Читај ми!

Rezolucija državno pitanje

Rezolucija je ključni politički dokument kojim se utire put za nastavak dijaloga sa Prištinom i definiše državna pozicija, rekao savetnik predsednika Marko Đurić pred Odborom za Kosovo i Metohiju. Pitanje Kosova i rezolucije nije partijsko već državno pitanje, kaže ministar Žarko Obradović. Opozicija ističe da je rezolucija neustavna, nejasna i protivrečna.

Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju odlučio je većinom glasova da Skupštini Srbije predloži da na sutrašnjoj sednici prihvati Predlog rezolucije o Kosmetu. 

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da će usvajanje rezolucije o osnovama za političke pregovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini trasirati i obavezati Vladu Srbije da sporazumi koji budu dogovoreni u dijalogu sa Prištinom budu u skladu sa tim dokumentom. 

Predstavljajući rezoluciju na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, Đurić je rekao da tehnički i politički dijalog sa Prištinom treba da bude usmeren na cilj da se stvori autonomija zajednice srpskih opština, što će, pored ostalog, biti garancija za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

"Nema nijednog političkog ni ljudskog razloga da Vladu ne ohrabrimo i ne podržimo u ostvarivanju ovih ciljeva. Rešenja koja budu dogovorena moraju do kraja biti usklađena sa ciljevima ove rezolucije", rekao je Đurić.

Rezolucija je, kako je dodao, ključni politički dokument kojim se utire put za nastavak dijaloga i definiše državna pozicija.

"Prvi put od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju Srbija izlazi sa jasnim, celovitim i sveobuhvatnim planom koji zadovoljava minimum interesa obe strane", naveo je Đurić i dodao da ciljevi u rezoluciji omogućavaju očuvanje ustavnog uređenja i opstanak naše zajednice na Kosovu i Metohiji.

Uz napomenu da ti ciljevi nisu nauštrb nijedne zajednice na Kosovu i Metohiji i da svima pružaju mogućnost da očuvaju svoje političke interese, Đurić je rekao da predložena rezolucija pruža šansu Srbiji da će od nas zavisiti da li ćemo je iskoristiti, a i da Priština iz tog dokumenta može da dobije veoma mnogo. 

On je, povodom spekulacija o razlikama u odnosu na ranije tekstove, dodao da su preformulisane pojedine odredbe tako da se politički dijalog nastavi, a da njegovi rezultati budu u skladu sa rezolucijom.

"Za one koji će reći da su ovi zahtevi maksimalistički moram da kažem da Priština može veoma mnogo da dobije iz ovog dokumenta, a za one koji će možda pomisliti da je cilj postavljen suviše nisko kažem da u ovom trenutku nije moguće izboriti ništa bolje za našu zajednicu" rekao je Đurić.  

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović izjavio je da pitanje Kosova i rezolucije o Kosovu nije partijsko već državno pitanje i da će sutra taj dokument, kada ga usvoji parlament, biti obavezujući za sve.

"Pitanje Kosova i rezolucije nije partijsko pitanje već državno, izražava jedinstvo predsednika države i Vlade i utvrđuje državnu politiku. Kada ovaj dokument sutra bude usvojen biće obavezujući za sve, biće osnov državne politike i obavezu da ga sprovode imaće svi", rekao je Obradović.

Obradović je podsetio da je u Vladi predlog rezolucije usvojen jednoglasno i naglasio da ona sadrži ustavna rešenja i opredeljenja Vlade da ih zastupa, kao i kontinuitet politike prema Kosovu, s obzirom na činjenicu da je parlament i ranijih godina razmatrao pitanje Kosova i Metohije. 

Polemika Đurića i Stefanovića

Poslanici opozicije kritikovali su Predlog rezolucije o Kosovu, koji su ocenili kao neustavan, nejasan, protivrečan, neusklađen sa interesima Srba na Kosovu, kao i da pokazuje neslaganje Vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Savetnik predsednika Marko Đurić i predstavnik Vlade i ministar Žarko Obradović odbacili su navode opozicije o neslaganjima Vlade i Nikolića.  

Član odbora iz Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da se u tekstu rezolucije krši Ustav Srbije, jer se pominje "srpska zajednica na Kosovu" umesto "građani Srbije", što je kategorija koju Ustav jedino poznaje.

Samardžić je naveo i da je deo rezolucije u kojem se navodi da Srbija neće priznati Kosovo "prazna priča". 

Samardžić je ocenio da predloženi tekst rezolucije o Kosovu ukazuje na neslaganje Vlade i predsednika Nikolića i da je pokušaj postizanja kompromisa doveo do protivrečnosti teksta.

Član odbora iz Demokratske stranke Borislav Stefanović upitao je kako se rezolucija može pozivati na platformu, koja je tajna.

Stefanović je naveo da se u tekstu rezolucije nedovoljno pominju prava Srba na Kosovu i da bi to trebalo ispraviti i dodao da tekst rezolucije ukazuje na neslaganja Vlade i Nikolića, koji je "prvo izašao sa jednim papirom" a zatim su njegovi predlozi preformulisani.

"Izbačen je deo u kojem se osuđuju Euleks i deo u kojem se konstatuje da je potrebno prekinuti dijalog", rekao je Stefanović.

"Tražićemo da izvorni tekst platforme bude sastavni deo rezolucije, jer ovaj papir, da podsetim, donosi se zbog sudbine Srba na Kosovu, nastavka dijaloga sa Prištinom i na kraju evropskih integracija", rekao je Stefanović. 

Prema Đurićevim rečima, predložena rezolucija je plod zajedničkog rada predsednika, premijera, prvog potpredsednika Vlade i, kako je naglasio, drugih relevantnih političkih faktora u zemlju. 

"Politička suština je ista, izmene su pragmatične prirode, a Vlada je obavezna da tu politiku sprovodi", rekao je Đurić i dodao da će Vlada Srbije ozbiljno razmotriti sve uložene amandmane.

Đurić je naglasio da je prvi put posle 13 godina Priština ta koja treba da kaže da li će nešto prihvatiti ili neće, o čemu je obaveštena i javnost, ali se sa tom konstatacijom nije složio Stefanović.

Poslanik Liberalno-demorkatske partije Zoran Ostojić rekao je da je predložena rezolucija u kojoj su navedeni principi za pregovore sa Prištinom "truli kompromis" u vladajućoj koaliciji.  

Marko Jakšić objasnio je zašto Srbi sa severa Kosova ne mogu podržati ni rezoluciju ni obrazloženje, jer kako kaže, brine ih najava gašenja srpskih institucija u pokrajini.

"Prvi put sa naše strane imamo termin - institucionalni paralaelizam. Mi smo prvi put počeli da institucije Srbije nazivamo paralelnim", upozorava Jakšić, poslanik DSS-a.

Predlog rezolucije o osnovnim principima za političke razgovore s privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji sutra će biti i jedina tema posebne sednice parlamenta zakazane za 11 sati.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво