smatraju, trebalo razgovarati i o finansiranju UNMIK administracije na severu Kosova.

Uoči nastavka tehničkog i nove runde političkog dijaloga, na stolu za pregovore u Briselu više tema. Radne grupe nastavljaju pregovore o naplaćivanju dažbina i primeni sporazuma o integrisanim prelazima, a premijera Ivicu Dačića sa Hašimom Tačijem čeka razgovor o paralelizmu institucija i posebnosti severa. Moguće je da se spisak tema proširi, očekuju u kancelariji za KiM.

Prošlog četvrtka tehnički timovi rastali su se u Briselu bez dogovora i izjava za medije. U srpskom timu od sastanka radnih grupa očekuju napredak, a, kako tvrde, idu sa konkretnim predlozima.

"Mi ćemo insistirati na tome da Priština ne zahteva da se novac sliva u kosovski budžet, ukoliko se bude dogovorilo da se plaćaju carinske takse, već da ide na račun nekoj inostranoj banci ili neki drugi račun kako god se budu dve strane dogovorile. Taj novac bi se koristio za infrastrukturne projekte na severu", kaže zamenik šefa kancelarije za KiM Krstimir Pantić.

Srbija će tražiti i da se srpskim preduzećima i firmama ne nameće registracija u Prištini po kosovskim zakonima već da bude stvar njihovog izbora ili dogovora dve strane u dijalogu. Tehnički sastanci sutra i u sredu uvod su za novi trojni susret Dačića, Tačija, Eštonove 17. januara kada će se na stolu naći pitanje tzv. paralelnih institucija, ranije je potvrdio premijer.

"Mi planiramo da će za sam dijalog u četvrtak na najvišoj političkoj razini na agendi biti pregled postignutog napretka i u implemenataciji dogovora o IBM. Razgovaraće se isto o severu Kosova", rekla je portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton Maja Kocijnčič.

Moguće je da spisak tema bude proširen, veruju u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Trebalo bi razgovarati i o finansiranju UNMIK administracije na severu Kosova, smatra Krstimir Pantić.

"Mi smo na vreme upozorili međunarodnu zajednicu da ćemo generalnog sekretara smatrati odgovornim za tenzije do kojih će sasvim sigurno doći na proleće, ukoliko UNMIK prestane da radi", kaže Pantić.

"Objašnjenje da će UNMIK zadržati izvršnu ulogu i nastaviti da radi u punom kapacitetu je nemoguće, jer sa nekoliko službenika ne može da odgovori svim zadacima koji će pred nju biti postavljeni", rekao je Pantić.

Prvi put premijer u Brisel putuje sa obavezujućim dokumentima države, koji su nedavno usvojeni. Jedan od pisaca platforme, savetnik predsednika Marko Đurić, pojašnjava da tim dokumentima Srbija afirmiše svoje prisustvo i položaj zajednice, dok istovremeno i ostavlja prostor za kompromis sa Albancima, s obzirom na to da im se ne uskraćuje političko pravo da nastave da žive na način na koji smatraju da treba.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи