Читај ми!

Albanski odbornici traže pomoć Albanije

Odbornici albanskih partija sa juga Srbije zatražili od Vlade Albanije međunarodno posredovanje u rešavanju problema Preševske doline. Albanski odbornici usvojili deklaraciju kojom se, kako kažu, suprotstavljaju nasilnom uklanjanju nacionalnih simbola, uključujući i spomenike "nacionalnih heroja".

Albanski odbornici opština sa juga Srbije zatražili su od Vlade Albanije da internacionalizuje problem Preševske doline i usvojili deklaraciju kojom se, kako kažu, suprotstavljaju nasilnom uklanjanju nacionalnih simbola, uključujući i spomenike "nacionalnih heroja".

Vlada Srbije i Vlada Kosova pozvani su da razmatraju rešavanje problema Preševske doline po načelu reciprociteta u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. 

Deklaracija je usvojena na sednici svih albanskih odbornika iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, održanoj u Preševu. U deklaraciji se ističe pravo Albanaca da upotrebljavaju simbole koji izražavaju nacionalni identitet.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da bi nasilno uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca izazvalo institucionalnu krizu u opštinama Preševo i Bujanovac i da bi prekinulo saradnju sa republičkim vlastima.

Mustafa je na konferenciji za novinare u Preševu rekao da će, ukoliko vlasti Srbije uklone spomenik u centru Preševa, preispitati kako će nadalje funkcionisati saradnja albanskih vlasti na lokalu sa republičkim organima.

"Ukoliko se desi nasilno uklanjanje spomenika uslediće moja neopoziva ostavka na mesto predsednika opštine Preševo, a nadam se da će tako biti i u Bujanovcu. Nema više nikakvog smisla sarađivati sa organima koji su rušili identitet Albanaca u Preševskoj dolini", rekao je Ragmi Mustafa nakon sednice svih albanskih odbornika iz tri opštine na jugu centralne Srbije.

Mustafa je naveo da premeštanje spomenika na drugu lokaciju nije prihvatljivo za Albance.
Ta politička igra ne bi trebalo da se desi, jer ako je dozvoljeno postavljanje istog spomenika sto metara dalje, zašto spomenik ne bi ostao na sadašnjem mestu.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pozvao je Albance sa juga Srbije da sami uklone spomenik, i najavio da će ga u suprotnom ukloniti vlasti Srbije.

Taj spomenik podignut je novembra 2012. godine, a srpske vlasti bivšu OVPMB smatraju terorističkom organizacijom.

Mustafa je rekao da vlasti Srbije treba da se naviknu na postojanje spomenika koji treba da stoji tu gde jeste, jer on za Albance označava nacionalni identitet i istoriju.

Na današnjoj sednici bili su veterani Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, koju vlasti Srbije smatraju terorističkom organizacijom. Na skupu nisu bili strani ambasadori koje su Albanci pozvali, kao ni jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi. Na sednicu nije pozvan niko od predstavnika republičkih vlasti.

Nije prisustvovao ni predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković, jer kako je Tanjugu rečeno, on nije ni bio pozvan, iako je to zahtevao.

Oglasila se i fantomska Albanska nacionalna armija (ANA) upozorenjem da je "spremna da odgovori na srpske napade u Preševskoj dolini". Istovremeno, Prištini je upućen poziv da prekine dijalog sa Beogradom.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи