Читај ми!

Odbor odbacio 14, predložio tri amandmana

Svih 14 amandmana koji su podneti na Predlog rezolucije o Kosovu odbacio je Odbor za Kosovo i Metohiju ali je uvažavajući primedbe koje su iznete predložio skupštini usvajanje tri nova amandmana.

Odbor za Kosovo i Metohiju odbacio je svih 14 amandamana koji su podneti na Predlog rezolucije o Kosovu, ali je uvažavajući primedbe koje su iznete u ranije podnetim amandmanima predložio skupštini usvajanje tri nova amandmana.

Tri nova amandmana Odbora proizlaze iz primedbi koje su u podnetim amandmanima navele Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.

Prvi amandman odnosi se na preambulu rezolucije u kojoj se, u izvornom tekstu, nabrajuju rezolucije i deklaracije koje su do sada bile usvojene u parlamentu i predlaže da se generalnom formulacijom zameni pojedinačno navođenje relevantnih akata o Kosovu i Metohiji i time izbegne mogućnost izostavljanja nekog od tih akata.

"Potvrđujući stavove iz svih rezolucija, deklaracija i odluka Narodne skupštine Republike Srbije o Kosovu i Metohiji i uzimajući u obzir odluke Generalne skupštine i Saveta Bezbednosti Ujedninjenih nacija o Kosovu i Metohiji", navodi se u novoj formulaciji.

Drugim amandmanom se menja nekoliko delova tačke 1. Predloga rezolucije i, između ostalog, predlaže se da se u tekst dokumenta prenese deo iz obraloženja kojim se predviđa da se sve nadležnosti, koje kao rezultat pregovora budu poverene privremenim institucijama samouprave u Prištini, budu potvrđene ustavnim zakonom i prenete organima AP KiM.

U prethodnom tekst bilo je navedeno samo zakonom, a amandmanom se zapravo precizira da je reč o Ustavnom zakonu.

Takođe, drugim amandmanom se sintagma "evropske integracije" u tekst u kome se navodi da "u razgovorima sa predstavnicima Prištine treba insistirati na onome što doprinosi boljem životu građana na KiM, miru, stabilnosti i evropskim integracijama" menja u "evropsku budućnost Srbije i regiona".

Drugim amandmanom se dodatno precizira tekst koji se tiče života srpske zajednice na KiM i kojim se predlaže da se ciljevi razgovora prošire radi stvaranja uslova da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice na području KiM imaju punu zaštitu ljudskih prava, garantovanu sigurnost, ostvarivanje prava na povratak i zaštitu njihovih imovinskih prava, rasvetljavanje sudbine nestalih, kao i efikasnost sudskih postupaka u vezi sa etničkim nasiljem nad Srbima.

Trećim amandamnom se samo zamenjuje reč Republika Srbije, rečima predstavnici Republike Srbije. Sednici odbora nisu prisustvovali polanici DS i DSS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво