Читај ми!

Poslanici o Predlogu rezolucije

Skupština Srbije raspravljaće o Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji. Sednici će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić.

11.36 - Počela sednica parlamenta na kojoj će poslanici raspravljati o Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji.   

10.53 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić stigao u parlament.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće o vladinom Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji koja je osnova za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini. Sednici će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja zaključio je juče da je Predlog rezolucije o Kosovu u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom Srbije.

Predstavnici vladajuće koalicije najavili su podršku rezoluciji. LDP neće glasati, dok će DS i DSS uložiti amandmane. Zamerke opozicionih stranaka su da je tekst rezolucije neustavan, nejasan, protivurečan i da pokazuje neslaganje Vlade i predsednika Srbije.

Predsednikov savetnik Marko Đurić, međutim, tvrdi suprotno, ističući da je dokument izraz jedinstva vladajuće koalicije i da će to pokazati rasprava u parlamentu.

Predlog rezolucije o osnovama za razgovore sa privremenim institucijama u Prištini i Platforma iz koje je proistekao taj dokument usvojeni su u sredu na zajedničkoj sednici Vlade i predsednika Srbije, a premijer i predsednik Srbije su na zajedničkoj konferenciji istakli da je time manifestovano državno jedinstvo po tom važnom nacionalnom i državnom pitanju.

Nikolić je izjavio da je Srbija pokazala jednoglasan stav i jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i da se nada da će poslanici shvatiti važnost momenta i svoju odgovornost, jer se radi o Predlogu rezolucije koji nije običan zakon oko kojeg se "nadgornjava i stiču politički poeni".

Dačić je ocenio da će usvojeni dokumenti omogućiti da se u dijalogu sa Prištinom ne odstupi od zaštite državnih i nacionalnih interesa, a da se istovremeno istupi sa konstruktivnim predlozima koji bi svima mogli biti prihvatljivi.

Premijer je naglasio da sama Platforma kao dokument neće u celini ići u javnost, zato što nije uobičajeno da se druga strana obaveštava o pregovaračkoj taktici Beograda.

Predlog rezolucije

Predlog rezolucije se sastoji od šest tačaka i njom parlament utvrđuje osnovne principe za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, ali i potvrđuje stav da Srbija, u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Cilj razgovora, ističe se u Predlogu rezoucije, je stvaranje preduslova da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice na području KiM budu u mogućnosti da jačaju, rastu i žive u miru i sigurnosti, a vlada se ovlašćuje da nastavi sa implementacijom već postignutih dogovora i sporazuma sa predstavnicima institucija u Prištini.

Predstavnici Srbije se obavezuju da u nastavku dijaloga o rešavanju tehničkih i političkih pitanja buduće sporazume postižu u skladu sa stavovima i osnovnim ciljevima rezolucije, nastojeći da se sa predstavnicima privremenih institucija postigne sveukupni dogovor.

Naglašava se da svaki dogovor koji bude postignut treba da doprinese napretku Srbije u evropskim integracijama i da svi eventualni dogovori treba da budu postignuti uz konstantan dijalog sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

U predlogu rezolucije navodi se još da će Srbija kroz pregovore težiti iznalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za Kosovo i Metohiju, a to rešenje mora da bude čvrsta osnova za izgradnju trajnog mira i dostizanje pune bezbednosti za sve ljude koji žive na prostoru južne srpske pokrajine.

Takođe, navodi se da je Srbija spremna da učini dodatne ustupke radi prevladavanja trenutnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda ali nije spremna da čini dodatne ustupke koji bi mogli da dovedu do ugrožavanja njenih državnih i nacionalnih interesa.

Srbija pristupa dijalogu sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini svesna značaja koji bi postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju imalo u kontekstu dalje i ubrzane integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kaže se u rezoluciji.

Skupština rezolucijom zahteva od vlade da je redovno izveštava o razvoju događaja, toku razgovora kao i o sprovođenju utvrđenih ciljeva, aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Srbije.

Na kraju se poručuje da su rezolucija i njome utvrđeni pravac, smernice i ciljevi državne politike obavezujući za sve državne organe i organizacije i da mogu biti izmenjeni jedino novom rezolucijom skupštine.

Usvajanju rezolucije prethodlili su krajem prošle i početkom ove godine razgovori državnog vrha, predsednika Srbije sa lideraima opozicionih parlamentranih stranaka i dodatne konsultacije i usaglašavanja na relaciji kabineta predsednika Srbije i vlade.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво