Читај ми!

Albanski odbornici o spomeniku u Preševu

Zajedničku sednicu o spomeniku pripadnicima OVPMB u Preševu, održali albanski odbornici iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković rekao da neće prisustvovati današnjoj sednici, jer nije pozvan.

15.42 - Albanski odbornici završili sednicu i zatražili od Vlade Albanije internacionalizaciju pitanja Preševske doline. 

12.43 - Sednica albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe u zgradi opštine Preševo počela oko 12.30.

Albanski odbornici iz tri opštine sa juga Srbije održali su zajedničku sednicu o spornom spomeniku pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, čije uklanjanje iz centra Preševa traži Vlada Srbije. Na sednicu nisu bili pozvani predstavnici republičkih vlasti u Beogradu.

Sednica svih albanskih odbornika iz opština na jugu centralne Srbije počela je oko 12.30 u zgradi Skupštine opštine Preševo, a na dnevnom redu bila je samo jedna tačka - bezbednosna situacija nakon zahteva vlasti Srbije da se ukloni spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca iz centra Preševa.

Taj spomenik podignut je novembra 2012. godine, a srpske vlasti OVPMB smatraju terorističkom organizacijom.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je najbolje da Albanci sami uklone spomenik i da će ukoliko to ne urade spomenik ukloniti državni organi.

Sednicu u zgradi SO Preševo vodio je predsednik Pokreta za demokratsko delovanje Jonuz Musliu.

Aktivisti nevladine organizacije Odbor za ljudska prava oblepili su u Preševu, u pauzi sednice skupštine albanskih odbornika, zgradu opštine plakatima na kojima premijeri i Albanije i Kosova Sali Beriša i Hašim Tači piju kafu.

Sednici nisu prisustvovali strani ambasadori, iako su albanski odbornici pozvali predstavnike pojedinih ambasada. 

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković rekao je agenciji Fonet da neće prisustvovati današnjoj sednici Skupštine albanskih odbornika u Preševu, jer na nju nije pozvan.

Stanković kaže da nije bio pozvan ni na sednicu Skupštine opštine Preševo, koja je održana u petak, a sednici Skupštine opštine Bujanovac je prisustvovao, jer je bio pozvan.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline u Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi istakao je da se za spomenik OVPMB u Preševu i poginulim srpskim policajcima i vojnicima kod Lučana "mora naći odgovarajuće mesto da budu zaslužno obeleženi".

"Te spomen ploče treba da služe kao upozorenje stanovništvu i aktuelnim vlastima kako ni jedna vlast ne sme da se ponaša i da ne ponavlja greške iz 2000. i 2001. godine", rekao je Halimi Fonetu.

Halimi smatra da u jučerašnjim zaključcima Skupštine opštine Preševo ima mesta za nastavak razgovora o rešenju za spomenik u Preševu. Po njegovim rečima iako se radi o "razgovoru na veoma niskom nivou koji je vođen u OEBS-u, on je ipak dobar početak za dijalog o ovim pitanjima".

Halimi je istakao da vlast optužuje da nije ispoštovana zakonska procedura za postavljanje spomenika u Preševu i, još drastičnije, država sama krši tu proceduru postavljanjem spomenika kod Lučana.

Odbornici Skupštine opštine Preševo ponovili su juče da su protiv uklanjanja spomenika i ocenili da je politička i bezbednosna situacija ugrožena zbog, kako navode, pretećih izjava državnih lidera Srbije, odbornici Skupštine opštine Bujanovac jednoglasno usvojili zaključke u kojima se apeluje na očuvanje tolerancije i međuetničkog razumevanja.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи