Читај ми!

Milanović u sredu u Beogradu

Hrvatski premijer Zoran Milanović u sredu dolazi u posetu Beogradu, saznaje RTS. Milanović će se sastati sa Ivicom Dačićem, a teme razgovora biće regionalna i saradnja dve države i podrška na putu evropskih integracija.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović u sredu će doći u Beograd gde će se sastati sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Dačić je potvrdio je Tanjugu da Milanović dolazi u Beograd, a glavne teme razgovora dvojice premijera biće regionalna i saradnja dve države i podrška na putu evropskih integracija.

Milanović će u Beogradu razgovarati samo sa premijerom Dačićem, a poseta prestonici Srbije biće realizovana na predlog hrvatskog premijera.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić rekla je da će Dačić i Milanović razgovarati o otvorenim pitanjima iz ratne prošlosti, ekonomskoj saradnji, i podršci na putu evropskih integracija.

"Očekujem jednu pozitivnu poruku hrvatskoj i srpskoj javnosti, ali i generalno evropskoj javnosti o uspešnoj mogućnosti kvalitetne regionalne saradnje", poručila je Pusićeva.

Nagoveštaji da će do susreta uskoro doći stizali su poslednjih nedelja iz obe zemlje. Premijer Dačić nedavno je izjavio da bi odnose trebalo resetovati i krenuti iz početka.

Dačić je rekao da je spreman da se sastane sa hrvatskim kolegom i istakao da dve države moraju da sarađuju, budu praktične i da ostvare komunikaciju koja će im omogućiti da njihovi odnosi ne budu kao u ledenom dobu.

"Nije to pitanje simpatije ili antipatije, mi smo države koje moraju da sarađuju", rekao je Dačić.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović nedavno je rekao da će susret dvojice premijera ponovno okrenuti odnose u dobrom pravcu. Tome se nadaju i predstavnici Srba u Hrvatskoj.

Milorad Pupovac iz Srpskog nacionalnog veća kaže da postoje otvrena bilateralna pitanja koja ne mogu čekati, jer se čekalo godinama da se reši pitanje nestalih, pitanje izbeglica, kao i pitanje granica.

Analitičari o poseti premijera Hrvatske

Poseta Zorana Milanovića Beogradu je rezulatat uticaja Evropske unije, saglasni su analitičari Ognjen Pribićević i Predrag Simić.

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže za Tanjug da poseta Milanovića znači "otopljavanje" odnosa dve zemlje, ali da ne treba previše očekivati od posete. "Još deceniju, dve odnosi će prolaziti kroz fazu toplo-hladno zavisno od političkih događaja", kaže Pribićević.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i nekadašnji ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić smatra da poseta hrvatskog premijera znači kraj polugodišnjem zamrzavanju odnosa posle izbora u Srbiji.

Zamrznuti odnosi nisu imali podlogu u realnom pogoršanju teritorijalnih sporova, već u percepciji koja u Zagrebu postoji prema novoj vladajućoj koaliciji u Srbiji, naročito pojedinim ličnostima, ocenjuje Simić za Tanjug.

Hrvatski politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Đenero pozdravljaju posetu Zorana Milanovića Beogradu uz ocenu da ona predstavlja važan iskorak.

Puhovski kaže da je očigledno da se sa obe strane shvatilo da se ne sme dozvoliti pogoršanje stvari, ocenjujući da je ovo Milanovićev "najbolji državnički potez otkako je postao premijer".

"Srbiji je ova poseta potrebnija nego Hrvatskoj i od samih tema sastanka bitnije je da Milanović ide u Beograd", smatra Puhovski.

Đenero kaže da je to važan iskorak i da je dobro otpočinjanje razgovora dve države, kao i ozbiljnije i brže rešavanje problema između njih.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи